SOMS WORD IK EEN BEETJE MOE VAN #BODYPOSITIVITY

Allereerst een disclaimer, want wanneer ik mijn mening deel is er altijd een kans dat dit niet geheel gefilterd gaat en ik op wat tere zieltjes trap. Is nooit mijn bedoeling overigens. Echt niet. Ik vind het daarnaast ook goed dat #bodypositivity er is, zeker tegenover het graatmagere ideaalbeeld wat nog steeds bestaat. Ik ben daarnaast ook hartstikke pro curves. Ik vind curves mooi, heb ze zelf ook en train heel hard om die curves op mijn bil nog wat te laten groeien. Je girl is gezegend met zo’n fijne, Hollandse pannenkoeken bil namelijk. Maar dat terzijde. Ik zal ook altijd aanmoedigen dat je je goed moet voelen in je lijf, hoe dat lijf er ook uit ziet. Maar heel soms vraag ik me af: is #bodypositivity geen excuus geworden om je iedere dag gewoon lekker vol te vreten?!

Wanneer ik de hashtag in tik op Instagram vallen daar een dikke 2,2 miljoen berichten onder. Deze shit is hartstikke happening. Ik zie vrouwen in hun lingerie of bikini dansjes doen, vrouwen die zo op het blote oog beoordelend onder de noemer obesitas zouden kunnen vallen. Morbide obesitas misschien wel. Het lijkt ook wel of ze steeds blijer worden naarmate hun met zorg gekweekte vetrollen harder mee bouncen. Ik vind het oprecht een bijzonder fenomeen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over foto’s in bikini, casually poserend op een bed of op het strand met wederom die met zorg gekweekte vetrollen in your face.

Ik heb dus precies niets tegen mensen die wat zwaarder zijn, laat dat duidelijk zijn. Ik wil ook helemaal niet judgemental zijn en laat iedereen in zijn of haar waarde. Ik respecteer het juist wanneer iemand met overgewicht zich comfortabel met zichzelf voelt en zeker is over zichzelf. Dat is absoluut iets wat ik wil benadrukken en waar de hashtag oorspronkelijk ook om gaat. Ieder lichaam telt mee, ieder lichaam mag gezien worden. Je hoeft je niet te schamen voor cellulite of voor je muffin top. Het is allemaal oké, het is menselijk. De kern van #bodypositivity vind ik dus absoluut a good thing. Het überslanke ideaalbeeld is niet realistisch, vaak ook niet gezond. Maar hoe gezond is #bodypositivity dan? Dat vraag ik me dus af. Veel vrouwen die #bodypositivity gebruiken hebben overgewicht en vetpercentages die boven de gezonde norm zitten.

Even voor je beeldvorming. Een gezond vetpercentage voor een vrouw ligt tussen de 21 en 25% met een bovengrens van 30%. Alles hierboven valt onder de categorie overgewicht. Een te hoog vetpercentage heeft gevolgen voor je gezondheid. Zo loop je meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes, maar ook de hoeveelheid visceraal vet in je lichaam neemt toe. Tricky. Visceraal vet heeft iedereen en werkt als een stootkussen voor je organen. Een beschermlaagje. Maar ontstaat er een overschot, dan kun je wel zeggen dat je een probleem hebt. Ook mensen die op het oog slank zijn kunnen een overschot aan visceraal vet hebben overigens, ook wel  “skinny fat” genoemd. Ook voor hen gelden de gevaren die ik nu met je ga delen.

“Zonder een meetlint om de buiken van de #bodypositivity dames gewikkeld te hebben durf ik toch wel te stellen dat zij die 80 cm ruimschoots voorbij gaan.”

Wanneer de hoeveelheid visceraal vet in je lichaam toeneemt gaat dit zich ophopen in de buikholte. Het gaat tegen je organen drukken waardoor de werking ervan kan verminderen, je letterlijk een drukkend gevoel kunt ervaren, kortademig kunt worden en je lusteloos kunt voelen. Daarnaast veroorzaakt een te veel aan visceraal vet giftige stoffen in je lichaam. Zo ontstaan er stoffen die je vaatwanden aantasten, ontstekingsprocessen aanwakkeren en zelfs stoffen die ervoor zorgen dat weefsel afsterft. Niets overdreven hier, gewoon de bittere realiteit. Er is al sprake van een te veel aan visceraal vet wanneer de omvang van je middel de 80 cm voorbij gaat, gemeten wanneer je uitademt. Ik heb de omvang van mijn middel voor het gemak even gemeten en kom op 74 cm uit in uitademende toestand. Ik ben niet heel dun, ik ben zeker ook niet dik maar denk dat ik wel een normaal en slank postuur heb. Zonder een meetlint om de buiken van de #bodypositivity dames gewikkeld te hebben durf ik toch wel te stellen dat zij die 80 cm ruimschoots voorbij gaan. En is dat dan iets wat je aan moet moedigen he?

Dat is dan ook mijn punt. Dat is de reden waarom ik soms een beetje moe word van #bodypositivity. Dat en het feit dat ik het een k** woord vind om te typen. De focus moet minder op dunne modellen liggen, want mensen krijgen er een slecht zelfbeeld door. Mensen gaan er diëten door volgen, slaan door, er ontstaan eetstoornissen. Het is allemaal ongezond. Maar bij #bodypositivity ontstaat eigenlijk precies hetzelfde. Je krijgt er misschien geen slecht zelfbeeld door, het helpt je misschien zelfs te accepteren dat je wat voller bent dan de gemiddelde persoon. Maar het creëert ook een beeld dat dikke buiken prima zijn, dat je lekker iedere dag een reep Tony’s naar binnen kunt schuiven en af kunt sluiten met een zak chips. Vet is goed, vet is fijn, vet wiebelt zo lekker mee als je een dansje opneemt om op je Instagram te plaatsen. Er ligt precies nul focus op het feit dat de hoeveelheden buikvet waar we het over hebben ongezond zijn. Dat er gezondheidsrisico’s op de loer liggen. Je kunt dan nog zo happy met jezelf zijn, wat top is, maar overgewicht is overgewicht. En overgewicht is ongezond.  Ik vind dat #bodypositivity dan ook steeds meer begint te lijken op promotie van overgewicht. Eet meer, dan word je net zo blij als ik! Niet per se de juiste boodschap denk ik.

“Je hoeft geen sixpack te hebben, maar ook geen enorm overgewicht.”

Je kunt ook blij zijn met je lichaam en een gezond vetpercentage hebben. Ook dan kun je een vetrolletje te veel hebben of cellulite. Wanneer je je daar dan comfortabel bij voelt en dat uitdraagt heb ik er al een stuk minder moeite mee. Dat is waar ik vind dat #bodypositivity om moet draaien. Je hoeft geen sixpack te hebben, maar ook geen enorm overgewicht. Vind een balans, een gezonde balans. Zorg goed voor je lichaam en leer het te accepteren met al zijn flaws. Maar gebruik #bodypositivity niet als een excuus om de strijd met overgewicht niet aan te hoeven gaan, gebruik het niet als excuus om je kop in het zand te steken omdat het makkelijker is.

Volg je me al?
Facebook & Instagram

2 gedachten over “SOMS WORD IK EEN BEETJE MOE VAN #BODYPOSITIVITY

  1. Natascha Killaars zegt:

    Wauw, je haalt me de woorden uit de mond!! Ik ben het hier zo mee eens. Ik studeer nu voeding en diëtetiek en ben er inmiddels achter gekomen wat het inderdaad allemaal voor gevolgen heeft en dat is waar veel mensen geen besef van hebben. Dit moet echt veranderen.

  2. Shanna zegt:

    Hallelujah! Ik begon mijzelf al enigszins af te vragen of ik de enige ben die jeuk van deze term, met bijbehorende foto’s krijg. Goed geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *