WELKE KANT EN KLARE PIZZA IS DE BESTE KEUZE?

Je leest het goed, het is weer tijd voor een good old vergelijking! Heeft natuurlijk veel te lang geduurd, maar ik ben terug en begin gelijk met een goede. Vind ik zelf tenminste. Kant en klare pizza is natuurlijk nooit de beste optie, maar soms is het handig en uiteraard ook gewoon hartstikke lekker. Moet wel eerlijk zeggen dat ik zelf zelden voor een kant en klare pizza kies omdat ik nogal picky ben als het om toppings gaat, maar sinds kort heb ik toch een kleine favoriet die ook meegenomen is in deze vergelijking. Sinds er ook kant en klare pizza’s met groentebodems zijn is deze meid toch een beetje om. Maar zijn die groentebodems nou ook écht beter. Dus, mocht je voor makkelijk comfort food willen gaan vanavond, dan weet je aan het einde van deze blog precies welke pizza je het beste kunt kiezen.

Dr. Oetker Yes it’s pizza spinach crust – €3,79 per pizza (335 gram)

Ingrediënten: tarwebloem, 19% mozzarella kaas, 17% spinazie, 11% gezeefde tomaten, 8,6% broccoli, 8,6% champignons, 5,2% tomatenconcentraat, raapzaadolie, bakkersgist, suiker, zout, knoflook, basilicum, olijfolie extra vergine, gemodificeerd zetmeel, oregano, peper.

Ik begin maar gelijk met mijn current fav! Ik hou dus niet van vlees en ben allergisch voor veel kaassoorten, dat maakt kant en klare pizza’s eten voor mij dus vrij lastig. Deze bevat alleen mozzarella, geen vlees en lekker veel veggies. Vind hem daarnaast ook nog eens goed naar binnen te schuiven. Benieuwd hoe hij uit de test komt.

Magioni Ultra thin salami – €4,75 per pizza (267 gram)

Ingrediënten: pizzabodem (pompoen (tarwebloem, water, gist, raapolie, zout, 33,4% pompoenpuree, zemelen, tarwevezel, tomatenpoeder), 19% tomatensaus (tomaten, azijn, knoflook, gemodificeerd maïszetmeel, zout, conserveermiddel: E202, kruiden, specerijen), belegen kaas (melk, zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel: E251, kleurstof: E160b), 9% spinata romana salami (varkensvlees, zout, dextrose, specerijen, antioxidant: E301, conserveermiddelen: E250, E252), 6% paprika, 5% ui, 0,4% oregano.

AH Pizza Margharita – €3,79 per pizza (350 gram)

Ingrediënten: tarwemeel, water, melk, groente (8,5% tomaat, 7,5% tomatenpulp), durum tarwemeel, olijfolie, gist, zout, maïszetmeel, natuurlijke aroma’s, kruiden (o.a. 0,2% oregano), dieetzout (kaliumchloride), specerijen, suiker, zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), vegetarisch stremsel, zuursel.

AH pizza kaas tomaat – €0,75 per pizza (300 gram)

Ingrediënten: tarwebloem, 32% tomatenpuree, melk, water, raapolie, suiker, gist, zetmeel (aardappel, tarwe), zout, kruiden, zuursel, specerijen, vegetarisch stremsel.

Ik word dus intens ongelukkig van dit soort pizza’s. Cerezo daarentegen, gaat hier hartstikke goed op. Gekke gast.

Wagner Sensazione Salame – €2,77 per pizza (320 gram)

Ingrediënten: tarwemeel, gepelde gehakte tomaten (22%), kaas (15%) [Edammer (melk), Emmentaler (melk), mozzarella (melk)], salami (10%) [varkensvlees, rundvlees, zout, conserveermiddel: natriumnitriet, specerijen (bevat: mosterd), dextrose, maltodextrine, specerijenextract, antioxidant: ascorbinezuur, rook], water, zuurdesem (3%) (water, tarwemeel, roggemeel), extra olijfolie van de eerste persing (1%), zout, gist, kruiden en specerijen, suiker, dextrose, moutmeel (gerst, tarwe), stabilisator: guarpitmeel, koolzaadolie, glucosestroop, knoflook, melkeiwitten.

AH Biologisch pizza mozzarella – €3,07 per pizza (350 gram)

Ingrediënten: tarwemeel*, melk*, water, 11% tomatenpuree*, 7% tomaat*, buffelmelk*, zonnebloemolie*, zout, 0,3% basilicum *, rietsuiker*, gist*, knoflook*, stremsel, wei, voedingszuur (melkzuur [E270]). EU/niet-EU Landbouw *Van biologische oorsprong.

Het is natuurlijk lastig om een 100% eerlijke vergelijking te maken tussen kant en klare pizza’s omdat de voedingswaarden ook grotendeels afhankelijk zijn van de toppings. Ik heb daarom bewust gekozen om pizza’s te kiezen met mozzarella en/of salami. Hoe dan ook, het blijft een klein gevalletje appels met peren vergelijken. Waar ik op dit punt vooral benieuwd naar ben is hoe de groentepizza’s van Dr. Oetker en Magioni het gaan doen tegenover de reguliere pizza’s in dit rijtje. Persoonlijk zou ik zelf namelijk voor zo’n groente variant kiezen, maar is dat terecht? Dat gaan we nu zien!

Calorieën

Qua calorieën is een pizza natuurlijk altijd een flinke hap, maar daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. It’s all about the balance baby! Maar ik kies zelf tóch altijd graag voor de variant met de minste calorieën. In dat geval is de Magioni Ultra thin salami de beste keus met mijn favoriete Dr. Oetker Yes it’s pizza spinach crust als goede tweede. De AH Pizza kaas tomaat kun je in dit geval beter in de vriezer van de Appie laten liggen.

Koolhydraten

Naast een flinke dosis calorieën staat pizza ook garant voor een flinke dosis koolhydraten, maar ook hier zijn de verschillen aanzienlijk. De minste koolhydraten vind je in de Dr. Oetker Yes it’s pizza spinach crust met de Magioni Ultra thin salami als goede tweede. De meeste koolhydraten vind je in de AH Pizza Margharita.

Vezels

Hier was ik voornamelijk heel benieuwd naar en dan specifiek of de groentebodems meer vezels bevatten dan de reguliere bodems. Wel een beetje jammer dat ik het vezelgehalte van de Dr. Oetker Yes it’s pizza spinach crust precies nergens terug heb kunnen vinden, zelfs niet op de verpakking, dus die hou ik hier buiten beschouwing. De winnaar qua vezels is de Magioni Ultra thin salami met ruim 1 gram vezels per 100 gram meer dan het gemiddelde gehalte van de andere pizza’s in deze test. Alsnog niet schrikbarend veel, maar iedere gram telt. De minste vezels vind je in de AH Pizza Margharita.

Eiwitten

En ook in pizza zitten eiwitten, obviously. De meeste eiwitten vind je in de Wagner Sensazione Salame met de Magioni Ultra thin salami als goede tweede. De minste eiwitten vind je in de AH Pizza kaas tomaat.

Conclusie

Al met al komen de groentebodems tóch het beste uit de test. Stiekem wel verwacht, maar na alle edities van “De beste keuze” heb ik ook geleerd dat het meest vanzelfsprekende niet altijd de waarheid is. Overall komt de Magioni Ultra thin salami als beste uit deze test. Wanneer je liever voor een vegetarische optie gaat is de Dr. Oetker Yes it’s pizza spinach crust de beste keuze. Wel jammer dat het niet duidelijk is wat het vezelgehalte van deze pizza is.

Eet jij wel eens een kant en klare pizza? En welke is dan jouw favoriet?

Eén gedachte over “WELKE KANT EN KLARE PIZZA IS DE BESTE KEUZE?

  1. Sjaak zegt:

    Leuke vergelijking, alleen is het natuurlijk allemaal slecht voor je door het totale zoutgehalte van deze pizza’s. Je zou op de dag van pizza eten een zoutarm ontbijt en lunch kunnen samenstellen, maar de meesten zullen daar niet aan beginnen denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *