WELKE LIGHT MAYONAISE IS DE BESTE KEUZE?

Als er iets is waar ik van kinds af aan gek op ben is het wel mayonaise. Ik lust het op alles. Vroeger op mijn boterham met boterhamworst, later op broodjes kroket en er gaat geen kaassoufflé naar binnen zonder mayonaise. Ook nu gebruik ik het graag. Besmeer mijn wrap ermee voordat ik hem vol stop met rauwe spinazie en kipfilet. Of om mijn aardappeltjes uit de Airfryer in te dippen. Mayonaise is wat mij betreft gewoon leven en je zou me héél ongelukkig maken als ik dit nooit meer mocht eten. Zaanse mayonaise was (en is) nog steeds mijn ultieme favoriet, maar met 740 calorieën per 100 gram is hij toch een beetje op de achtergrond verdwenen en heeft hij plaats gemaakt voor verschillende light varianten. Ik vergelijk er vandaag 6 op basis van de voedingswaarden en geef er ook nog een gratis tip bij weg.

Van Wijngaarden Zaanse Halfvolle mayonaise – €0,55 per 170 ml

Ingrediënten: water, raapzaadolie (33%), natuurazijn, suiker, scharreleigeel (3%), tarwezetmeel, zout, gemodificeerd maïszetmeel, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), voedingszuur (citroenzuur), verdikkingsmiddelen (xantahangom, guarpitmeel), aroma’s (selderij), conserveermiddel (kaliumsorbaat), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).

Calvé mayonaise licht & romig – €2,39 per 650 ml

Ingrediënten: water, raapzaadolie 25%, azijn, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, eigeel 2,8% (vrije-uitloop), zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, specerijen, natuurlijk aroma), geconcentreerd citroensap, citrusvezel, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddel: sorbinezuur, verdikkingsmiddel (guargom, xanthaangom), antioxidant E385, natuurlijk aroma, kleurstof: carotenen.

Clean zijn deze sausjes in ieder geval niet, haha.

Heinz Seriously Good mayonaise light – €2,29 per 400 ml

Ingrediënten: water, raapzaadolie 25%, zetmeel, gepasteuriseerd ei 3,5%, azijn, suiker, zout, gepasteuriseerd eigeel 1%, geconcentreerd citroensap, conserveermiddel (kaliumsorbaat) mosterdzaden, specerij, antioxidant (calcium-dinatrium-EDTA).

Remia Mayolijn – €1,29 per 500 ml

Ingrediënten: water, raapolie 30%, azijn, suiker, gemodificeerd zetmeel (maïs en aardappel), mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), zout, aardappeleiwit, natuurlijk aroma, voedingszuur: melkzuur, conserveermiddel: kaliumsorbaat, antioxidant: E385, kleurstof: betacaroteen.

AH Biologisch halvanaise – €1,29 per 250 ml

Ingrediënten: 39% zonnebloemolie, water, azijn, suiker, 3,5% eigeel, zetmeel (glutenvrij tarwe tapioca), zout, mosterdmeel, voedingszuur (melkzuur), verdikkingsmiddel (guarpitmeel, xanthaangom), natuurlijk aroma (mosterd), rozemarijnextract, wortelextract.

Remia Friteslijn – €1,35 per 350 ml

Ingrediënten: water, azijn, inuline, maïszetmeel, raapolie 4%, suiker, vrije uitloop eigeel, gemodificeerd zetmeel, zout, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), verdikkingsmiddel: guarpitmeel, kleurstoffen: titaandioxide en betacaroteen, conserveelmiddel: kaliumsorbaat, armoa, voedingszuur: citroenzuur, zoetstoffen: acesulfaam-K en aspartaam, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA.

Voor het geval je nu denkt: Lin, waarom vergelijk je mayonaise met fritessaus? Dat kan niet? Iets met appels en peren? Klopt. Klopt helemaal, maar je snapt waarom ik dit doe wanneer je de voedingswaarden onder ogen krijgt. Hold that thought.

Over de ingrediënten wil ik eigenlijk niet zoveel kwijt. Zoals ik al zei is het absoluut geen clean product en het allerbeste is natuurlijk altijd om het zelf te maken. Maar ik ben voornamelijk voor het gemak geboren, hou van mayonaise en eet over het algemeen al vrij clean dus ik zie hier persoonlijk niet zoveel kwaad in. Tijd om een blik op de voedingswaarden te werpen.

Feit is wel dat de light varianten aanzienlijk minder calorieën bevatten dan de reguliere mayonaise. Mijn geliefde Zaanse mayonaise bevat 740 calorieën per 100 gram terwijl de halfvolle variant nog minder dan de helft daarvan bevat. Wat dat betreft een goede zaak dus. Ook onderling zijn de verschillen behoorlijk, wat ik eigenlijk niet helemaal had verwacht. Met uitzondering van de Remia Friteslijn die ik heel bewust in dit rijtje heb gezet. Ik gaf namelijk al aan dat dit niet zonder reden was én dat ik een tip weg ging geven. Die tip is dus de Remia Friteslijn. De credits voor deze ontdekking gaan niet naar mij, maar naar lieve Lot a.k.a. Meet Your Macro’s. Zij tipte me een tijdje geleden dat de macro’s van deze intens fijn zijn en daar is geen woord aan gelogen. Je levert een klein beetje in op smaak vind ik, but totally worth it. Ik ga deze verder ook niet meer meenemen in de vergelijking, want hij zou op bíjna alle vlakken als beste uit de test komen. Let’s keep it with de reguliere mayonaises vanaf nu.

Calorieën

Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.

Vetten

Mayonaise staat erom bekend een vet product te zijn, en dat is ook bij de light varianten nog goed zichtbaar. Wil je zo min mogelijk vetten binnen krijgen wanneer je mayonaise eet dan kun je het beste gaan voor de Heinz Seriously Good mayonaise light óf de Calvé mayonaise licht & romig. Close call. De meeste vetten vind je in de AH Biologisch Halvanaise, waar waarschijnlijk ook het hoge aantal calorieën vandaan komt.

Koolhydraten

Qua koolhydraten zit alles vrij dicht bij elkaar, maar toch zijn er kleine uitschieters. De minste koolhydraten vind je wederom in de Heinz Seriously Good mayonaise light en de meeste wederom in de AH Biologisch Halvanaise.

Eiwitten

Noem me een beetje dom, maar ik was verrast dat er zo weinig eiwitten in mayonaise zitten. Anyway, de meeste eiwitten vind je in de Van Wijngaarde Zaanse halfvolle mayonaise. De minste eiwitten vind je in de Calvé mayonaise licht & romig. Maar laat me vooral benoemen dat je mayonaise dus niet hoeft te eten voor de eiwitten. Niet dat ik dat deed overigens, het was bij mij meer het linkje mayonaise – eieren – eiwitten. Oh well…

Afgezien van de Remia Friteslijn kunnen we denk ik wel concluderen dat van de light mayonaises de Heinz Seriously Good mayonaise light qua voedingswaarden het beste uit de test komt. Of hij ook te vreten is durf ik je niet te zeggen, heb hem nog nooit geproefd. Zit jou favoriete mayonaise er tussen? Of heb je misschien nog tips voor een variant met nóg betere voedingswaarden dan de Remia Friteslijn? Holla at ya girl!

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je je winkelmandje zo achterlaten?

Vul hieronder je gegevens in om je winkelmandje op te slaan voor later. En wie weet ontvang je nog wel een leuke kortingscode van ons!