WELKE CHIPS IS DE BESTE KEUZE?

Chips is één van mijn grootste guilty pleasures. Ik ben oprecht een sucker voor hartige snacks en je kunt mn hartje stelen met een goede zak naturel chips. En die eet ik ook moeiteloos helemaal leeg. Is natuurlijk niet helemaal de bedoeling en daar spelen diverse merken tegenwoordig goed op in. Zo is er tegenwoordig groente chips, meergranen chips, oven gebakken chips, light chips en zelfs chips op basis van linzen. Het zou allemaal een stuk verantwoorder moeten zijn, maar is dat ook echt zo? Ik vergelijk vandaag 6 verschillende soorten naturel chips op basis van hun voedingswaarden zodat jij straks precies weet welke je het beste kunt kiezen als je met cravings in de supermarkt staat.

Kettle Vegetable Chips Sea Salt – €2,05 per zakje van 100 gram

Ingrediënten: groenten in wisselende verhoudingen (66%) (pastinaak, zoete aardappel, rode biet), zonnebloemolie, zeezout

Chio Lentil Chips Naturel – €1,45 per zak van 100 gram

Ingrediënten: linzenbloem 39%, zonnebloemolie, maïsbloem, rijstbloem, maïszetmeel, aardappelzetmeel, zout, suiker, aroma, gistextract, uienpoeder, groene peper, gerookt dextrose, voedingszuur (citroenzuur), knoflookpoeder, gekaramelliseerde suikersiroop, invertsuiker.

Nog een variant van linzenchips, alleen knap ik wel een beetje af op de suiker want dat is écht niet nodig.

Lay’s Naturel – €1,45 per zak van 225 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie (27%), koolzaadolie (7%), zout.

Lay’s Oven Baked Naturel – €1,49 per 150 gram

Ingrediënten: aardappelvlokken (66%) en -zetmeel (15%), zonnebloemolie (11%), suiker, emulgator (zonnebloemlecithine), dextrose, zeezout, zuurteregelaar (citroenzuur), geelwortelextract.

En weer een “gezondere” chips met suiker als ingrediënt. Why tho?!

Lay’s Light Naturel – €1,19 per 170 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie (22%), zout.

Sunbreaks Meergranen chips Sea Salt – €1,29 per 95 gram

Ingrediënten: volkoren granen (58%) (maïs, TARWE, HAVERBLOEM), zonnebloemolie, rijstmeel, suiker, zeezout smaak [zeezout, zout, natuurlijk aroma, gemengde kruiden & specerijen, voedingszuur (citroenzuur)].

Waar ik me oprecht over verbaas is dat er meerdere merken zijn met een “gezonder” product die ervoor kiezen suiker toe te voegen. Begrijp ik dus niets van, suiker in chips. Lijkt me ook totaal overbodig, maar goed. Dat terzijde. Ik ben vooral heel erg benieuwd naar de voedingswaarden dus let’s get to it!

Calorieën

Het voelt een beetje tegenstrijdig om over calorieën te lullen in combinatie met chips, want het is natuurlijk gewoon een calorieën bom. Wat me ergens niets verbaast is het feit dat de meeste calorieën in de Lay’s Naturel chips zitten. Wat me wél verbaasd is dat de Kettle Vegetable Chips slechts 27 calorieën minder bevat per 100 gram. Je zou toch verwachten dat groente chips iets lager in calorieën zou zijn, or is it just me? De minste calorieën vind je terug in de Lay’s Oven Baked Naturel chips, 1 van mijn favorietjes. Yay.

Koolhydraten

Chips barst van de carbs, laat dat duidelijk zijn. De meeste koolhydraten vind je in de Sunbreaks Meergranen Chips Naturel, iets wat me eigenlijk ook wel weer een beetje verrast omdat ik ook hier uitging van betere voedingswaarden omdat de verpakking doet vermoeden dat het een “gezonder” alternatief is. De minste koolhydraten vind je terug in de Kettle Vegetable Chips, dat dan weer wel.

Vezels

Dit is het punt waar mijn nieuwsgierigheid op volle toeren draait. Ik verwacht namelijk dat de linzenchips, de meergranen chips en de groente chips meer vezels zullen bevatten. De meeste vezels vind je terug in de groente chips, bijna een dubbele hoeveelheid dan de runner up. De minste vezels vind je terug in de Lay’s Naturel chips. Wel een kleine sidenote want ik heb het vezelgehalte van de Chio Lentil Chips helaas nergens terug kunnen vinden.

Eiwitten

Je eiwitten kun je ook gewoon uit chips halen hoor, alhoewel de hoeveelheden relatief weinig zijn. Maar toch he, alle beetjes helpen! De meeste eiwitten vind je in de Chio Lentil Chips Naturel. Compleet volgens verwachten bij een chips die van linzenbloem is gemaakt. De minste eiwitten vind je in de Kettle Vegetable Chips.

Conclusie

Ik ben oprecht verrast na het maken van deze vergelijking, en eigenlijk niet heel positief. Ik zei het al eerder; ik had verwacht dat de “gezondere” alternatieven beter uit de vergelijking zouden komen maar dat valt dus een beetje tegen. Vooral de groente chips is een grote teleurstelling. Als je mij zou vragen om de beste keuze uit dit rijtje te kiezen dan zou ik lekker gaan voor de Lay’s Oven Baked omdat hier simpelweg de minste calorieën in zitten en het een superlekker chippie is. De Chio Lentil Chips krijgt voor mij een goede tweede plaats op basis van de voedingswaarden, qua smaak vind ik hem matig.

Welke chips zou jij kiezen? En wat is jouw ultieme favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *