WELKE HAVERMOUT IS DE BESTE KEUZE?

Ik maak deze vergelijkingen nu al ruim een jaar iedere maand voor jullie en iedere keer kwam havermout in me op. Toch besloot ik keer op keer op deze niet aan bod te laten komen, want wat kan er nou verschillen aan havermout? Havermout is havermout in mijn hoofd. Maar goed, vandaag ga ik het tóch eens naast elkaar zetten. Uit eerdere edities zijn al vaker verrassende resultaten gekomen dus waarom niet?! Terwijl ik dit typ heb ik de 6 varianten die ik ga vergelijken nog niet uitgekozen en heb ik dus ook geen idee hoe de voedingswaarden er uit zien en of ze verschillen van elkaar. Op dit punt zijn we dus allebei even nieuwsgierig.

AH Basic Oatmeal – €0,45 per 500 gram

Ingrediënten: glutenbevattende granen, haver.

Kijk, dat zijn de ingrediëntenlijstjes waar ik blij van word.

AH Vezelrijke havermout fijne vlokken – €0,89 per 450 gram

Ingrediënten: glutenbevattende granen, haver.

Quaker havermout – €0,95 per 375 gram

Ingrediënten: 100% havermout.

AH vrij van gluten havermout – €1,99 per 450 gram

Ingrediënten: 100% glutenvrije havermout.

Leev haver start – €1,99 per 400 gram

Ingrediënten: 100% volkoren havervlokken.

Smaakt volkoren havervlokken – €1,69 per 500 gram

Ingrediënten: volkoren havervlokken grof.

Eerlijk is eerlijk, weinig verrassingen so far. Ik vind de prijsverschillen soms wel wat bijzonder te noemen, maar we weten allemaal dat je vaak ook betaald voor het merk terwijl de ingrediënten hetzelfde zijn. Misschien is de kwaliteit van de haver ook wel verschillend, dat kan ik zo natuurlijk niet inschatten. Laten we maar eens kijken of dit zichtbaar is in de voedingswaarden.

De voedingswaarden

Terwijl ik de tabel aan het invullen was kreeg ik na de eerste 2 producten het donkere vermoeden dat er wellicht toch niet zo veel verschil in zou zitten, maar niets bleek minder waar.

Calorieën

In het begin leek er weinig verschil te zitten in de hoeveelheid calorieën van alle producten, maar dat valt me uiteindelijk toch een beetje tegen. De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.

Koolhydraten

Op dit vlak had ik weinig verschillen verwacht. Havermout is een bron van koolhydraten, maar tussen de variant met de minste koolhydraten en de meeste koolhydraten zit toch een verschil van 11 gram per 100 gram product. De minste koolhydraten vind je in de glutenvrije havermout van AH eigen merkt. De meeste koolhydraten vind je in de havermout van Smaakt.

Vezels

Na de verschillen in koolhydraten was ik benieuwd of dit ook iets zou doen met het vezelgehalte van de producten. En dat doet het, minimaal wel, maar toch! De meeste vezels vind je in de havermout van Smaakt. De minste vezels vind je in de havermout van Quaker. Met een verschil van 3 gram misschien niet noemenswaardig, maar een verschil is natuurlijk een verschil.

Eiwitten

Havermout is naast een bron van koolhydraten ook een mooie plantaardige bron van eiwitten. Ook hier zitten wat verschillen in, maar wederom minimaal. De meeste eiwitten vind je in alle havermout varianten van AH in deze test. De minste eiwitten vind je in de havermout van Quaker.

Mijn conclusie

Ik ben toch enigszins verrast. De verschillen zijn niet per se heel schokkend, maar het feit dat er verschillen zijn verbaasd me oprecht. Wanneer ik zelf een keuze moet maken op basis van de voedingswaarden dan komt de glutenvrije havermout van AH voor mij het beste uit de test. Een gemiddeld aantal calorieën, de minste koolhydraten en een hoog vezel- en eiwitgehalte. Wat me dan wel een beetje tegenhoudt is het prijskaartje wat hier aan vast hangt. Wanneer ik de prijsoverweging ook meeneem kan ik maar tot 1 conclusie komen: AH Basic Oatmeal komt wat mij betreft het allerbeste uit deze test.

Zit jouw favoriete havermoutje er tussen? Verbaasd over de resultaten of was dit precies wat je had verwacht?

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *