FIETSEN EN ETEN IN BERLIJN #1

Inmiddels ben ik alweer 2 weken terug uit deze fantastische stad. Als je me al een tijdje volgt dan weet je dat mijn liefde voor Berlijn groot is. Heel groot. Zo groot dat ik eerder heimwee heb naar Berlijn dan naar mijn eigen huis. Om die reden heb ik besloten om in Berlijn ook wat content voor jullie te maken. En om een beetje binnen de kaders van Way of Health te blijven gaat die content uiteraard over eten, en bewegen, maar vooral eten!

Tot nu toe hebben we iedere keer heerlijk weer wanneer we onze zomervakantie in Berlijn besteden en zo ook deze keer. Voor ons is er dan ook geen betere manier om deze stad te verkennen dan op de fiets. Ik lees hier wel eens wisselende verhalen over. De één prijst het fietsen in Berlijn de hemel ik (ME!) en de ander vindt het levensgevaarlijk. Mijn ervaring is dat wanneer je goed op let, je aan de verkeersregels houdt (die zijn niet veel anders dan in NL) en geen gekke stunts uithaalt fietsen hartstikke veilig is. Ik heb inmiddels aardig wat kilometers fietsend door Berlijn afgelegd en heb niet één keer een nare ervaring gehad.

Fietsen huren kan in Berlijn bijna op iedere hoek van de straat voor een bedrag van €10,- tot €12,- per fiets per dag. Sommige hotels hebben ook een eigen fietsverhuur service of je kunt het vooraf plannen, zoals wij hebben gedaan. Wij hebben onze fietsen vooraf gereserveerd via Bim Bim Bikes, een platform voor online fietsverhuur. Je kiest je bestemming, je kiest een fiets, selecteert een datum en kunt hem op die dag ophalen op jouw locatie naar keuze. Niet alleen binnen Europa, je kunt zelfs een fiets huren in Hong Kong, Brazilië of Canada. Heel fijn. Wat ook heel fijn is, is de kwaliteit van de fietsen. Ik heb al aardig wat fietsen gehuurd, maar de fietsen die we via Bim Bim Bikes mee hebben gekregen waren veruit de beste. Kwalitatief goed, 7 versnellingen, goed werkende versnellingen ook en een fijne fiets om flinke afstanden op af te leggen. Na een korte wandeling vanaf ons appartement hadden we onze fietsen te pakken en konden we op pad.

“Ik word hier altijd heel hebberig en mijn ogen worden 10 keer groter dan mijn maag”

Wanneer je gaat fietsen moet er natuurlijk wel een goede bodem gelegd worden. Alvast een kleine disclaimer: veel gezond voedsel ga je in deze blog niet zien, lekker voedsel wel! We fietsten weer even terug naar ons appartement want daar tegenover zit een vestiging van Zeit für Brot. Als je het mij vraagt één van de beste broodjeszaken van Berlijn. Ik word hier altijd heel hebberig en mijn ogen worden 10 keer groter dan mijn maag, maar deze keer deed ik verstandig en ging ik voor één broodje: het meest fantastische chocoladebroodje wat je in je leven hebt gegeten that is. En ze zijn er altijd warm. Foodporn in zijn meest zuivere vorm.

Met het broodje achter onze kiezen stapten we op onze fietsen en vertrokken richting Kreuzberg. Een super leuke wijk die aan de bekende wijk Mitte grenst. In Kreuzberg is één plek waar ik onwijs graag kom, het Landwehr Canal. Langs dit kanaal loopt de Paul Lincke Ufer. Een gezellig pad met bankjes langs de oever van het kanaal. In de zomer is het een super fijne plek om te chillen en ook wordt er veel hard gelopen. We vonden een bankje en besloten hier even te chillen. Helaas was het geen enorm zonnige dag, maar met een temperatuur van 26 graden heb je die zon ook niet per se nodig.

Cerezo toverde in de tussentijd zijn lievelings snack tevoorschijn die hij eerder die ochtend bij Edeka had gescoord. Een enorme unit van bladerdeeg met suiker en chocola, ook wel heel liefkozend Schweinohr genoemd. Bevat sowieso veel te veel calorieën but it’s good. Really good.

Alsof er nog niet genoeg gegeten is deze dag viel mijn oog op de gevel van Brammibal aan de overkant van het Landwehr Canal. Brammibal is misschien wel de bekendste spot om vegan donuts te scoren. Social media gaat vrijwel altijd helemaal los op deze units en ze zien er altijd uit als een feestje dus deze moesten mee. We liepen de shop binnen en werden overmand door wespen. HOLY. SHIT. Zoveel wespen. En ik ben kapot bang voor die nare beesten. We bestelden 2 donuts (salted caramel hazelnut voor mij en chocolate dream voor Cerezo) en liepen met een wesp-loos doosje de deur uit.

Tijd om Google Maps raad te plegen voor onze volgende stop. Ik leef in Berlijn altijd op mijn Google Maps. Voordat we vertrekken maak ik altijd een kaart aan met de plaatsen die ik wil bezoeken en wanneer we ergens zijn checken we altijd wat er in de buurt zit. Berlijn is namelijk nogal groot -ruim 4 keer groter dan Amsterdam- dus het kan wel eens voorkomen dat je aardig wat tijd kwijt bent om jezelf van de ene naar de andere locatie te verplaatsen. Nog een reden om met de fiets op pad te gaan: je kunt je relatief snel verplaatsen en je geniet onderweg non stop van de prachtige stad.

De volgende locatie was overigens vrij snel bepaald. Cerezo en ik doen graag aan urban exploring (het bezoeken van verlaten gebouwen/plaatsen) en laat Berlijn daar nou de meest fantastische locatie voor zijn. Een locatie die al een tijdje op ons lijstje stond is voormalig zwembad Blub. Ongeveer een half uurtje fietsen van het Landwehr Canal. Eenmaal daar ontstond er wel een kleine teleurstelling. Misschien heb je het meegekregen in de live uitzending op mijn Instagram, maar na een pittige klim om op het terrein te komen werden we weg gestuurd door de bewaking zonder ook maar één foto geschoten te hebben. Immens zuur. Dus gelijk door naar onze laatste stop van deze dag: het Tempelhofer Feld.

“Een hele bijzondere ervaring. En in ons geval een extra bijzondere ervaring want wij kregen het voor elkaar om elkaar kwijt te raken. Top.”

Eerst een stukje geschiedenis! Het Tempelhof is jarenlang hét vliegveld van Berlijn geweest tot er in 2008 besloten werd dat het vliegveld ging sluiten en al het vliegverkeer via Tegel plaats ging vinden. Werd niet iedereen gelukkig van destijds, maar waar iedereen nu wél gelukkig van wordt is het ontstaan van dit fantastische park waar je heerlijk kunt chillen, kunt barbecuen en kunt fietsen over de landingsbanen. Een hele bijzondere ervaring. En in ons geval een extra bijzondere ervaring want wij kregen het voor elkaar om elkaar kwijt te raken. Top.

Het oorspronkelijke plan was om wat te eten te halen en dit hier lekker op te eten. Ons picknick kleedje was mee en we waren er helemaal klaar voor. Ik was in de weer met het schieten van foto’s en Cerezo had de ambitie om de complete landingsbaan af te fietsen. Ik deed mijn ding, hij deed zijn ding, zo gaat het eigenlijk altijd en het gaat ook altijd goed. Maar het Tempelhofer Feld is immens. En er zijn immens veel mensen. En vind elkaar dan nog maar eens terug. Dat ging dus mis. Maar je hebt allebei een mobiele telefoon denk je nu, ware het niet dat die van Cerezo was uit gevallen. Batterij leeg. En wie had de powerbank? Jup, je girl! Goed verhaal wel he? Het wordt nog beter. Na een tijdje rond gefietst te hebben besloot ik dat het verstandig was om terug te fietsen naar ons appartement. Terwijl ik mijn navigatie instelde besefte ik me het volgende probleem: hoe gaat die man het appartement terug vinden zonder navigatie? Want: telefoon uitgevallen. Om een lang verhaal zo kort mogelijk te houden: na ruim een half uur fietsen kwam ik aan bij ons appartement en na nog eens 1,5 uur wachten kwam Cerezo ook aan. Eind goed al goed en weer een ervaring op ons lijstje die we nooit vergeten. Die avond besloten we te eten bij Transit wat om de hoek van ons appartement zit. Niets hoogstaands maar gewoon lekker Aziatisch voedsel in kleine porties.

Daarna liepen we nog wat winkeltjes af. Genoeg avontuur voor 1 dag! Alle locaties die ik in deze blog heb vermeld vind je terug in onderstaande kaart, mocht je ze ook willen bezoeken dan scheelt het je weer wat research! En dit is nog niet alles over Berlijn, over 3 weken komt deel 2 online met nog meer leuke tips!

 

*De fietsen in deze blog zijn ter beschikking gesteld door Bim Bim Bikes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *