WAT GEBEURT ER ALS JE KONIJNTJES IN HUIS HEBT?

Wanneer je me volgt op Instagram zal het je niet ontgaan zijn dat er 2 keutelfabriekjes bij ons in huis wonen. Vooral Dex is een geliefde figurant in mijn foto’s, maar ook Bobbi heeft een heleboel hartjes gestolen. En zodra er een story met deze 2 online komt wordt mijn inbox overspoeld met reacties, hartjes en vooral ook veel vragen. Ik beantwoord altijd alles, maar het leek me leuk om de meest gestelde vragen te verwerken in een blog. Ook handig wanneer de girl te lui is om te antwoorden, kan ik een linkje sturen. Grapje. Anyway, de meest gestelde vragen dus. Mocht je nou alsnog een brandende vraag hebben die er niet tussen staat, laat hem dan achter in de reacties dan beantwoord ik die alsnog.

Zitten ze altijd binnen?

Met stip op 1 de meest gestelde vraag. Hun vaste verblijf is inderdaad binnen. We hebben hier heel bewust voor gekozen omdat we het gezellig vinden als ze om ons heen zijn. In de zomer hebben ze wel altijd de keuze om ook naar buiten te gaan. Ze trekken dan wat sprintjes in de achtertuin, eten het onkruid op maar chillen daarna altijd weer lekker binnen.

Hoe hebben jullie hun verblijf opgebouwd?

Dit is wel met stip op 2 de meest gestelde vraag. Dex en Bobbi wonen vrij luxe bij ons in huis. Vind ik overigens niet meer dan normaal, ze verblijven er het grootste gedeelte van de dag. Onlangs hebben we een nieuw verblijf voor ze gemaakt wat ik van begin tot eind heb gedeeld in mijn Dex & Bobbi highlights op Instagram. Kort samengevat hebben we een bodemplaat gemaakt, bedekt met vinyl, afgewerkt met metalen hoekprofielen tegen het knagen, daar panelen omheen gezet en overdekt met een net zodat ze er niet uitspringen. Ze hebben ruim 2 m2 vaste leefruimte wat ik ook het absolute minimum vind als je 2 konijnen bij elkaar hebt.

Het ziet er zo leuk uit met jullie konijnen, maar wat zijn de nadelen van konijnen in huis?

Dat zijn er ook genoeg hoor. Allereerst de troep. O-VE-RAL ligt stof van het hooi. Het hooi zelf verspreidt zich ook bijzonder snel door het huis en ondanks het feit dat Dex en Bobbi allebei zindelijk zijn verliezen ze in hun enthousiasme wel eens wat keuteltjes. En als ze in de rui zijn vind je hun haren ook overal terug.

Behalve dat knagen ze aan ALLES. Tafelpoten, planten, keukenkastjes, je kleding, gordijnen of ze zetten hun tandjes in je veel te dure vloerkleed of je exclusieve sneaker (true story, proof op de foto hieronder). Je kunt het ze proberen af te leren, maar ook als ze weten dat het eigenlijk niet mag kunnen ze zich ineens bedenken dat het toch wel heel leuk is om stiekem te doen.

Wat soms ook wel een nadeel is, is dat ze zich het liefst met alles willen bemoeien en overal bij willen zijn. Even rustig foto’s maken voor Instagram als ze loslopen zit er echt niet bij. Rustig je bakje kwark opeten zonder een konijn wat ook een hapje wil is ook vrij lastig. Het is leuk hoor dat ze zo tam zijn, maar soms…

En last but not least, als ze ziek zijn ben je dikke euro’s kwijt. Dex wilde een paar maanden geleden niet meer eten: consult van 5 minuten bij de dierenarts, flesje pijnstillers, flesje darmstimulatie en 2 zakjes dwangvoer en je kan €150,- aftikken. En als je pech hebt (zoals wij met Dex) mankeren ze regelmatig iets.

Waar hebben jullie Dex en Bobbi vandaan?

We hebben Dex en Bobbi allebei bij een tuincentrum gekocht. Niet iets wat ik je aan wil raden, want wat ik toen nog niet wist is dat die konijntjes letterlijk via internet besteld worden bij een dierengroothandel. Je kunt het “ras” naar keuze in je winkelmandje mikken, vervolgens kiezen welk geslacht en of ze wel of niet geënt moeten zijn. Vervolgens wordt de bestelling in een vrachtwagen geladen en afgeleverd bij het tuincentrum of de dierenwinkel. Mocht je denken dat ik overdrijf, klik dan even hier.

Dex en Bobbi zijn dus allebei broodfok konijntjes. Aan Dex zie je het niet, maar Bobbi heeft een hele rare bouw en is extreem klein voor haar leeftijd. Ze hebben nu een goed leven, maar als er ooit een ander konijntje komt dan zal ik die nooit meer bij een tuincentrum kopen, maar bij een konijnenopvang waar heel veel lieve bunny’s op een nieuw baasje zitten te wachten.

Zijn je konijnen zindelijk en hoe heb je ze dit aangeleerd?

We hebben enorm veel geluk dat ze allebei zindelijk zijn. Bij Dex was dit al vrij snel. Hij koos 1 hoek in het hok voor zijn plasjes, daar hebben we een toiletbak neergezet en sindsdien snapt hij wat de bedoeling is. Met Bobbi zijn we zeker 2 maanden bezig geweest en nog steeds ligt er wel eens een plasje naast de bak. Een konijn zindelijk maken is niet iets vanzelfsprekends, sommigen zijn te eigenwijs en willen het gewoon niet leren. Ze zijn trouwens alleen zindelijk als het om plasjes gaat, keutelen doen ze overal waar het ze uitkomt.

Waarom was Dex eerst alleen?

We wilden vanaf dag 1 al 2 konijntjes, maar we hebben heel bewust eerst Dex gekocht. Zodra het kon hebben we Dex laten castreren en hem vervolgens gekoppeld aan een vrouwtje. Dit ging helemaal mis. Dex wilde niets van haar hebben en na 2 weken hebben we haar terug moeten brengen. Dex is toen nog een klein half jaar alleen geweest. We wilden hem nog 1 keer proberen te koppelen en dat was met Bobbi. Dat bleek gelukkig een match. In totaal is Dex 9 maanden alleen geweest. In die tijd was hij enorm aan ons gehecht. Dit is wel minder geworden sinds hij met Bobbi samen is, maar dit is een beter leven voor hem en daar gaat het uiteindelijk om. Ze zijn superblij met elkaar, liggen altijd heel lief met elkaar te chillen en zijn compleet van de leg als ze door omstandigheden even niet bij elkaar zijn.

Zit er veel verschil in het gedrag van konijnen?

JA! Ik krijg heel vaak te horen dat iemand ook een konijn wil omdat Dex zo leuk en lief is. Snap ik, maar als je een konijn koopt is het gedrag en karakter geen garantie. Eigenlijk verschillen ze onderling net zoveel als mensen. Zo is Dex super lief, houdt er van om geaaid te worden en kan ook echt bij je komen liggen slapen. Hij zal je nooit bijten en is het liefst overal bij. De foto’s op Instagram waar hij op staat zijn nooit in scène gezet, hij bemoeit zich echt met alles. Maar dan Bobbi. Ze is bang voor alles en iedereen, verstopt zich het liefst en als je haar niet snel genoeg eten geeft dan bijt ze in je vingers. En ze bijt door. Ze wil niet dat je haar aanraakt en als je haar optilt is ze alleen maar op zoek naar manieren om te ontsnappen of ze duikt helemaal in elkaar. Vaak is het wel zo dat mannetjes liever zijn en de vrouwtjes wat minder, Dex en Bobbi voldoen ook precies aan dat stereotype.

Behalve karakter scheelt ook de opvoeding een heleboel. Toen Dex bij ons kwam was hij net zo bang als Bobbi. Door heel veel tijd in hem te investeren is hij het konijn geworden wat hij nu is. In Bobbi hebben we minder tijd gestoken en dat zie je ook wel terug in haar toegankelijkheid. Maar dat is oke, ze is een konijn en zo mag ze zich ook gewoon gedragen.

Wat krijgen ze te eten?

Niet veel spannends hoor. Ze krijgen 2 keer per dag een handje biks (Supreme Science Selective) en een heleboel hooi. Meestal gewoon bergweide hooi (Russel Rabbit Tasty Hay) en dat wisselen we soms af met een zakje kruidenhooi wat ze tot het laatste sprietje opeten. Daarnaast krijgen ze iedere dag verse groente, we wisselen dit een beetje af. Boerenkool, witlof en verse peterselie zijn wel favoriet. Een stukje broccoli, tomaat of paprika gaat ook prima naar binnen. En af en toe wat snoepjes, we geven meestal de snoepjes van Supreme Science Selective of Lofty’s van Vitakraft. Hier zit niet teveel rotzooi in, want ook de bunny’s eten hier zo gezond mogelijk.

Hebben jullie speciaal speelgoed voor ze?

In het begin kocht ik dit wel, alleen doen ze er niets mee. Geef ze een kartonnen doos en ze zijn dol gelukkig. Ze graven zich een ongeluk en knagen het karton ook lekker op. Het enige wat we af en toe kopen is een tunnel of bal van wilgentakken of een lenterol (kartonnen rol met hooi en kruiden). Ook hebben ze een snackballetje waar ze graag mee spelen. Daarnaast knippen we regelmatig wat verse wilgentakken voor ze die ze helemaal op knagen.

Zijn konijnen duur?

Ja en nee. De aanschaf inclusief kooi en alle toebehoren kost wel wat euro’s, maar op maandelijkse basis valt het best mee. Ik weet het niet precies, maar ik gok op zo’n €25,- per maand voor Dex en Bobbi samen. Maar dan moeten er geen gekke dingen gebeuren, dierenarts kosten kunnen namelijk best oplopen. Ik gok dat we daar het afgelopen jaar al wel zo’n €500,- aan kwijt zijn geweest. Ze zijn allebei gecastreerd en Dex heeft een ontstoken oogje gehad, een heftig gevalletje van snot, zijn darmpjes zaten verstopt en hij is geholpen aan haakjes op zijn kiezen. En dan moet ik er bij vermelden dat onze dierenarts vrij lage tarieven hanteert.

Nemen jullie ze overal mee naar toe?

We deden dit met Dex wel, hij vond het ook helemaal prima. Als we naar het tuincentrum gingen voor hooi en biks dan namen we hem wel eens mee. Zat hij bovenop het karretje een beetje in het rond te kijken. Totaal geen angst ook. Ook namen we hem wel eens mee naar het park bij ons om de hoek. Beetje gras en madeliefjes kanen, binky’s maken en chillen. Alleen met mooi weer trouwens, het temperatuurverschil mag nooit te groot zijn als je konijnen binnen wonen. Ze hebben dan geen wintervacht.

Sinds Bobbi er is doen we dit niet meer, ze is te bang wat zo’n uitje mega stressvol maakt voor haar. En konijntjes en stress is geen goede match.

Heb je nog tips wanneer je konijnen in huis wilt nemen?

Zeker! Zet ze sowieso nooit alleen, een konijn in zijn eentje is nooit zo gelukkig als met een ander konijn samen. In de natuur zul je ze ook nooit alleen zien. Zorg ook voor een goed koppeltje, een gecastreerd mannetje met een vrouwtje. Ik heb meerdere keren gezien dat er 2 mannetjes of 2 vrouwtjes verkocht worden. Hoe schattig ze zich op dat moment ook gedragen, op termijn gaat dit fout. Kleine konijntjes worden nog niet gedreven door hormonen, maar na een paar maanden zal het vechten worden. En dat gaat er heel hard aan toe. Ook broertjes of zusjes bij elkaar gaat op termijn mis. En als je dan een mannetje en vrouwtje bij elkaar zet zorg er dan voor dat het mannetje gecastreerd én onvruchtbaar is voordat je er een vrouwtje bij zet.

Zorg ook dat je voldoende woonruimte voor ze hebt. Een hok met meerdere verdiepingen telt niet, een konijn moet sprintjes kunnen trekken. Het telt ook niet wanneer je ze in een klein hok stopt als je gaat werken of slapen maar ze de rest van de dag vrij rondlopen in huis. Juist ‘s nachts zijn konijnen actief en hebben ze bewegingsvrijheid nodig. Het vaste verblijf van Dex en Bobbi is ruim 2 m2 en dat is eigenlijk het absolute minimum. Ze kunnen zich afzonderen van elkaar, ze kunnen sprintjes trekken en binky’s maken. Wij leveren er aardigwat ruimte voor in, maar daar kies je voor zodra je deze diertjes in huis haalt.

En last but not least, konijnen worden ziek en kosten dan veel geld. Hou dat in je hoofd. Een konijn is snel gekocht voor relatief weinig geld en talloze konijntjes worden in de natuur gedumpt wanneer ze ziek worden en de dierenartskosten “te hoog” zijn. Als je die kosten niet wilt, neem ze dan niet mee naar huis.

Dit waren de 12 meest gestelde vragen vanuit mijn DM. Mocht je nog een brandende vraag hebben dan kun je die hieronder kwijt, ik zal hem dan zo goed mogelijk voor je beantwoorden.

Volg je me al?
Facebook & Instagram

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Hi!
Hoe kunnen we je helpen?
Powered by