WELK BROODJE IS DE BESTE KEUZE?

Als er één product is wat vaak is aangewezen als ultieme veroorzaker van overgewicht dan is het wel brood. Nu hoop ik dat je net als ik weet dat dit complete onzin is. Brood maakt op zichzelf helemaal niemand dik, alleen een continu overschot aan calorieën veroorzaakt dat. Ga ik nu verder niet op in want het doel van vandaag is de verschillende soorten brood die verkrijgbaar zijn beoordelen op hun voedingswaarden. Brood heb je in alle soorten en maten en inmiddels bestaat er ook groentebrood en brood waar amper calorieën in zitten. Tijd om een kijkje te nemen naar de voedingswaarden en welke verrassingen ons wellicht te wachten staan!

AH Groentebroodjes paprika – €1,50 per 140 gram

Ingrediënten: bloem (tarwe, rijst), 35% rode paprika, volkorentarwemeel, gist, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, water, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwegluten, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], calciumpropionaat [E282]), dextrose, tarwemoutmeel.

No Fairytales hamburgerbroodjes paprika chili – €2,29 per 240 gram

Ingrediënten: tarwebloem, 33% rode paprika, bakkersgist, sesamzaad, dextrose, tarwegluten, gejodeerd zout, tarwezemel, sojabloem, emulgator (E472e, E481, E471), 0,3% chilipeper, conserveermiddel (E282), antioxidant (ascorbinezuur), koolzaadolie, tarwekiem, tarwemoutmeel.

Lo Dough – €4,50 per 56 gram

Ingrediënten: water, tarwevezel (glutenvrij), gedroogd eiwit (vrije uitloop eieren), stabilisator (E464), konjacmeel, psyllium husk poeder, zout.

AH witte bollen – €1,00 per 300 gram

Ingrediënten: tarwebloem, water, bakkersgist, dextrose, tarwegluten, gejodeerd zout, veldbonenmeel, mageremelkpoeder, koolzaadolie, melkeiwit, erwteneiwit, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], calciumstearoyl-2-lactylaat [E482]), maltodextrine, tarwemoutmeel, natuurlijk aroma (melk), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

AH bruine bollen – €1,00 per 300 gram

Ingrediënten: volkorentarwemeel, tarwebloem, water, bakkersgist, dextrose, tarwegluten, gejodeerd zout, koolzaadolie, mageremelkpoeder, moutmeel (gerst, tarwe), emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], calciumstearoyl-2-lactylaat [E482]), melkeiwit, erwteneiwit, maltodextrine, natuurlijk aroma (melk), antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

AH volkoren bollen – €1,03 per 300 gram

Ingrediënten: volkorentarwemeel, water, bakkersgist, dextrose, tarwegluten, gejodeerd zout, koolzaadolie, moutmeel (gerst, tarwe), veldbonenmeel, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e], calciumstearoyl-2-lactylaat [E482]), melkeiwit, erwteneiwit, maltodextrine, antioxidant (ascorbinezuur [E300]).

Het enige wat me op dit punt oprecht verbaasd is dat het ingrediëntenlijstje van Lo-Dough het kortst is terwijl dit naar mijn idee juist het meest bewerkte brood zou zijn. Had ik dat eens even mis zeg. Verder zitten er veel E-nummers in wat ik logisch vindt omdat het om supermarkt brood gaat. Ik ben vooral benieuwd naar de voedingswaarden dus laten we die maar eens gaan bekijken.

Calorieën

Qua calorieën zijn er verschillen maar ik vind ze vrij minimaal, met één grote uitzondering. De minste calorieën vind je in het brood van Lo-Dough, maar liefst 80 calorieën minder per 100 gram dan de runner up. Dus zit je op een calorieën budget dan is Lo-Dough je nieuwe beste vriend. De meeste calorieën vind je terug in de No Fairytales hamburgerbroodjes paprika chili.

Koolhydraten

Brood en carbs gaan hand in hand, één van de redenen waardoor brood vaak (onterecht) als dikmaker wordt gezien. De minste koolhydraten vind je in het brood van Lo-Dough en ook hier is het verschil met de runner up enorm; maar liefst 28,1 gram koolhydraten minder per 100 gram product. De meeste koolhydraten zitten in de witte bollen van de Appie.

Vezels

Dit punt vind ik het meest interessant. De nieuwe groentebroodjes doen mij vermoeden dat er iets met het vezelgehalte gebeurt in positieve zin. Maar is dat ook zo?! De meeste vezels vind je (wordt het al saai) in het brood van Lo-Dough en wederom schrikbarend meer dan de runner up. Lo-Dough bevat 33,2 gram vezels per 100 gram en de runner up slechts 6 gram… De minste vezels vind je in de witte bollen wat op zich geen verrassing is natuurlijk. Wat me wel verbaasd is dat allebei de groentebroodjes in deze test minder vezels bevatten dan de bruine en volkoren bollen. Ben weer een illusie armer.

Suikers

Suikers en brood kan best een dingetje zijn. Iets waar ik nooit echt bij stil stond maar wat best verrassend kan zijn wanneer je er op gaat letten. De minste suikers vind je wederom in het brood van Lo-Dough, precies 0 gram. De meeste suikers vind je in de No Fairytales hamburgerbroodjes paprika chili wat ik dus precies niet had verwacht.

Eiwitten

Niet per se iets waar je aan denkt als je brood eet, maar ook in brood zit protein! De meeste eiwitten vind je in de No Fairytales hamburgbroodjes paprika chili met de bruine en volkoren bollen als gezamenlijke runner up. De minste eiwitten vind je in de AH Groentebroodjes paprika.

Conclusie

Voor mij persoonlijk is dit een mega duidelijk verhaal. Aangezien mijn cutleven nog steeds hartstikke gaande is kies ik voor zo min mogelijk calorieën en een zo hoog mogelijk vezelgehalte zodat mijn maagje toch lekker gevuld blijft. Lo-Dough it is dus. Mocht je je afvragen waar je dit brood koopt, dat kan in onze webshop en als je ze gelijk wilt scoren kun je hier klikken. Ik ben vooral heel erg benieuwd wat jouw bevindingen zijn naar aanleiding van deze vergelijking en ik wil graag afsluiten met de vraag welk broodje jij meestal kiest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *