WE GINGEN TERUG NAAR DE 90’S – NINETIES BERLIN

I’m not over my Berlin rush, sorry guys! Vandaag weer een blog over Berlijn en de komende 2 weken ook. Hope you like it ’cause I do! Cerezo en ik zijn geen mensen die je gelukkig maakt met het bezoeken van een museum of tentoonstelling. Absoluut niet zelfs. Maar toen ik hoorde over de tentoonstelling Nineties Berlin ging mijn 90’s kid hartje harder kloppen. Ik MOEST hier heen. And so we did.

Nineties Berlin is een zogenaamde multimedia exhibition die je meeneemt in een trip down memory lane naar het Berlijn na de val van de muur. Nineties Berlin doet dit met behulp van multimedia installaties waaronder een videoscherm van 286 m2 en 13 zuilen met interviews met mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt. Je wordt letterlijk in het Berlijn van de 90’s gezogen en je baalt wanneer je aan het einde van de tentoonstelling bent. Beloofd.

De tentoonstelling begint in de donkere tunnel die je hierboven ziet. Ook wel de ‘Heartbeat of Berlin’ genoemd. Niet zonder reden, de beat die je in de tunnel hoort voel je, als een echte heartbeat. Een indrukwekkende inleiding naar de eerste zaal ‘Berlin Island’. Wat ook gelijk de zaal is met het scherm van 286 m2. Op dit scherm wordt een weergave gegeven in beeld en geluid van de 90’s in Berlijn. Alles komt voorbij: de muur, de val van de muur, de politieke strubbelingen, de art cultuur, de techno cultuur en natuurlijk de Loveparade. Wanneer je een impressie hiervan wilt zien kun je een kijkje nemen in de Berlijn highlight op mijn Instagram.

De eerste zaal wordt gescheiden door een witte muur waar je tussendoor kunt lopen. Dit symboliseert hoe Berlijn al die tijd in tweeën gesplitst is en met behulp van de gratis Guide Bot krijg je zoveel extra informatie als je wilt. Wanneer je een icoon van een robot ziet met een nummer erbij voer je dat nummer in in de Guide Bot en wordt je voorzien van de achtergrond informatie die bij het stukje expositie hoort.

Vervolgens loop je door naar de zaal ‘Berlin Heads’ waar je 13 zuilen in een kring ziet staan met het hoofd van Lenin in het midden, wat het verslagen communisme symboliseert. Bij de 13 zuilen kun je interviews luisteren met 13 mensen die de val van de muur meegemaakt hebben, ieder uit hun eigen perspectief. Denk aan politici, DJ’s, de oprichtster van de Loveparade maar ook een politieagent die te maken kreeg met neo-nazi’s. Indrukwekkend.

Wanneer je alle interviews hebt geluisterd (serieus, doe dit!) is het tijd om naar de volgende ruimte te gaan. Deze bevindt zich deels in de openlucht en bevat een groot stuk muur. Persoonlijk werd mijn aandacht niet zo getrokken door deze ruimte, dat heeft alles te maken met het feit dat mijn oog op een andere ruimte viel: ‘Fear the wall’. De muur kent een gruwelijke geschiedenis en heeft volgens de officiële cijfers aan 140 mensen het leven gekost. Just a number. Maar wanneer je de ruimte van ‘Fear the wall’ binnenloopt en wordt geconfronteerd met 140 Kalashnikovs krijgt het ineens vorm. En hoe.

Hierna is het tijd voor de partyscene die in Berlijn ontstond na de val. Veel techno, veel graffiti en veel LED verlichting. We belanden in een doolhof waar we de mooiste artworks voorbij zien komen en meegenomen worden door de underground techno scene. Het doolhof eindigt in een fantastische ruimte met rondom spiegels en in het midden een DJ booth met alle anthems van de Loveparade. Denk aan Insomnia van Faithless, Born Slippy van Underworld en natuurlijk Zombie Nation van Kernkraft 400. Mocht het je niks zeggen, klik even op de linkjes naar de tracks op Youtube om de vibe te voelen.

En dan is je trip down memory lane ineens voorbij. We hebben 1,5 uur door de 90’s gelopen en baalden oprecht dat het voorbij was. MAAR! Er is een heuse 90’s shop als afsluiter. Je kunt hier allerlei neon spulletjes kopen, van make up tot slime zoals dat alleen in de 90’s kon. Er zijn buttons, old school spiraal traplopers, originele stukjes Berlijnse muur met certificaat, badeendjes, het is er fantastisch!

Ik neem wat kaartjes in polaroid vorm mee voor thuis en een stukje muur. Call me a tourist, maar dit soort initiatieven support ik graag en dat vind ik veel belangrijker dan het stukje muur.

Mocht je binnenkort in Berlijn zijn dan wil ik je bijna verplichten om naar deze tentoonstelling te gaan, zeker wanneer je net als ik een 90’s kid bent. De expositie is iedere dag geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur en is te bekijken t/m 28 februari 2019. Kaartjes aan de deur kosten €12,50 per persoon, kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Bestel je je kaartjes vooraf online dan geldt een tarief van €11,25 per persoon.

Gegevens
Nineties Berlin (gevestigd in Alte Münze)
Molkenmarkt 2
10179 Berlin
www.nineties.berlin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *