WELKE MAALTIJDSALADE IS DE BESTE KEUZE?

Het is alweer de laatste zondag van de maand en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe editie van De Beste Keuze. Ik vroeg jullie via mijn Instagram Stories welk product ik moest vergelijken op de voedingswaarden en daar kwamen een heleboel leuke tips uit, kan voorlopig wel vooruit. Maar we beginnen vandaag met maaltijdsalades. Niet per se een product waar ik vaak voor kies, maar ik kan me voorstellen dat het handig is voor een snelle en enigszins gezonde hap. Dus ik koos 5 salades uit het assortiment van Albert Heijn en ging aan de slag.

AH Maaltijdsalade avocado gerookte kip – €4,49 per 350 gram

Ingrediënten: groente (14% sperzieboon, 13% avocado, 12% ijsbergsla, 8,5% komkommer, 5,5% lollo rossa, 5,5% lollo bionda, 3% rucola), 16% kipfilet, peulvruchten (8% kidneyboon, 7% witte boon), water, specerijenextract, zout, dextrose, zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]), tomatenconcentraat, natuurlijk aroma, gedroogde groente (peterseliewortel, pastinaak), specerijen, conserveermiddel (natriumnitriet [E250]), rook, aroma. Yoghurtdressing: water, koolzaadolie, 15% karnemelk, 6% yoghurt, perensap, azijn, zout, peper, bieslook, gemodificeerd maïszetmeel, scharrelei, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), citroensapconcentraat.

Hebben we gelijk de reden te pakken waarom ik niet graag voor een kant en klare maaltijdsalade kies: ik kan het zelf een stuk cleaner maken dan dit.

AH Maaltijdsalade Hollandse garnalen – €5,39 per 400 gram

Ingrediënten: groente (22% romaine sla, 16% komkommer, 11% gele wortel, 11% gele paprika, 10% radijs, 8% knolselderij), 17% garnaal, kruiden (peterselie, bieslook), zout, conserveermiddel (benzoëzuur [E210]), voedingszuur (melkzuur [E270], citroenzuur [E330]), Dressing cocktail 60g [water, raapolie, suiker, 6% tomatenpuree, azijn, 3% sherry, gemodificeerd aardappelzetmeel, scharreleigeel, zout, specerijen (paprikagranulaat, knoflookpoeder, mosterdzaad, paprikapoeder, cayennepoeder, witte peper, gedroogde gember, kurkuma, chilipeper ), brandy vinegar, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), natuurlijk aroma, kleurstof (ammoniakkaramel [E150c])].

Vind dit dan wel een leuk alternatief van de Appie: minder koolhydraten en meer eiwitten. Niet omdat koolhydraten slecht zijn, maar omdat eiwitten meer vullen.

AH Maaltijdsalade tonijn ei – €4,99 per 400 gram

Ingrediënten: groente (13% botersla, 12% tomaat, 10% groene paprika, 9,5% bataviasla, 5% witte ui), 17% tonijn, 14% witte boon, 12% scharrelei, olijf, zonnebloemolie, zout, water, extract (erwt, wortel), voedingszuur (citroenzuur [E330], ascorbinezuur [E300]), stabilisator (trifosfaat [E451]), conserveermiddel (natriumbenzoaat [E211], melkzuur [E270]). Groene paprikadressing: groente (30% groene paprika, 10% ui), water, raapolie, appelpuree, wijnazijn, kruiden, zout, knoflook, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), chili.

AH Maaltijdsalade biet witte kaas – €4,39 per 350 gram

Ingrediënten: groente (24% rode biet, 18% komkommer, 18% spinazie, 3,5% rode ui), kikkererwt, melk, water, bieslook, zout, vegetarisch stremsel, zuursel. Bietenvinaigrette: plantaardige olie (raap, zonnebloem), water, witte azijn, appelsapconcentraat, zout, specerijen (o.a. mosterd), rodebietpoeder, azijn, natuurlijk aroma, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), peterselie.

AH Maaltijdsalade Thaise kip – €5,13 per 400 gram

Ingrediënten: groente (23% courgette, 16% spinazie, 15% witte kool, 15% wortel, 9% rodekool, 3% bosui), 18% kippenvlees, water, zout, gekaramelliseerde suiker, witte peper, natuurlijk aroma, gedroogde glucosestroop, voedingszuur (natriumlactaat [E325]), antioxidant (natriumascorbaat [E301], natriumcitraat [E331]). Tamarinde-gembervinaigrette: water, raapolie, suiker, 8% tamarinde-extract, puree (2% gember, knoflook), kruiden, zout, rijstazijn, citroenazijn, sojaboon, tarwe, chilipeper, gistextract, verdikkingsmiddel (xanthaangom [E415]), azijn, natuurlijk aroma, citroenvezel.

Zo, een heleboel ingrediënten verder is het tijd om te kijken naar de voedingswaarden. Nu kies ik eigenlijk altijd producten die makkelijker 1 op 1 te vergelijken zijn dus dit voelt wel een beetje als het vergelijken van appels en peren. Maar hey, jullie wilden dit, ik maak het.

Calorieën

Qua calorieën zijn de verschillen niet eens zo groot als ik had verwacht, en waar ze hoger liggen vind ik het ook wel logisch, avocado en witte kaas zijn hoog in vetten en dat zie je natuurlijk terug in de calorieën. De meeste calorieën zitten in de maaltijdsalade met Thaise kip, de minste calorieën vind je in de maaltijdsalade met Hollandse garnalen.

Koolhydraten

Omdat er een aantal maaltijdsalades tussen zitten die volgens een sticker minder koolhydraten bevatten was ik benieuwd of dit nou ook echt het geval zou zijn. De meeste koolhydraten vind je in de maaltijdsalade met Thaise kip. Deze maaltijdsalade draagt geen “minder koolhydraten” sticker, maar de maaltijdsalade met biet en witte kaas wel. En laat deze maaltijdsalade nou net de runner up zijn terwijl hij 35% minder koolhydraten zou moeten bevatten. De minste koolhydraten vind je in de maaltijdsalade met tonijn en ei, die 30% minder koolhydraten zou moeten bevatten.

Vezels

Niet alleen de eiwitten zorgen voor verzadiging, ook vezels spelen hier in een belangrijke rol. De meeste vezels vind je in de maaltijdsalade met biet en witte kaas en de maaltijdsalade met avocado en gerookte kip. De minste vezels vind je in de maaltijdsalade met Hollandse garnalen en de maaltijdsalade met Thaise kip. De verschillen vind ik persoonlijk niet zo wereldschokkend en valt te rijmen met de ingrediënten.

Eiwitten

De maaltijdsalades met de sticker voor minder koolhydraten zouden ook eiwitrijk moeten zijn. En hoera, dat klopt. De meeste eiwitten vind je in de maaltijdsalade met tonijn en ei. Maar de deceptie ligt alweer op de loer want de maaltijdsalade met Hollandse garnalen zou ook eiwitrijk moeten zijn, maar bevat de minste eiwitten van het hele stel.

Conclusie

De verschillen zijn eerlijk gezegd minder groot dan ik had verwacht, maar als ik voor mezelf een winnaar zou moeten kiezen puur op de voedingswaarden dan zou het de maaltijdsalade met tonijn en ei zijn. Zou ik kiezen op smaak dan ging ik voor de maaltijdsalade met Hollandse garnalen of die met biet en witte kaas. Wat mij betreft wint smaak het in dit geval wel van voedingswaarden. Gelijk ook weer een reden waarom ik liever geen kant en klare salades eet: als je ze zelf maakt kun je de voedingswaarden zo on point maken als je zelf wilt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *