WAAROM IK HEALTHWATCH NEDERLAND ZO IRRITANT VIND

DISCLAIMER: Voor deze blog heb ik mij enigszins verdiept in de artikelen op de website van Healthwatch. Ik heb niet alle artikelen gelezen en claim dan ook niet dat alles wat op de website staat onwaar is of niet wetenschappelijk is onderbouwd. De onderwerpen die ik in deze blog uitlicht zijn de onderwerpen waar ik aandachtig naar heb gekeken, research naar heb gedaan en waarbij ik tot een conclusie ben gekomen die ik hieronder met jullie wil delen.

Net als ieder ander irriteer ik me wel eens, en misschien wel iets vaker dan gemiddeld, maar de afgelopen week liepen mijn irritaties zo hoog op dat ik besloot het vandaag maar gewoon eens de wereld in te knallen. Vorige week belandde ik namelijk in een discussie op Facebook over het wel of niet vaccineren tegen HPV. Ik schreef in een Facebook post al hoe ik hier zelf in sta. Na een paar dagen las ik nog wat reacties in de oorspronkelijke discussie terug en zag dat iemand mij een linkje had gestuurd met de kop “64 Japanse vrouwen klagen overheid aan wegens ellende na baarmoederhalskanker vaccinatie”, weer een prachtig stukje van Healthwatch.

“Een bang mens kan een hoop teweeg brengen en dat is nou precies waar Healthwatch naar mijn idee op uit is.”

Mocht je niet veel rond scrollen op Facebook dan kan ik me voorstellen dat je nooit eerder van Healthwatch hebt gehoord. Ik zou het dan ook zeker zo houden, maar om je een beeld te geven: denk aan een website die zieltjes probeert te winnen door het posten van enge verhalen over producten waar je kinderen kanker van krijgen, het tippen van producten waar de ongeneeslijk zieke nog van geneest, complottheorieën over bedrijven die iedereen ziek willen maken en ga zo maar door. Get the point? Het voegt letterlijk weinig toe aan je leven behalve angst. Maar goed, een bang mens kan een hoop teweeg brengen en dat is nou precies waar Healthwatch naar mijn idee op uit is.

Zo claimt Healthwatch dat Slimpie (van de suikervrij siroopjes, weet je wel?) een “ziekteverwekkende rampdrank” is. Alleen de woordkeuze laat mijn haren al overeind staan. De ene na de andere chemische term wordt naar je hoofd geslingerd om indruk te maken, maar worden de stellingen onderbouwd? Nee. Kan Healthwatch bewijzen dat ze naar waarheid schrijven? Nee. En dat is nou met een heel groot deel (ik zal niet zeggen alles, want ik kan het niet aan om alles te lezen) op hun website aan de hand. Het is dan ook niet vreemd dat de artikelen van Healthwatch regelmatig als hoax bestempeld worden. Maar toch is er een groep van zo’n 90.000 mensen die de artikelen structureel blijft lezen en de bak stront die ze leeg gooien voor waarheid aannemen. De reacties onder de post over Slimpie zijn op zijn zachtst gezegd ook wel bijzonder te noemen, naar mijn idee stuk voor stuk paniek reacties.

“Ik vind dat je je mening goed moet kunnen onderbouwen en niet moet baseren op 64 Japanse vrouwen die de overheid aanklagen.”

Om terug te komen op de discussie waar dit allemaal mee is begonnen: het wel of niet vaccineren tegen HPV. Ik respecteer nog steeds ieders mening, maar wanneer je tegen dit vaccin bent (en überhaupt ergens een mening over vormt) vind ik wel dat je dit goed moet kunnen onderbouwen en niet moet baseren op 64 Japanse vrouwen die de overheid aanklagen. Het artikel zegt inhoudelijk namelijk vrij weinig. In het artikel wordt gesproken over “ernstige gezondheidsproblemen” maar over meer dan pijn over het hele lichaam wordt niet gesproken. Daarnaast is pijn een nogal relatief begrip. En ook hier ontbreekt bewijs dat deze pijn veroorzaakt wordt door het vaccin.

Ik snap overigens wel dat de situatie in Japan fantastische voeding is voor Healthwatch. Na een beetje rondneuzen op Google kom ik op een video die viral is gegaan in Japan over de gevolgen van het HPV vaccin. In de video zijn meisjes te zien die neurologische klachten zouden hebben gekregen en nog maar amper kunnen lopen. Er is zelfs een ziekte omheen verzonnen terwijl er wederom geen enkel bewijs is voor de relatie tussen de symptomen en vaccinaties. Toch heeft het invloed: slechts 1 op de 100 meisjes in Japan laat zich vaccineren. Zoals ik eerder al zei: een bang mens kan een hoop teweeg brengen. En dan te bedenken dat de meisjes in die video net zo goed actrices zouden kunnen zijn…

“Je wordt dus niet dik door teveel te eten maar doordat je light of zero drankjes drinkt.”

Een paar dagen geleden werd er een artikel gepost over het gebruik van light en zero drankjes. Je gewicht zou er van toenemen en het verhoogt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Volgens Healthwatch en hun trouwe achterban wordt je dus niet dik door teveel te eten maar doordat je light of zero drankjes drinkt. RAAP. ME. OP. Zoals ik ook reageerde onder dit bericht kom je aan door meer te eten dan je verbruikt en val je af door het omgekeerde te doen. Volgens een Healthwatch fan een (en ik quote) hele oude en allang achterhaalde zeer simpele theorie. Mag zo zijn, hij werkt prima. Een andere fan claimt dat je lichaam (en ik quote weer) verandert in een reservoir voor vetopslag wanneer je light producten nuttigt. Grappig, merk er niets van. Maar misschien kiept zij iedere dag een zak light chips achterover, dan klinkt het ergens wel logisch.

De discussie rondom aspartaam is ook zo’n veelbesproken onderwerp op Healthwatch én in mijn DM op Instagram. Hoe vaak ik niet naar mijn hoofd gegooid krijg dat ik de naam “Way of Health” niet waardig ben omdat ik aspartaam drink. Ik kan er wel om lachen hoor, ik hecht niet zoveel waarde aan wat anderen van me vinden door dingen die ik gebruik, doe of zeg. Maar ook bij de mensen die hier zo’n uitgesproken mening over hebben regeert naar mijn idee angst. Wanneer je op Healthwatch gaat lezen vliegen de termen “stille moordenaar” en “kankerverwekkend” je direct om de oren. Ook zouden er onderzoeken zijn die aspartaam linken aan kanker. Ik ga hier niet eens meer te veel woorden aan vuil maken. Het enige wat ik wil zeggen is dat wanneer je iets met mate neemt het allemaal wel mee zal vallen. Wanneer die zogenaamde onderzoeken écht zouden bestaan en er écht bewijs is dat aspartaam kanker veroorzaakt dan was het al lang van de markt gehaald. De Healthwatch fans zouden nu kunnen roepen dat de overheid er op uit is om ons ziek te maken, maar even serieus jongens… Áls dat zo was he, dan hadden ze sigaretten toch wel gepromoot?! Dan hadden ze de accijnzen toch verlaagd in plaats van ze steeds weer te verhogen?! Just sayin’…

“Wanneer je vanuit een mening gaat schrijven en niet meer objectief kunt zijn gaat er wel degelijk iets mis.”

Kern van dit ietwat lange verhaal?  Het is natuurlijk intens makkelijk om als een mak schaapje een grote kudde te volgen en alles naar waarheid aan te nemen. Maar waarom zou je andere mensen voor je laten denken? Waarom zou je klakkeloos alles aannemen wat je leest? Ik vind dat oprecht heel jammer en in een discussie als die van vorige week kan ik me er dan ook intens hard aan irriteren. Houd het dichtbij jezelf en lees jezelf goed in voordat je dingen roept. Daarnaast begrijp ik ook niet helemaal wat het doel van Healthwatch is. De oprichter geeft aan dat hij vindt dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze eten en in hun lichaam binnenkrijgen. Kan ik me in vinden. In zijn ogen levert de voedingsindustrie een belangrijke bijdrage aan de huidige chronische ziekten in onze samenleving. “In zijn ogen”, dat is dus een mening en daar is niets mis mee. Maar wanneer je vanuit een mening gaat schrijven en niet meer objectief kunt zijn gaat er wel degelijk iets mis. En dat is in mijn opinie aan de hand bij Healthwatch: er wordt puur en alleen geschreven vanuit de optiek van Healthwatch en er wordt niet naar de andere kant van het verhaal gekeken. En als er één ding altijd waar is, is het wel dat een verhaal AL-TIJD twee kanten heeft.

Dus, allerliefste Healthwatch-volgers, als ik jullie van ongevraagd advies mag voorzien: sta open voor beide kanten van een verhaal, vertaal het naar jezelf, bekijk het rationeel en vorm vervolgens een mening.

2 thoughts on “WAAROM IK HEALTHWATCH NEDERLAND ZO IRRITANT VIND

  1. Eva

    Als ik het goed heb onthouden is aspartaam ontdekt toen een chemicus een medicijn tegen een bepaalde ziekte (er staat me iets van bij dat dit een bepaalde soort kanker was) wilde maken in zijn lab. Het experiment mislukte, de stof die hij nodig had ontstond niet, maar zo ontstond wel aspartaam. Misschien dat daar de link met kanker aldoor vandaan komt? Het is een van de meest onderzochte stoffen dus als het zo onveilig is zou dat echt wel in wetenschappelijke bronnen te vinden zijn.

    1. wayofhealth

      Het is per ongeluk ontdekt tijdens het ontwikkelen van een medicijn tegen maagzweren. Dus eigenlijk vanaf dag 1 geen directe link met kanker. En wat je zegt: het is (en wordt nog steeds) tot in de treuren onderzocht, zolang de alarmbellen niet af gaan maak ik me geen zorgen. Gewoon je verstand gebruiken en met mate nemen. Zoals met alles!

Geef een reactie