NOT SO FIT WITH FAJAH

Terwijl ik dit begin te typen is het 23.34 uur, zaterdagavond. Als jij dit leest gisteravond dus. Voordat ik ga slapen heb ik de gewoonte om altijd nog even door mijn social media te scrollen (I know, niet per se een gezonde gewoonte) en kwam ik iets tegen over een gratis voedingsschema van Fajah Lourens. Linkje aangeklikt, want nieuwsgierig. Het voedingsschema is opgesteld om je in een maand tijd fit te krijgen met morgen als de officiële start, maar na een snelle blik over het schema te werpen heb ik al mijn twijfels. Ik word er zelfs boos van.

”Ieder lichaam is anders, ieder doel is anders en iedereen heeft dan ook een andere aanpak nodig.”

Fit is een breed begrip, maar het staat voor mij voor een gezond lichaam met een gezond gewicht en een gezond vetpercentage wat op een gezonde manier gevoedt wordt. Dat is ook waar ik met Way of Health voor sta: kilo’s verliezen, je vetpercentage verlagen op een gezonde en verantwoorde manier en daarnaast gewoon genieten van lekker eten. Wanneer ik een voedingsschema voor mijn cliënten maak gaat hier dan ook een heel proces aan vooraf. Ieder lichaam is anders, ieder doel is anders en iedereen heeft dan ook een andere aanpak nodig. Zo valt de ene af met 2100 kcal per dag en heeft de ander genoeg aan 1700 kcal per dag. Wat mijn schema’s wel met elkaar gemeen hebben is dat het calorieënbudget NOOIT onder de BMR zit. BMR staat voor Basal Metabolic Rate wat in Jip en Janneke taal staat voor het aantal calorieën wat je lichaam per dag nodig heeft om alle lichaamsprocessen in gang te houden. Denk aan je ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, etc. De BMR wordt berekend op basis van complete rust. De calorieën die je verbrandt met activiteiten worden dus niet meegenomen in de BMR.

Bijvoorbeeld: mijn BMR is 1419 kcal, met mijn dagelijkse activiteiten en trainingen kom ik op zo’n 2100 verbrande kcal per dag.  Om op een gezonde en verantwoorde wijze af te vallen in gewicht of vetpercentage houd je een tekort aan van minimaal 200 kcal en maximaal 500 kcal (per persoon en per doel verschillend). Als ik voor mezelf de max zou hanteren betekend dit dat ik per dag 1600 kcal moet eten om mijn doel te behalen. Onder mijn dagelijkse verbranding, maar boven mijn BMR.

Oke, met deze kennis gaan we terug naar het Fit With Fajah schema. Zoals ik al zei kreeg ik al vrij snel mijn twijfels toen ik het schema bekeek. Om die twijfels te onderbouwen voerde ik de maandag van het schema in, in My Fitness Pal.

De uitkomst deelde ik al in mijn Instagram Story: de eerste dag van het schema telt 1005 kcal. DUIZEND EN VIJF KCAL. Dit is niet normaal. Bedenk daarbij dat dit schema voor IEDEREEN geschikt zou zijn. Ik heb met mijn 67 kilo en 1.75 meter een BMR van 1419 kcal, maar iemand met mijn lengte en 20 kilo extra heeft al een hoger BMR. En zo ver onder je BMR eten is gewoon niet gezond. Sowieso is onder je BMR eten niet gezond. Zeker niet wanneer je dit structureel gaat doen. Hoe moet je lichaam functioneren met zo’n belachelijk tekort?!

”Dit is crashen in het kwadraat. Sonja kan hier verdomme nog wat van leren.”

Voor een duidelijker beeld voerde ik ook de andere dagen in. De dinsdag kwam uit op 1145 kcal, de woensdag op 1335 kcal, de donderdag op 1150 kcal, de vrijdag op 1095 kcal en de zaterdag op 1050 kcal. De zondag kun je enigszins zelf invullen omdat je een vrije keuze hebt bij de lunch, maar de rest van de dag ziet er net zo armoedig uit als de rest van de week. Al met al word ik er nog steeds niet vrolijk van. Dit is crashen in het kwadraat. Sonja kan hier verdomme nog wat van leren. Of eigenlijk beter niet.

Ik wil niet dat dit een haat artikel wordt, want ik vind Fajah best oke. Marketing technisch is ze zelfs briljant. Maar dit kan gewoon echt niet. Zoveel mensen nemen haar woorden aan als de waarheid. Zoveel mensen hebben dit schema opgeslagen in hun telefoon om morgen aan de slag te gaan. Zoveel mensen hebben de supplementen aangeschaft die in het schema gelinkt staan zodat ze goed van start kunnen. Zoveel euro’s worden hiermee gemaakt. En ik snap het he, ik ben ook ondernemer, maar ik ben vooral eerlijk. Ik wil geen euro’s maken door in te spelen op de goedgelovigheid van mensen. Ik wil geen euro’s maken door mensen te leren dat DIT de manier is om af te vallen. Ik wil mensen überhaupt geen ongezonde gewoontes aanleren. En dat is precies de reden waarom ik me hier zo kapot boos om zit te maken. Met een achterban van ruim 173.000 volgers alleen al op Instagram zou je toch beter moeten weten Fajah?! Je bent een voorbeeld. Een voorbeeld wat een pubermeisje van 16 met een immens minderwaardigheidscomplex nu aanleert dat 1000 kcal per dag eten goed is om af te vallen. Je gaat zeker afvallen, maar op de meest ongezonde manier die er is. En wat denk je van de vrouw midden in de 40, die van dieet naar dieet gaat, kilo’s afvalt en ze weer terug krijgt met rente. Jij werkt dit in de hand!

”Dat je zo gefocust kunt zijn op je business dat je de gezondheid van mensen compleet uit het oog verliest.”

Vrouw, echt, sla jezelf. Dat je dit als ondernemer kunt doen. Dat je zo gefocust kunt zijn op je business dat je de gezondheid van mensen compleet uit het oog verliest. Dit schema is voor niemand geschikt en jij deelt het gratis uit. Bij deze 1 van de 173.000 volgers minder want ik support dit niet. Zul je ongetwijfeld niet voelen, zal je ook helemaal niets kunnen interesseren want die euro’s komen toch wel naar je toe. Waarom ik dit dan toch schrijf? Omdat ik hoop dat er 1 iemand is die zich bedenkt. En diegene hoeft vervolgens niet met mijn schema’s aan de gang te gaan, maar laat diegene zich beseffen wat de juiste manier is om te dealen met die extra kilo’s. This isn’t the way…

 

9 gedachten over “NOT SO FIT WITH FAJAH

 1. Ilse zegt:

  Wow heftig, dit schemaschemazou zou echt niet gepromoot worden nee. Echt goed en knap dat je dit erover schrijft, het is de waarheeid. Ik hoop dat vele mensen je artikel zullen lezen en een verstandige keuze zullen maken

  • Linda zegt:

   Vind het inderdaad belachelijk dat dit gepromoot wordt, en al helemaal door iemand met zo’n enorm bereik. Vandaar ook mijn vraag om het zoveel mogelijk te delen, hoe meer mensen dit bereikt hoe beter 🖤

 2. Amy zegt:

  Beste Linda,

  Allereerst wil ik benadrukken dat ik jou en je site graag volg en ik de strekking van jouw blogs ook goed vind.
  Ik heb echter wat moeite met de manier waarop je soms andere mensen, zoals nu met Fajah, bejegend. Losstaand van het feit dat ik denk dat je volkomen gelijk hebt dat haar voedingsschema onverantwoord is en schadelijk kan zijn, vind ik het niet charmant hoe je over haar schrijft. Begrijp me goed, ik waardeer het dat je de waarheid de wereld in wil helpen en je je erg boos maakt over sommige minder verantwoordelijke acties van haar, met het zou je sieren als je dit op een meer respectvolle manier verwoordt.
  Nogmaals, om te voorkomen dat je dit als aanval ervaart of op een verkeerde manier interpreteert, de boodschap die ik wil overbrengen is dat ik het goed vind dat je dit aan de kaak stelt, maar ik zou het graag in andere bewoording willen zien.

  Ik hoop dat je me begrijpt.

  Liefs, Amy

  • Linda zegt:

   Hi Amy,

   Je bent altijd vrij om je mening te uiten, net zoals ik. Ik vind namelijk niet dat ik Fajah als persoon af kraak, ik kraak haar boeken niet af maar wel dit schema. Om dat ik het onverantwoord vind dat je dit doet wanneer je zo’n grote achterban hebt. Ik ben ook ondernemer en commercieel gezien is zo’n gratis schema hartstikke slim, zeker wanneer je het zo laag in zet dat mensen ongetwijfeld af gaan vallen.

   Ik kan mijn mond niet houden wanneer je dit zo de wereld inslingert. Ik deel de DM’s die ik gekregen heb niet (die liepen in de 300) en ik denk dat je zou schrikken hoeveel DM’s daar tussen stonden van meisjes die nu in behandeling zijn of net uit behandeling zijn voor een eetstoornis na het volgen van dit soort schema’s.

   Ik vind dat ik dit ik de meest respectvolle manier mogelijk heb geschreven. Geen haat, geen persoonlijke vedetta naar Fajah, puur mijn mening en visie gebaseerd op feiten maar wel op mijn manier. Ik ben duidelijk, geen blad voor de mond en ga me in dit soort situaties ook niet anders voor doen dan wie ik ben.

   Maar meningen mogen verschillen, en dat is oke! Misschien kun je dit soort blogs in het vervolg beter niet meer aanklikken. Irriteer je je ook niet 🙂

 3. Amy zegt:

  Hey Linda!

  Dank je wel voor je reactie op mijn berichtje.
  Ik reageer nog even, omdat ik het idee heb dat mijn berichtje een beetje verkeerd geïnterpreteerd wordt. Het spijt me dat ik het niet zo goed weet heb weten over te brengen zoals ik het bedoeld heb.

  Allereerst wil ik benadrukken dat ik je mening deel over het gebrek aan verantwoordelijkheid dat Fajah draagt naar haar volgers. Ik vind het ook goed dat jij je mening hier over geeft en een duidelijk maakt dat zulke voedingsschema’s ongezond zijn. Ik vind het fijn dat jij zorg draagt voor anderen en hun gezondheid.

  Laat ik ook benadrukken dat ik het waardeer dat je geen blad voor de mond neemt en je je niet anders voordoet dan je bent. Dat juich ik alleen maar toe. Ik irriteer me daar zeer zeker niet aan.

  Ik struikelde over de zin; ‘vrouw, sla jezelf’ en persoonlijk zou ik ervoor kiezen om zo’n blog die zo persoonlijk gericht is eerder te mailen naar diegene dan het als open brief te plaatsen. Maar daar heb ik natuurlijk niets over te zeggen want dit is jouw blog, dus wellicht had ik mijn reactie dan ook niet moeten plaatsen.

  Ennieweej, ik wil je laten weten dat ik nog steeds fan ben van jou en je site met veel plezier blijf volgen. Ik hoop dat je mijn reactie je niet dwars zit, want dat is absoluut niet de bedoeling.

  • Linda zegt:

   Hi Amy,

   Je reactie zit me zeker niet dwars. Ik neem zelf geen blad voor de mond dus het zou kinderachtig zijn als ik er niet tegen zou kunnen als iemand anders dat ook niet doet 😉 Dus helemaal geen probleem. Wel ben ik van mijn mening dat dit mijn eigen stukje internet is zoals je nu zelf ook aangeeft, en daar schrijf ik op mijn manier.

   No hard feelings girl!

  • Linda zegt:

   Niet nodig! En by the way, een bericht direct aan Fajah had zijn doel gemist. Het zal haar niets kunnen schelen. Mijn doel was om bij zoveel mogelijk mensen awareness te creëren dat dit niet gezond is. Dan moet het echt openbaar 🙂

 4. Amy zegt:

  Ik denk dat je gelijk hebt dat een direct bericht waarschijnlijk niets zal veranderen aan haar gedrag. Ik vind het fijn dat je je lezers bewust wil maken van wat wél een gezonde manier is qua voeding en afvallen. En idd, die boodschap moet loud en clear in het openbaar 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *