CUTLEVEN EN MAGNUMS

Denk niet dat ik je uit hoef te leggen dat deze combinatie niet per se een hele goede combinatie is. But it sums up my life though.. Laten we er geen doekjes om winden, dat cutleven loopt voor geen meter. Ik deelde de struggle al eens met je via mijn Instagram en daar bleek dat ik absoluut niet de enige ben met deze struggle. Altijd fijn om te weten dat je niet de uitzondering op de regel bent, maar irritant is het wel!

“De perfectionist in mij besloot dat ik toch weer die 20% aan wilde tikken voor de zomer.”

In januari heb ik voor het laatst mijn vetpercentage laten meten bij Health Advies Breda en die kwam uit op 22,7% waar ik helemaal oke mee was. Zeker zo na alle vreetfestijnen in december mocht ik niet klagen en dat deed ik ook niet. Maar de perfectionist in mij besloot dat ik toch weer die 20% aan wilde tikken voor de zomer. En die zomer dat is dus ongeveer nu. Ik kan je alvast verklappen dat het aantikken van de 20% niet gelukt is. En daar komen die Magnums uit de titel om de hoek kijken.

“Waar het mis is gegaan? Ergens tussen het ontdekken van een voorstadium van baarmoedershalskanker en het besef dat er meer is in het leven dan gefixeerd zijn op je voeding en een strak lijf.”

Het zit dus zo: vorig jaar had ik een ijzersterke discipline, maar inmiddels lijk ik de ruggengraat van een zachtgekookt ei te hebben. Waar het mis is gegaan? Ergens tussen het ontdekken van een voorstadium van baarmoederhalskanker en het besef dat er meer is in het leven dan gefixeerd zijn op je voeding en een strak lijf. Nu heb ik net als iedereen natuurlijk ook wat slechte eigenschappen en één daarvan is dat het bij mij altijd in extremen gaat: alles of niets. Het kan me dus zomaar overkomen dat ik van een ijzersterke discipline omsla in ongegeneerd Magnum buckets leeg lepelen op wekelijkse basis. Heel kort gezegd komt het er op neer dat ik overdag netjes binnen de lijntjes kleurde en dat het ’s avonds en in het weekend regelmatig “mis” ging. Expres tussen aanhalingstekens, want gaat er daadwerkelijk iets mis als je iets eet waar je enorme trek in hebt?

Dit duurde ongeveer 2 maanden en vervolgens besloot ik dat het wel weer even genoeg was. Ik voel me over het algemeen toch fijner wanneer ik meer gezonde voeding tot me neem dus ik draaide de knop weer om en hield me weer aan mijn calorieën budget en macro’s. Wel volgens het IIFYM-principe (if it fits your macro’s), zodat ik nog een beetje speling had mochten er cravings om de hoek kijken. En die cravings waren er zeker. Want even serieus, die Magnum buckets! Ik hou dus absoluut niet van Magnums, maar nadat ik de reclame zag van de buckets en de hoeveelheid chocola maakte ik de grootste fout van mijn leven om tijdens een cheatday zo’n bucket mee naar huis te nemen. Gevalletje “KAK!”want die shit is fucking lekker! Het komt dus nu ook nog wel eens voor dat er zo’n bucket in mijn winkelmandje belandt om daar diezelfde avond intens van te genieten.

“Ik voelde me opgeblazen, de weegschaal gaf een gewicht aan wat behoorlijk hoger was dan in januari en mijn meetlint liet weinig verschil zien.”

Al die maanden heb ik Health Advies Breda heel kunstig ontweken. Ik wilde niet weten hoe ik ervoor zou staan omdat ik er zeker van was dat het me keihard teleur zou stellen. Ik voelde me opgeblazen, de weegschaal gaf een gewicht aan wat behoorlijk hoger was dan in januari en mijn meetlint liet weinig verschil zien. Uiteindelijk heb ik me toch gewaagd aan een nieuwe meting waar ik volledig blanco in ben gegaan. Ik had ook oprecht geen idee wat ik er van moest verwachten. Zo lang het onder de 25% uit zou komen zou het prima voor me zijn. En nu ben je natuurlijk heel erg benieuwd hoe erg het “mis” is gegaan de afgelopen maanden. Ik zal je eerlijk toegeven dat ik oprecht verbaasd was over de uitkomst van de meting, deze kwam namelijk uit op een vetpercentage van 22,7%. Al die magnums, broodjes, weet ik veel wat, gespreid over een half jaar heeft het dus precies NIKS gedaan met mijn shape. Heb ik nou gewoon een goeie balans gevonden joh?

“Dit is sowieso te danken aan het feit dat ik ben blijven trainen en die Magnum buckets daardoor voor directe gains hebben gezorgd.”

Ik gaf eerder al aan dat mijn gewicht hoger was dan in januari, om precies te zijn 2 kilo. Dit is sowieso te danken aan het feit dat ik ben blijven trainen en die Magnum buckets daardoor voor directe gains hebben gezorgd. Straight to the muscles die zooi! Heel eerlijk gezegd speelde dit idee al wel in mijn achterhoofd toen ik het getalletje op de weegschaal zag stijgen, maar het is toch fijn om bevestigd te zien dat die 2 kilo grotendeels spiermassa (en ongetwijfeld een deel vocht) is. En wat zo mogelijk nog fijner is, is dat ik eindelijk een mooie balans heb gevonden tussen een gezond lijf met een mooie shape en genieten van eten. Waar ik een jaar geleden gigantisch van mezelf baalde als ik had gecheat terwijl dit niet op de planning stond lig ik er nu geen seconde wakker van. Zolang ik maar blijf trainen kan het weinig kwaad.

Die 20% is overigens nog steeds wel een doel, maar wanneer ik die bereik boeit me eigenlijk niet zo. Als het voor mijn vakantie in augustus is zou dat top zijn, is het in november dan is het ook prima. As we speak heb ik het cutleven dan ook weer volledig omarmd. Volledig in die zin dat ik af en toe écht nog wel iets lekkers neem wat niet binnen mijn macro’s past, maar zonder te overdrijven en dat werkt top!

Hoe heb jij je balans gevonden of ben je nog steeds zoekende? Ik ben heel benieuwd hoe jij met situaties als deze om gaat.

Geef een reactie