WELKE ZILVERVLIESRIJST IS DE BESTE KEUZE?

Naar aanleiding van de havermout vergelijking van vorige maand stroomde mijn inbox vol met verzoekjes. Want wanneer er verschillen kunnen zitten in havermout, zitten ze dan ook in andere producten waarvan je het niet verwacht? In die categorie gaan we vandaag verder met zilvervliesrijst. Het product wat ik het meeste terug zag komen in jullie berichtjes. Ik vind deze input trouwens super fijn! Scheelt mij wat brekende hersenen én ik kan iets plaatsen wat jullie graag lezen. Ga daar dan ook vooral lekker mee door! Nu over tot de orde van de dag: een lading zilvervliesrijst tot op de bodem uitpluizen.

AH Biologisch zilvervliesrijst – €1,09 per 400 gram

Ingrediënten: langgraan zilvervliesrijst.

AH Basic zilvervliesrijst – €1,39 per 1000 gram

Ingrediënten: langgraan zilvervliesrijst.

AH zilvervliesrijst – €0,86 per 400 gram

Ingrediënten: voorgekookte langgraan zilvervliesrijst.

Lassie zilvervliesrijst kortkokend – €1,08 per 415 gram

Ingrediënten: zilvervliesrijst.

Die ingrediëntenlijstjes zijn so far niet per se heel spannend he?!

Fairtrade Original biologische zilvervliesrijst – €1,55 per 400 gram

Ingrediënten: pandan zilvervliesrijst.

Tilda Wholegrain basmati rice – €2,39 per 500 gram

Ingrediënten: 100% bruine basmati rijst.

Ik gaf het tussendoor al aan: de ingrediëntenlijstjes zijn niet zo spannend. Het had me overigens diep teleurgesteld als er in een product als rijst onnodige toevoegingen waren gestopt. Maar gelukkig dat niet het geval en is zilvervliesrijst een prima product wanneer je clean wilt eten. Laten we eens zien of de voedingswaarden wel verschillen.

De voedingswaarden

Gek genoeg zijn er toch weer verschillen te zien. Het blijft me verbazen dat dit kan terwijl merken dezelfde ingrediënten gebruiken. Zou het dan toch met de kwaliteit te maken hebben? Iets in mij zegt ja, maar aan de andere kant komen de goedkope producten toch regelmatig als beste uit de test qua voedingswaarden. We’ll see.

Calorieën

Het verschil is minimaal, lees: 20 calorieën, maar die kunnen maar net het verschil maken in je calorieënbudget op een dag. De minste calorieën vind je in de zilvervliesrijst van AH eigen merk met Lassie als goede tweede. De meeste calorieën vind je in de zilvervliesrijst van AH Biologisch en die van Fairtrade Original.

Koolhydraten

Ook hier zijn de verschillen minimaal. De minste koolhydraten vind je in de zilvervliesrijst van AH eigen merk en Lassie. De meeste koolhydraten vind je in de zilvervliesrijst van Fairtrade Original.

Vezels

Belangrijk puntje if you ask me. Ik eet zilvervliesrijst namelijk niet per se omdat ik het lekkerder vind dan witte rijst, maar om wat extra vezels binnen te krijgen. De meeste vezels vind je in de zilvervliesrijst van Lassie met AH eigen merk als goede tweede. De minste vezels vind je in de zilvervliesrijst van Tilda. Helaas kan ik het vezelgehalte van de zilvervliesrijst van Fairtrade Original nergens terug vinden, zelfs niet op hun eigen website, deze heb ik dan ook niet meegenomen in deze uitkomst.

Eiwitten

Zilvervliesrijst is misschien niet het eerste product waar je aan denkt om je eiwitten op peil te houden, maar wanneer je plantaardig eet is dit een hele fijne bron. De verschillen zijn wederom heel klein. De meeste eiwitten vind je in de zilvervliesrijst van AH eigen merk. De minste eiwitten (1 gram minder) vind je in de zilvervliesrijst van AH Biologisch, AH Basic en Fairtrade Original.

Mijn conclusie

Ik kan hier vrij kort over zijn eigenlijk, deze test kent wat mij betreft maar 1 “winnaar”. Qua voedingswaarden springt de zilvervliesrijst van AH eigen merk er uit en ook qua prijskaartje heb je hier een hele goeie aan. Zo zie je maar weer dat een prijskaartje of merknaam niet altijd iets hoeft te zeggen over de kwaliteit van het product.

Welke zilvervliesrijst is jouw favoriet?

Geef een reactie