WELK AVIKO AIRFRYER PRODUCT IS DE BESTE KEUZE?

De beste keuze is back guys! Vorige maand was er een kleine pauze, niet geheel bewust overigens want ik weet dat jullie dol zijn op deze vergelijkingen. Ik heb gewoon een foutje gemaakt in mijn planning. En om dat foutje goed te maken heb ik weer een mooie vergelijking voor je klaar liggen. Zoals je wellicht weet heeft Aviko een mooi Airfryer assortiment in de supermarkten geslingerd. Geen spon trouwens, gewoon een mooie reeks aan producten die ik wat beter heb bekeken. Benieuwd welk product de beste keuze is uit dit rijtje? Lees dan maar snel verder.

Aviko SuperCrunch Airfryer pommes frites – €2,39 voor 750 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie, gemodificeerd zetmeel, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddelen (E450, E500), maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma, paprikaextract.

Ik eet deze frietjes dus best vaak, maar die kurkuma en paprikaextract heb ik nou werkelijk nog nooit terug geproefd.

Aviko Airfryer mini aardappel kroketjes – €2,79 voor 600 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie, weipoeder (melk), dextrose, zout, uitenpoeder, emulgator (E471), specerijen.

Ik vind het dan wel weer grappig dat een aardappelkroketje een stuk cleaner is qua ingrediënten dan een simpel frietje.

Aviko Airfryer mini rösti – €2,79 voor 600 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie, dextrose, zout, uienpoeder, stabilisator (E450), witte peper.

Aviko SuperCrunch Airfryer dikke friet – €2,39 voor 750 gram

Ingrediënten: aardappelen, gemodificeerd zetmeel, zonnebloemolie, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddelen (E450, E500), maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma, paprikaextract.

Exact hetzelfde lijstje als de “gewone” pommes frites, benieuwd wat de voedingswaarden gaan doen.

Aviko Airfryer patatas bravas – €2,79 voor 600 gram

Ingrediënten: aardappelen, gemodificeerd zetmeel, zonnebloemolie, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddel (E450, E500), maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma, paprikaextract.

En wéér hetzelfde lijstje…

Aviko Airfryer kerrie kreukels – €2,79 voor 600 gram

Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie, gemodificeerd zetmeel, glucosestroop, zout, rijstebloem, specerijen, dextrine, maltodextrine, peterselie, ui, suiker, gistextract, raapzaadolie, aroma.

Een aantal van deze producten heb ik zelf al eens gegeten, sommigen zelfs meer dan eens. De Airfryer frietjes en de patatas bravas zijn een enorme hit in huize Way of Health. Ik ben dan ook super benieuwd hoe deze jongens uitkomen in de vergelijking van de voedingswaarden. Qua ingrediënten is er voor mij weinig nieuws onder de zon. We hebben het over bewerkte producten dus in de regel wat langere ingrediëntenlijstjes en E-nummers. Maak ik persoonlijk niet zo’n punt van wanneer je af en toe een product als dit naar binnen schuift.

De voedingswaarden

Zoals je net al een beetje kon zien zijn er een aantal producten met exact dezelfde ingrediënten. Ik vraag me af in hoeverre je dit terug ziet in de voedingswaarden. De Airfryer frietjes en patatas bravas bijvoorbeeld: precies dezelfde ingrediënten maar ik vond ze qua smaak en structuur toch behoorlijk verschillen. Er staan natuurlijk geen verhoudingen bij de ingrediënten dus wellicht zit daar het verschil. Anyway, genoeg gekletst. Tijd voor de tabel.

Calorieën

Qua calorieën zit alles redelijk dicht bij elkaar. De grootste uitschieter zijn de mini aardappel kroketjes, dus wanneer je zo min mogelijk calorieën wilt besteden dan kun je deze beter laten liggen. De minste calorieën zitten in de Airfryer dikke friet met de kerrie kreukels als goede tweede.

Koolhydraten

Gaan we het hier serieus over hebben? Ja zeker. Aardappelproducten zijn natuurlijk een bron van koolhydraten, maar toch is er verschil. Weliswaar minimaal, maar verschil. De meeste koolhydraten vind je wederom in de aardappel kroketjes. De minste koolhydraten vind je in de kerrie kreukels met de mini rösti als goede tweede.

Eiwitten

Ook aardappelproducten bevatten eiwitten, mensen willen dat nog wel eens vergeten. Wat ik overigens snap hoor, het zijn er ook niet veel. De meeste eiwitten vind je in de aardappel kroketjes. De minste eiwitten vind je in de mini rösti.

Vetten

Last but not least de vetten. Ondanks het feit dat je ze bereidt in de Airfryer komen er toch wel wat vetten om de hoek kijken. Geeft verder niet, vetten zijn in principe niet je vijand en maken een product als dit nou eenmaal net wat lekkerder. De meeste vetten vind je in de mini rösti en de minste vetten in zowel de Airfryer pommes frites, de Airfryer dikke friet en de patatas bravas.

Mijn conclusie

Ik vind alle 6 de producten redelijk dicht bij elkaar liggen. Wel zijn de aardappel kroketjes en de mini rösti uitschieters vergeleken met de rest. Nu bulk season gaande is kan ik deze jongens prima inplannen in mijn calorieën budget, maar tijdens het cutten zou ik ze toch eerder laten liggen. Wat me verder opvalt is het verschil tussen de Airfryer pommes frites en de dikke friet. De pommes frites eet ik regelmatig en bevatten exact dezelfde ingrediënten als de dikke friet. Ondanks dat bevat de pommes frites 15 calorieen meer per 100 gram en 3,5 gram extra koolhydraten. Misschien geen schrikbarend verschil, maar het feit dat er een verschil is vind ik al enigszins schrikbarend eigenlijk. Misschien toch eens een keer die dikke friet proberen de volgende keer.

Welk product zou jij kiezen? Of wat is jouw lievelings?

Volg je me al?
Facebook & Instagram

 

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *