VRAAG HET WOH #1

Vorige week vroeg ik jullie via mijn Instagram of jullie vragen voor mij hadden. En dat hadden jullie. Ook via mijn DM is heel veel binnen gekomen en ik zal alvast verklappen dat ik niet alle vragen in deze editie kwijt kan. Een beetje info over mij is leuk, maar te veel is natuurlijk nooit goed. De onderwerpen zijn ook bijzonder verschillend: van mijn middelbare schooltijd tot mijn eetpatroon en de meest grappige dilemma’s. Ik heb een selectie gemaakt van een aantal vragen die ik hieronder ga beantwoorden. De rest komt volgende maand aan bod. En mocht je zelf een vraag hebben: just ask!

Hoe was jij vroeger op school?

Mensen die mij de afgelopen 10 jaar hebben leren kennen zullen het meisje wat ik was op school niet echt meer in mij herkennen. Ik was een stille, verlegen, misschien zelfs een beetje op mezelf. Ik werd op de basisschool ook redelijk veel gepest waardoor ik denk ik ook altijd wel een onzeker meisje ben geweest. Toch vond ik school altijd heel leuk en deed ik altijd mijn best. Na de basisschool ging ik dan ook naar het VWO waar het pesten ophield en ik het super naar mijn zin had. Ook hier deed ik de eerste jaren goed mijn best en vond ik school leuk. Ik haalde ook altijd goede cijfers. Tot het punt dat ik daar meer moeite voor moest doen. Niet echt mijn ding destijds dus ik ging terug naar de HAVO en bleef datzelfde jaar ook nog zitten. De jaren daarna weer wel enigszins mijn best gedaan, een hele leuke tijd gehad en dat afgesloten met een diploma.

Aan welke sport had je een hekel op de basisschool/middelbare school met gym?

Vind ik een leuke, ik had namelijk een hekel aan gym in het algemeen. Ik heb de motoriek van een betonblok, een hand-oog coördinatie van een goudvis en een handstand is al te veel gevraagd. Op de basisschool deden we buiten vaak slagbal, vond ik fantastisch maar kon er geen ruk van waardoor niemand mij in het team wilde hebben (SNAP IK!). Op de middelbare school wist ik vaak met een smoes de meeste gymlessen wel te skippen en in ruil daarvoor vervangende opdrachten te maken. Mijn liefde voor sport bloeide íets later op.

Waarom eet jij zo weinig calorieën? Dat is toch niet gezond?

We zijn bij de meest gestelde vraag aangekomen. Wanneer ik deel wat ik eet via mijn Instagram story dan word ik bijna doodgegooid met deze vraag. Ik zal het nog een keer toelichten. Ik heb hiernaast een fulltime kantoorbaan waarbij ik dus 8,5 uur achter een bureau zit, daarnaast zit ik in totaal een uur in de auto om op mijn werk te komen. Niet heel erg actief dus. Ik sport wel (bijna) iedere dag waardoor ik uiteindelijk gemiddeld zo’n 2000-2100 kcal per dag verbrand. De hoeveelheid calorieën die je kunt eten wanneer je af wilt vallen is dus afhankelijk van je activiteit op een dag en ook van o.a. je lengte, gewicht en leeftijd. Ik houd een tekort van ongeveer 400-500 kcal aan wat gewoon binnen de gezonde marges valt.

Val ik ook af als ik eet wat jij eet?

Ook deze valt onder de categorie meest gestelde vragen. Het antwoord is niet per definitie “nee”, het is namelijk per persoon heel verschillend.  Zoals ik net aangaf is je calorieën budget afhankelijk van meerdere factoren, dit geef ik ook vrij regelmatig aan. Er wordt dan soms wel eens gevraagd of ik mijn lengte en gewicht door wil geven om te kijken of het matcht. Maar dat is niet het enige waar het om gaat en ik vind het best lastig om hier correct mee om te gaan. Een klein voorbeeldje: iemand kan 65 kilo wegen zonder krachttraining te doen, die 65 kilo zal dan een andere samenstelling hebben van vet- en spiermassa dan iemand die 65 kilo weegt en wel krachttraining doet. Je vetpercentage en hoeveelheid spiermassa zijn ook bepalend voor het berekenen van je calorieën budget. Daarnaast reageert ieder lichaam anders op koolhydraten, eiwitten en vetten en hangen de verhoudingen ook nog eens af van je doel. Daarom adviseer ik altijd om dit te laten berekenen en niet klakkeloos de schema’s van een ander over te nemen om vervolgens teleurgesteld te worden.

Als je je hele leven lang nog maar 3 producten mocht eten, dan waren dat?

Ik heb oprecht een hekel aan dit soort vragen, want ik kan niet kiezen. Ik heb hier dan ook heel lang over nagedacht en heb besloten het antwoord te splitsen in gezonde keuzes en ongezonde keuzes. Want anders is dit echt een mission impossible. De gezonde keuzes: kaas (multi inzetbaar en bomvol eiwitten en vetten), crackers (want crackers zijn fantastisch en een bron van koolhydraten) en broccoli, want ik hou intens van broccoli. De ongezonde keuzes: KAASSOUFFLÉS!! Oh man ik hou intens van kaassoufflés. En van mayonaise en naturel chips.

Wat is je favoriete eiwitreep?

Op dit moment heb ik een nogal grote liefde voor de Cookie Madness die ik in de shop verkoop. Vooral de Cinna Bun Bun Swirl is mega favoriet. Op een goede 2e plaats de Oatein repen en dan specifiek de Peanut Crunch.

Wat is je favoriete vakantie spot?

Als je me al een tijdje volgt denk ik dat je het antwoord wel weet, dat is namelijk Berlijn. Een aantal jaar geleden stal deze stad mijn hartje en sindsdien ga ik ieder jaar terug. In augustus staat het volgende tripje weer op de planning en ik kan echt niet wachten. Het is stiekem wel een droom om er ooit naar toe te verhuizen. Op de één of andere manier voelt Berlijn altijd als thuiskomen. Het is een grote stad, maar niet zo massaal en ik hou zo intens van het rauwe karakter, de historie en alle street art. Ben jij er al eens geweest?

Hoe ben je met Way of Health begonnen?

Ik heb het Instagram account opgezet als motivatie voor mezelf. Als een soort van stok achter de deur. Ik besloot in 2016 namelijk mijn ongezonde levensstijl in te ruilen voor een gezondere variant. Ik had niet veel vertrouwen in de slagingskans hiervan dus startte ik een Instagram account waar ik iedere dag mijn maaltijden op postte. Als ik niet gezond zou eten had ik niets te posten. Sloeg achteraf helemaal nergens op natuurlijk, maar goed, dit is hoe Way of Health eigenlijk ontstaan is. Tegelijk met de start van het Instagram account maakte ik een website aan waar ik toen alleen nog maar mijn recepten postte. In 2 jaar tijd is dat uitgegroeid tot de site waar je nu op zit te lezen.

Wat had je anders gedaan als het kon?

Eigenlijk niets, maar ergens had ik het toch wel fijn gevonden als ik mijn HBO studie af had gerond. De keuzes die ik daarna heb gemaakt hebben me gevormd tot wie ik nu ben, en daar ben ik mega blij mee. Nadat ik stopte met mijn studie ging ik fulltime in de horeca werken wat ik tijdens mijn studie al in het weekend deed. Dit waren oprecht de meest leuke jaren in mijn leven so far. Ik heb de gekste feestjes meegemaakt, harder gewerkt dan ooit tevoren en de meest leuke mensen leren kennen. Ik veranderde van een verlegen meisje naar de spontane vrouw die ik nu ben (zo durf ik mezelf best te noemen ja). Het enige nadeel wat ik heb ondervonden is dat het verdomd lastig is een fatsoenlijke baan te krijgen als je dat HBO papiertje niet hebt. Uiteindelijk is het me gelukt, maar ik ben er van overtuigd dat het makkelijker en sneller was gelukt met dat papiertje op zak.

Mocht je vraag er tussen zitten dan hoop ik dat ik hem naar tevredenheid heb kunnen beantwoorden. If not, holla at ya girl, haha! En nogmaals: mocht je vragen hebben, het maakt niet uit over wat, drop ze hieronder!

Geef een reactie