healthier icecream

WELKE HEALTHIER ICECREAM IS DE BESTE KEUZE?

De oplettende volger heeft misschien al gespot op mijn Instagram account dat deze vergelijking er aan kwam. Ergens tussen de reacties heb ik hem namelijk al gedropt en vandaag is het zover! Ik denk dat we 2018 wel het jaar van de healthier icecreams kunnen noemen want jeetje wat een keuze. Liet je ijs eerst achterwege vanwege de enorme hoeveelheid calorieën en suikers, kun je nu je lol op met verschillende calorie- en suikerarme varianten. Super fijn die voedingswaarden, maar zijn ze ook lekker? En niet minder belangrijk: super fijn al die keuze, maar welke variant kan nou het beste in jouw winkelmandje belanden? Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te houden test ik de vanille smaak van verschillende merken, bij Melt en Ben & Jerry’s komen daar ook nog wat cookie chuncks bij kijken maar die nemen we maar gewoon mee. En vandaag let ik dus niet alleen op het prijskaartje en de voedingswaarden, maar neem ik ook de smaak mee. Genoeg gekletst wel he, laten we maar beginnen.

Melt Vanilla Cookie – €5,99 per tub van 470 ml

Ingrediënten: halfvolle melk (melk, lacta), natuurlijke zoetstoffen: erythritol, stevioglycociden (stevioglycociden, plantaardige glycerine, citroenzuur), melkeiwit, room (room, melkeiwit, carrageen), chocolade koekjes 3% (tarwebloem, suiker, boter, ei, bruine suiker, chocolade stukjes (suiker, cacao massa, cacao boter, magere cacao poeder, emulgator (zonnebloemlecithine), invert suikersiroop, zout, rijsmiddel (sodium carbonate), karamel, bourbon vanille), koekjes pasta 2% (glucose siroop, gecondenseerde melk, ei, suiker, water, smaakstof, gemodificeerd zetmeel, zout, paprika extract, natuurlijke smaakstof, chocolade stukjes (suiker, cacao massa, cacao boter, magere cacao poeder, emulgator (soja lecithine), natuurlijke smaakstof), eigeel, voedingsvezels, bourbon vanille 0,5%, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, carrageen), zeezout.

Ben & Jerry’s Moo-phoria Caramel Cookie Fix – €5,49 per tub van 500 ml

Ingrediënten: gecondenseerde magere melk, suiker, glucosestroop, room, boter, ei-eigeel, tarwebloem, tarwezetmeel, zout, roompoeder, cacaoboter, water, vanille-extract, stabilisatoren (pectine, guargom, johannesbroodpitmeel), zuurteregelaar (natriumbicarbonaat), eipoeder.

Oppo Icecream Madagascan vanilla – €4,99 per tub van 475 ml

Ingrediënten: verse melk (71%), melkbestanddelen, natuurlijke zoetstoffen (erithritol, stevioglycosiden), room (melk), appelextract, kokosolie (2%), baobabvruchtenpulp, natuurlijk vanillearoma, vanille-extract (Madagaskar), vanillezaden (Madagaskar), kleurstof (saffloerextract), emulgatoren (mono- & diglyceriden), stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom & carrageen, afkomstig uit zeewier).

Mag ik even zeggen dat het me meevalt met de ingrediënten so far? Ik had een hoop onleesbare ingrediënten verwacht waarvan ik geen idee heb wat het daadwerkelijk is. Maar hoera voor Melt en Oppo. Blij verrast.

Breyers Lower calorie & high protein Vanilla – €4,99 per tub van 500 ml

Ingrediënten: gerehydrateerde magere melk, geconcentreerde magere melk, maltodextrine, zoetstoffen (erythiritol, stevioglycosiden), room (4,5%), melkeiwitten, suiker, emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren), stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guargom), natuurlijk vanille-aroma, pasta van uitgeputte vanillebonen.

Koupe proteïne ijs vanilla – €5,25 per tub van 500 ml

Ingrediënten: melk, wei-eiwit 11,5%, polydextrose, glucosestroop, zoetstof (xylitol), gemalen vanillestokjes 0,03%, fructose, stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, carrageen), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren).

En we sluiten af met het kortste lijstje. Ik wil allereerst nog wel even kwijt dat ik zo intens gelukkig word van dit soort producten. Wanneer je een beetje op je voeding wilt letten is ijs toch snel iets wat je skipt, maar deze merken zorgen ervoor dat je hartstikke guilt free kunt genieten. Vind ik top. En hoe fantastisch is het dat zelfs Ben & Jerry’s met een gezondere variant op de markt zijn gekomen. Slim ook, die mensen zien de trend natuurlijk ook groeien. Maar goed, tijd om een kritische blik te werpen op de smaak!

De smaakbeleving

Helaas kan ik hier niet alle varianten in meenemen aangezien de Ben & Jerry’s morgen pas verkrijgbaar is, maar ik verwacht hier stiekem wel veel van. De smaak Caramel Cookie Fix is vanille ijs met gezouten caramel swirls en havermoutkoekjes. Kan vrij weinig mis aan gaan denk ik zo.

Dan de tub van Melt. De smaak Vanilla Cookies kan ik inmiddels omdopen als 1 van mijn favorieten van dit merk. De vanille smaak is heerlijk romig en ik proef er weinig chemisch aan. De stukjes chocolade en cookies maken het plaatje helemaal compleet. Mocht je fan zijn van vanille ijs dan kan ik je deze zeker aanbevelen. Ook over de vanillesmaak van Oppo en Koupe ben ik enthousiast. Wel íets minder romig van smaak van die van Melt, maar een hele goede gedeelde tweede plaats. Het ijs van Breyers krijgt wat mij betreft de laatste plaats. Een beetje mat van smaak, ik proef hier en daar een chemisch nasmaakje en word er niet per se heel blij van. Ook niet heel treurig, gewoon een beetje middelmatig, maar wanneer ik een tub ijs naar binnen lepel wil ik natuurlijk wel intens gelukkig worden.

De voedingswaarden

Om een eerlijke vergelijking te maken heb ik alle voedingswaarden omgerekend naar milliliters. Wanneer je op het etiketje van Melt en Koupe kijkt kan het dus zijn dat de voedingswaarden afwijken van de voedingswaarden in onderstaande tabel. Deze merken vermelden hun voedingswaarden namelijk in grammen. Maar aangezien milliliters vergelijken met grammen precies nergens op slaat doen we dat vandaag ook niet.

Calorieën

Vind je het belangrijk dat jouw tub “healthier” icecream zo min mogelijk calorieën bevat dan kun je het beste gaan voor Melt Vanilla Cookie met Breyers Vanilla als goede tweede. De meeste calorieën vind je in de Ben & Jerry’s, wat ik stiekem ook wel had verwacht.

Koolhydraten

Wil je zo min mogelijk koolhydraten binnen krijgen dan kun je het beste kiezen voor de vanillesmaak van Oppo. De meeste koolhydraten vind je wederom terug in de Ben & Jerry’s, waarover ik wederom niet verbaasd ben.

Suikers

Dit vind ik een heel belangrijk punt wanneer ik kies voor een “healthier” icecream. De minste suikers zitten in de tub van Melt, en met slechts 2,9 gram per 100 ml is dit ook veruit het minste. En 3 keer raden waar je de meeste suikers gaat vinden. Jup, Ben & Jerry’s.

Eiwitten

Ook dit is voor mij wel een interessant puntje. De meeste eiwitten vind je in het ijs van Koupe. En die staat dan ook echt met dikke stip op 1. Koupe bevat maar liefst 9,6 gram eiwitten per 100 ml wat bijna dubbel zoveel is als Melt die op de 2e plaats komt te staan. De minste eiwitten vind je weer in de Ben & Jerry’s, het wordt bijna eentonig.

Mijn conclusie

Afgaand op de smaak en de voedingswaarden is er voor mij maar 1 favoriet in dit rijtje: Melt! De smaak is top, weinig calorieën, en weinig suikers. Het lagere eiwitgehalte en het prijskaartje wegen daarmee niet op tegen de pluspunten. Ben & Jerry’s komt niet al te best uit deze test, maar bedenk daarbij wel dat een reguliere tub van dit merk toch al snel het dubbele aantal calorieën telt. Ik vind het een goeie zet, maar ik zou deze toch eerder op een cheatday eten dan hem in mijn macro’s te passen.

En nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd welke van die units jouw favoriet is! Let me know!

Geef een reactie