WAT GEBEURT ER ALS JE DE VEGAQURA Q-START GEBRUIKT?

Je meid heeft zich weer onderworpen aan een experiment. Begin deze maand heb ik de Vegaqura Q-start gebruikt. Een 1-daagse kuur die je darmen grondig zou moeten reinigen van onverteerd voedsel en schadelijke bacteriën. Een kuur die me met stip op 1 de meeste haat reacties ooit heeft bezorgd. Een kuur die overduidelijk heel veel onbegrip heeft opgeroepen, maar ook veel nieuwsgierigheid. Vandaag ga ik je vertellen hoe ik het hele proces heb ervaren.

Mocht je me nog niet zo lang volgen dan is het goed om te weten dat ik altijd een sceptische blik heb op zogenaamde wondermiddeltjes. Afslankpillen, fatburners, noem het maar op. Uit die sceptische blik is deze rubriek ontstaan. Maar ik ben ook van mening dat wanneer je zoals ik graag je mening uit, je wel moet weten waarover je praat. Zo ben ik een groot tegenstander van detoxen. Ik geloof dat je lichaam dit prima zelf kan zonder hulpmiddelen, maar ik had het nog nooit geprobeerd. Dus trok ik de stoute schoenen aan en deed ik een detox kuur met cold pressed juices en diverse shots. Mijn uitbreide ervaring kun je hier lezen, maar laat ik het er voor nu op houden dat het een once in a lifetime experience was. En blijft.

“Poep is vies. En we praten niet over vieze dingen.”

On topic nu want we gaan het hebben over de darmreiniging. En over poep. Een onderwerp waar iedereen volgens mij zo min mogelijk woorden aan vuil maakt en waar misschien zelfs wel een kleine taboe op ligt. Maar toch is het iets wat iedereen (bijna) dagelijks doet. Een onderwerp waar ook niet veel woorden aan vuil gemaakt worden zijn problemen met darmen, want die zijn onlosmakelijk verbonden aan poep. En poep is vies. En we praten niet over vieze dingen. Ik zal eerlijk bekennen dat het ook niet mijn favoriete gespreksonderwerp is, maar aan de andere kant vind ik het belangrijk genoeg om me hier overheen te zetten.

Ik heb namelijk al zo goed als heel mijn leven last van mijn darmen. Als kind had ik een heleboel verschillende voedselallergieën die stuk voor stuk voor gigantische buikpijn en diarree zorgden. Maar ook waren er tijden dat er helemaal niets gebeurde en mijn darmen volledig verstopt zaten. Niet fijn kan ik je vertellen. De voedselallergieën zijn nog steeds wel aanwezig, maar over het grootste deel ben ik gelukkig heen gegroeid. Van de verstoppingen a.k.a. obstipatie heb ik helaas nooit afscheid mogen nemen. Ik kan nog zoveel water drinken (gemiddeld 2 tot 3 liter water per dag) en zoveel vezels eten (gemiddeld 25 – 35 gram per dag) als ik wil, er zijn nog steeds een heleboel dagen dat ik met moeite naar het toilet kan. Om die reden besloot ik de Vegaqura Q-start een kans te geven.

“Deze voedingsvezels en levende spijsverteringsenzymen zouden ervoor zorgen dat je darmflora en stoelgang verbeterd.”

De Vegaqura Q-start is een kuur op basis van voedingsvezels en levende spijsverteringsenzymen. Deze hebben een natuurlijke oorsprong en zijn gewonnen uit 150 verschillende soorten groente en fruit waarna ze 3 jaar zijn gefermenteerd om ze enorm krachtig te maken. Deze voedingsvezels en levende spijsverteringsenzymen zouden ervoor zorgen dat je darmflora en stoelgang verbeterd, dat je meer energie zult hebben en je zou er ook effectiever door af kunnen vallen. Ik wil graag nogmaals benadrukken dat ik de kuur niet heb gedaan om af te vallen, maar toch wil ik het benoemd hebben want ik kom hier later in deze review nog even op terug.

De kuur neemt precies 1 dag in beslag en tijdens die dag mag je niet eten. Vond ik wel even een dingetje want ik ben -obviously- gek op eten. Maar goed, onder het mom van “je moet alles een keer gedaan hebben” besloot ik er toch voor te gaan. Wat is nou 1 dag niet eten tegenover misschien wel van mijn eeuwige darmklachten afkomen?! Ik besloot de kuur op een zaterdag in te plannen, een dag waarop ik verder geen plannen had zodat ik me goed aan het schema van de drankjes kon houden én een toilet in de buurt had. Dat laatste was geen overbodige luxe kan ik je vertellen.

“Het is niet extreem lekker, maar zéker ook niet vies”

Er wordt geadviseerd om de avond voor de kuur een lichte maaltijd te eten en melkproducten, pasta, vlees en vis te vermijden. Ik koos dan ook voor een pureersoepje van de Appie met een kleine groene salade erbij zodat ik nog wat te kauwen had. De volgende ochtend was het zo ver. Ik stapte op de weegschaal om mijn startgewicht in beeld te krijgen en om 9 uur begon mijn dag met een zakje enzympoeder en 200 ml water. Het water moet een temperatuur hebben tussen de 30 en 40 graden wat ik met een simpele koortsthermometer op heb gemeten. Het geheel moet binnen 1 minuut binnen zijn. Ik gebruikte een shakebeker en klokte de inhoud moeiteloos naar binnen. Het is niet extreem lekker, maar zéker ook niet vies. Om 9.30 uur moest ik 200 ml warm water drinken en zo vulde ik mijn ochtend met ieder half uur een enzymdrankje en ieder half uur een glas warm water tot 12.30 uur. Ik heb geen honger gehad, voelde me energiek en heb gigantisch veel moeten plassen van al dat water.

Om 14.00 uur was het weer tijd voor een drankje, deze keer met de enzymvloeistof erbij. Ik las online dat deze vloeistof het drankje lekkerder moest maken omdat het lekker zoet is. Ik maakte dan ook de fout hier vanuit te gaan en me te verheugen op dit drankje. Well, was I wrong. Ik vond het verschrikkelijk. Een ontzettend overheersende smaak waar mijn maag een beetje van begon te draaien. Ik zag dan ook een beetje op tegen de drankjes die nog moesten komen (FYI: dat waren er op dit punt nog 5) en dit was ook het punt waarop het me steeds iets zwaarder begon te vallen. Vooral de laatste paar drankjes gingen met volle tegenzin naar binnen. Ik werd moe, kreeg wat lichte hoofdpijn, maar zat voornamelijk vol met zelfmedelijden. “Waarom wilde ik dit toch weer per se doen?!”. Ik kneep mijn neus dicht tijdens het drinken van de drankjes en spoelde mijn mond afterwards met wat Listerine om van die vreselijke smaak af te komen. Om 21.30 nam ik het laatste drankje met warm water en probiotica en dook ik mijn bed in.

“Niet geheel onder de indruk van het resultaat begon ik aan mijn bakje bomvol vers fruit en genoot intens van het feit dat ik weer kon kauwen.”

Volgens de gebruiksaanwijzing zou de volgende dag je buik flink moeten rommelen en zou je naar het toilet moeten. Ik voelde precies niks, alleen honger. Voordat ik aan mijn ontbijt begon besloot ik mezelf even te wegen: precies 1 kilo lichter dan gister. Logisch, want ik heb een dag vloeibaar geleefd en gigantisch veel geplast. Niet geheel onder de indruk van het resultaat begon ik aan mijn bakje bomvol vers fruit en genoot intens van het feit dat ik weer kon kauwen. In de middag at ik een grote bak met verse groente en ’s avonds nam ik nog een pureersoepje met een vers broodje. Ik had vooral gigantische honger deze dag maar merkte verder vrij weinig aan mijn darmen. Ik ben 1 keer naar het toilet geweest voor een number 2 maar niets anders dan anders.

Ook de volgende dag leek er weinig aan de hand. Ik voelde me goed, geen opgeblazen buik, wel af en toe wat gerommel in mijn darmen maar er kwam niets uit. Ik vond het apart, want hoe kan het dat deze kuur op mij geen effect heeft?! Het antwoord op die vraag volgde in de nacht van maandag op dinsdag. Ik werd wakker van buikkramp en kwam tot de conclusie dat mijn spijsvertering gewoon iets trager werkt dan gemiddeld. Er kwam een hele hoop ellende uit mijn lijf. Ik was gefascineerd, had nog nooit zoiets gezien. Ik kreeg veel de vraag of je diarree krijgt van de kuur, maar dit krijg je niet. Alles komt eruit als ontlasting alleen heel veel (zonder dat je dit zelf door hebt) en in een iets andere vorm dan je gewend bent. Je kunt er ook voor kiezen om je ontlasting op te vangen zodat het geanalyseerd kan worden, maar dit heb ik niet gedaan. Je kunt dit ook zelf doen met behulp van de analyse chart die Vegaqura op hun website heeft staan, voor het gemak kun je ook gewoon hier klikken. Ik kwam tot de conclusie dat ik niet genoeg lichaamsbeweging krijg en te veel zit. Klopt wel; ik werk 36 uur op mn billen achter een computer, zit per dag ook nog een uur in de auto en doe dan een uurtje krachttraining in de gym. Ik kom ook zelden aan de 10.000 stappen per dag. Puntje van verbetering dus. Daarnaast was mijn resultaat typerend voor een verzwakte peristaltiek van de darmen en is er een grote kans op obstipatie. Well, dat klinkt me heel bekend in de oren. Dat was precies de reden waarom ik aan de kuur begon. Ook zou mijn darmkanaal ernstig vervormd zijn. Klinkt heftig wel he, maar heeft voornamelijk te maken met een verkeerde balans tussen goede en schadelijke bacteriën die in je darm zitten. Blijkbaar is die balans bij mij niet goed waardoor er kleine ontstekinkjes in de darmwand kunnen ontstaan of zelfs al aanwezig zijn. De oplossing voor dit alles? Meer voedingsvezels in het voedingspatroon en het langdurig innemen van een probiotica supplement. Ik heb dit advies ook direct toegepast en eet iedere dag minimaal 30 gram vezels en probeer(!) iedere dag wat goede bacteriën door te slikken. En of dat werkt? Stay tuned guys, stay tuned!

“Overall kan ik niet zeggen dat ik me anders voel dan voor de kuur.”

Inmiddels zijn we 3 weken verder. Ik heb expres even gewacht met deze review zodat ik een goed beeld kon krijgen van hoe mijn lichaam zou reageren op de kuur, of mijn darmen verbeterd zouden zijn én hoe tijdelijk het gewichtsverlies zou zijn. Overall kan ik niet zeggen dat ik me anders voel dan voor de kuur. Ik voelde me voorheen fit en zo voel ik me nog steeds. Mijn voedingspatroon was natuurlijk al vrij gezond. Ik kan me voorstellen dat wanneer dit niet zo is en je na de kuur meer op je voeding gaat letten het verschil groter zal zijn. But not in my case.

Dan mijn darmen, want daar deed ik het voor. Ik merk meer beweging in mijn darmen, het rommelt meer en reageert soms ook heftiger op eten. Ik heb regelmatiger buikkrampen na het eten terwijl ik hier voor de kuur weinig tot geen last van had. Dit kan te maken hebben met die ernstig vervormde darmwand en het feit dat ik nog niet heel gestructureerd mijn probiotica in neem. Wat ik wel merk is dat mijn stoelgang aanzienlijk is verbeterd. Het is regelmatiger en gaat een stuk makkelijker dan voorheen wat ongetwijfeld te danken is aan die extra vezels in mijn voedingspatroon. Ik haal deze voornamelijk uit groente, quinoa, fruit en noten. Werkt voor mij prima.

“Waar ik in de eerste 8 weken van mijn cut 1,1 kilo verloor, verloor ik in de afgelopen 3 weken maar liefst 2 kilo.”

En last but not least, de kilo’s. Waarom ik het hier toch over wil hebben? Omdat ik weet dat velen van jullie dit graag willen zien. Ik wil er wel bij vermelden dat ik aan het cutten ben en dus in een calorieëntekort eet en daarbij 5 dagen per week in de sportschool sta. De focus ligt op het verbranden van mijn vetmassa, maar dat betekent automatisch dat er ook wel wat kilo’s verdwijnen. Sinds de start van mijn cut tot ik de Vegaqura Q-Start deed (zo’n 8 weken) verloor ik 1,1 kilo en bleef ik eigenlijk een beetje schommelen rond de 68,4 kilo wat ook mijn startgewicht was tijdens de kuur. De eerste week na de kuur stond ik weer op de weegschaal en tikte ik de 66,8 kilo aan; 1,6 kilo minder. De week erna stond de teller nog steeds op 66,8 kilo en vorige week tikte ik de 66,4 kilo aan wat ik as we speak nog steeds weeg. Waar ik in de eerste 8 weken van mijn cut 1,1 kilo verloor, verloor ik in de afgelopen 3 weken maar liefst 2 kilo. Kan ik het verklaren? Niet echt. Toen ik de eerste drastische daling in gewicht zag ging ik er van uit dat het een vocht kwestie was, maar ik eet inmiddels alweer 3 weken vaste voeding en de daling heeft toch stand gehouden. De enige verklaring voor deze boost in de daling van mijn lichaamsgewicht lijkt de Vegaqura Q-Start te zijn in combinatie met mijn cut.

Jullie vroegen ook massaal of ik de kuur aan zou raden, maar die vraag kan ik niet voor je beantwoorden. De keuze om dit te doen is heel persoonlijk. Ik deed het uit pure nieuwsgierigheid en heb er achteraf geen spijt van, maar zou ik het nog een keer doen? Ik denk het niet. Wanneer je dit wilt overwegen om van je darmklachten af te komen denk ik dat je de gok best kunt wagen, baadt het niet dan schaadt het niet. Doe je het om af te vallen, sla hem dan lekker over want dat kan ook door minder te eten dan je verbruikt. Zie de kuur niet als een wondermiddel, maar als hulpmiddel bij darmklachten.

Als je nog specifieke vragen hebt over de kuur mag je me deze altijd stellen. Meer informatie kun je ook vinden op de website van Vegaqura.

Deze editie van “Wat gebeurt er als…” is mede mogelijk gemaakt door Vegaqura. Ik ben hier niet voor betaald, maar heb de Vegaqura Q-Start gekregen om deze uit te proberen.

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hi!
Kunnen we je helpen met een vraag over de webshop, een product uit ons assortiment of een order?
Powered by