WELKE GRIEKSE YOGHURT IS DE BESTE KEUZE?

Vorige maand vergeleek ik verschillende soorten plantaardige zuivel en eerder kwam magere Franse kwark ook al aan bod. Blijkbaar misten jullie Griekse yoghurt in dit rijtje want hier werd veel om gevraagd. Jullie vragen, ik draai. Dus hier is de vergelijking van 6 verschillende soorten Griekse yoghurt. Ik ben wel uitgegaan van de vetarme variant. Mochten jullie de andere variant nou ook nog voorbij willen zien komen, holla at your girl!

Fage Total Griekse yoghurt 0% – €2,92 per 500 gram

Ingrediënten: afgeroomde melk, levende yoghurtfermenten.

Optimel Magere Griekse stijl yoghurt naturel – €1,57 per 450 gram

Ingrediënten: melk

Nou, dit zijn nog eens korte ingrediënten lijstjes..

Almhof Griekse stijl yoghurt 0% vet naturel – €1,59 per 450 gram

Ingrediënten: magere yoghurt

Kri Kri the original Greek yoghurt 0% – €2,29 per 500 gram

Ingrediënten: afgeroomde koeienmelk, yoghurtcultuur (L. Bulgaricus en S. Thermophilus)

AH Yoghurt Griekse stijl met 0% vet – €1,35 per 500 gram

Ingrediënten: weidemelk

De Zaanse Hoeve yoghurt Griekse stijl 2% vet – €1,59 per 1000 gram

Ingrediënten: melk

Ik moet toch even kwijt dat ik oprecht verbaasd ben om de extreem korte ingrediëntenlijstjes. Ergens natuurlijk hartstikke logisch, maar het gebeurt vaak genoeg dat er een hoop onnodige zooi toegevoegd wordt aan producten. Bij Griekse yoghurt dus niet. Vind ik top. Ook ben ik redelijk verbaasd over de uitkomst van de vergelijking, ook hier had ik grotere verschillen verwacht. Ik ben duidelijk een beetje sceptisch geworden na een jaar van producten vergelijken, haha.

Qua prijzen zijn de verschillen wel weer behoorlijk. Het huismerk van Albert Heijn is de goedkoopste, de duurste in het rijtje is ruim 2 keer zo duur als deze. Betaal je dan echt alleen voor het merk of is de kwaliteit ook beter? We’ll see…

Calorieën

Ik denk dat de verschillen het grootst zijn in het aantal calorieën, en dat is al vrij minimaal te noemen eigenlijk. Wanneer je graag producten kiest met zo min mogelijk calorieën dan is de Griekse yoghurt van AH eigen merk jouw beste keuze. De meeste calorieën vind je in de yoghurt van Kri Kri, gevolgd door De Zaanse Hoeve.

Koolhydraten

Dan de koolhydraten. Persoonlijk vind ik het fijn als dat gehalte zo laag mogelijk is in mijn zuivel. Ik eet het namelijk voor de eiwitten en niet voor them carbs. De minste koolhydraten vind je in de Griekse yoghurt van Optimel, gevolgd door Almhof. De meeste koolhydraten zitten in de Griekse yoghurt van AH eigen merk. Bijna 2 keer zoveel als in de yoghurt van Optimel. Why?

Eiwitten

En dan de voedingswaarde waarvoor 80% van jullie dit soort producten eten. Denk ik althans. Eiwitten. De gehaltes verschillen in dit geval behoorlijk, iets wat me ergens toch wel verbaasd. De meeste eiwitten vind je in de yoghurt van Fage Total die ook gelijk de duurste in het rijtje is. De minste eiwitten vind je in de yoghurt van AH eigen merk. Wat een teleurstelling. Bijna de helft minder als in de yoghurt van Fage Total.

Mijn conclusie

Mijn beste keuze is in dit geval vrij snel gemaakt. Hij blinkt niet uit in voedingswaarden, maar schommelt overal een beetje tussen. Daarnaast ook nog interessant qua prijs, want ook dat neem ik mee in mijn oordeel. Ik zou uit dit lijstje gaan voor de Almhof Griekse stijl yoghurt 0% vet. Gemiddeld aantal calorieën, relatief weinig carbs en genoeg eiwitten voor een redelijke prijs. Puur afgaand op voedingswaarden zou ik Fage Total aanwijzen als “winnaar” van de vergelijking, maar dat prijskaartje joh. Daarvoor laat ik die 10,3 gram eiwitten toch echt lekker staan.

Tell me, voor welke yoghurt ga jij?

2 thoughts on “WELKE GRIEKSE YOGHURT IS DE BESTE KEUZE?

  1. manon

    Ik zou toch voor optimel gaan in dit geval! #hadgehooptopAHhuismerk. Maar ga op jouw advies almhof proberen. Ik hou niet van zurige kwark en yoghurt.

    1. Linda

      Als het te zuur is naar je smaak kun je het altijd nog een beetje opleuken met een zoetstof. Die zijn in zoveel lekkere smaakjes verkrijgbaar tegenwoordig 🙂

Geef een reactie