WELKE PENNE IS DE BESTE KEUZE?

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik geen grote liefhebber ben van pasta. Waar anderen euforisch kunnen worden van een goed bordje met Italiaanse deegwaren laat het mij letterlijk koud. Het enige wat ik kan waarderen is een lekkere lasagne, vooral volgens mijn eigen recept en een lekkere pastasalade als avondeten in de zomer of als lunch het hele jaar door. En daar houdt het eigenlijk wel op. Toch ben ik benieuwd of er verschillen zijn tussen de verschillende pasta’s die momenteel verkrijgbaar zijn. Om een goede vergelijking te maken focus ik me vandaag op penne en ga ik 6 verschillende soorten uit het assortiment van Albert Heijn bekijken. No spon trouwens, gewoon mijn kritische en onafhankelijk blik op de voedingswaarden.

AH Biologisch Volkoren penne rigate – €1,14 per 500 gram

Ingrediënten: volkoren durum tarwegriesmeel

Zit er in pasta alleen meel? Geen ei? I’m surprised. Oprecht.

AH Penne – €0,99 per 500 gram

Ingrediënten: durum tarwegriesmeel

And again? Of hebben jullie de ingrediëntenlijstjes niet helemaal op orde Albert Heijn?

AH BASIC Penne – €0,59 per 500 gram

Ingrediënten: durum tarwegriesmeel

Oké…

AH Penne spelt – €2,59 per 500 gram

Ingrediënten: speltmeel

Dit wordt echt een héél goed verhaal zo…

AH Verse Pasta Penne all uovo – €2,09 per 300 gram

Ingrediënten: durumtarwegriesmeel, 20% vrije-uitloopei, 3,5% erwtenvezel

YES! EI!

AH Rode linzen penne – €2,49 per 250 gram

Ingrediënten: rodelinzenbloem

Je kunt me dus heel veel vertellen, maar dat in geen van deze pasta’s ei verwerkt zit (behalve de verse) geloof ik eigenlijk niet. De ingrediëntenlijstjes op de website laten in deze vergelijking een beetje te wensen over dus ik ga hier verder ook niets zinnigs over zeggen. Mocht je toevallig één van de verpakkingen in huis hebben, stuur even een foto van het ingrediëntenlijstje naar me toe, dan pas ik het aan waar nodig! Waar ik gelukkig wel een kritische blik over kan werpen zijn de voedingswaarden, dus laten we daar maar gewoon aan beginnen.

De voedingswaarden

Ik heb bewust verschillende soorten penne gekozen om te zien of de ene soort nou echt “gezonder” is dan de andere soort. Er wordt je namelijk regelmatig verteld dat je beter volkoren kunt kiezen en daar ben ik het absoluut mee eens, maar hoe ziet dit eruit in de voedingswaarden? Zijn die dan ook beter? Ik kies persoonlijk altijd voor de reguliere penne omdat ik die qua smaak en structuur het lekkerst vindt. En voor die 30 gram onbereide pasta die ik sporadisch eet kan dit naar mijn idee ook helemaal geen kwaad. Tijd om eens een blik te werpen op de tabel.

Calorieën

Qua calorieën zit alles redelijk dicht bij elkaar, met één echte uitschieter. De verse penne bevat veruit de minste calorieën. De spelt penne de meeste. Verbaast me overigens wel dat het verschil tussen deze twee zo enorm groot is: 70 calorieën per 100 gram.

Koolhydraten

Wat me ook weer verrast is dat er best veel verschillen zitten in de hoeveelheid koolhydraten. De minste koolhydraten zitten in de verse penne en in de rode linzen penne. De meeste koolhydraten zitten in de reguliere penne en de penne uit de BASIC lijn.

Vezels

Wanneer je wilt gaan voor een hoog vezelgehalte dan is de biologische volkoren penne je beste keuze met op een goede tweede plaats de rode linzen penne. De minste vezels vind je (niet geheel onverwachts) terug in de reguliere penne en in de penne uit de BASIC lijn.

Eiwitten

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij pasta, maar het eiwitgehalte is in dit geval zeker de moeite waard om te benoemen. Wanneer je wilt gaan voor zoveel mogelijk eiwitten dan springt er één soort met kop en schouders boven uit: de rode linzen penne. Logisch wel, gezien het van peulvruchten is gemaakt. De overige soorten zitten vrij dicht bij elkaar. De minste eiwitten vind je echter in de verse penne.

Mijn conclusie

Ben ik verrast? Ja en nee. Ja omdat ik de verschillen qua calorieën en koolhydraten groter vind dan gedacht. Nee omdat de rest simpelweg in mijn lijn van verwachting zit. Natuurlijk zijn de volkoren en spelt varianten hoger in vezels en ik had eigenlijk ook wel aan zien komen dat de rode linzen penne wat mij betreft het beste uit deze test komt: een gemiddeld aantal calorieën, relatief weinig koolhydraten en een heerlijk hoog eiwitgehalte. Ik heb deze ook al geproefd en qua structuur valt hij me een beetje tegen. Je proeft toch dat het van peulvruchten is gemaakt, or is it just me?! Het prijskaartje moet je liggen, ligt het je niet dan denk ik dat de biologische volkoren penne een prima alternatief is.

Welke penne kies jij altijd? Zit jouw favoriet er tussen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *