WAT GEBEURT ER ALS JE EEN FATBURNER GEBRUIKT?

Dit experiment kondigde ik ruim een maand geleden al aan via mijn Instagram en sinds die dag gaat er geen week voorbij zonder berichtjes in mijn inbox met de vraag hoe het me bevalt. Jullie kregen allemaal hetzelfde antwoord van me: ik kom hier op terug in een blog. En jawel guys, vandaag is het dan zover! De maand is voorbij, ik heb een goede mening kunnen vormen en die ga ik vandaag uitgebreid met je delen. Ga er lekker voor zitten en binnen nu en snel weet jij of een fatburner je geld waard is. Eerst even een kleine disclaimer: dit artikel is gebaseerd op mijn ervaring met een specifiek product van een specifiek merk en zegt in feite niets over hoe jij op hetzelfde product zal reageren of hoe andere producten in dezelfde categorie werken.

“In mijn beleving vallen fatburners onder de categorie “wondermiddeltjes” en verdienen bedrijven dik geld aan mensen die hier nog in geloven”

Ik ben altijd intens kritisch geweest over het nut van een fatburner. In mijn beleving vallen fatburners onder de categorie “wondermiddeltjes” en verdienen bedrijven dik geld aan mensen die hier nog in geloven. En toch bleef het me ergens interesseren. Want als het écht niets zou doen, waarom bestaat het product dan nog en waarom wagen zoveel verschillende merken zich eraan. Genoeg voor mij om het toch maar eens te proberen. Maar ik liep al snel tegen een probleem: er is zo veel te vinden, wat kies je dan?

Op advies van jullie ben ik voor de Perfect Cuts van Body & Fitshop gegaan. Ik heb namelijk een hoop horror verhalen gelezen over hartkloppingen, zweten, misselijkheid en zelfs mensen die zich volledig ellendig voelden na het nemen van een fatburner. Perfect Cuts zou effectief zijn zonder al te veel bijwerkingen. Ik mikte een potje in mijn digitale winkelmandje, rekende €14,90 af en een dag later stond het potje voor mijn neus.

“Ik weet dat cafeïne, groene thee extract en green coffee extract vaak gebruikt worden in dit soort supplementen. De overige ingrediënten zeggen me persoonlijk wat minder”

Perfect Cuts is een mix van verschillende ingrediënten en in mijn geval speciaal samen gesteld voor de vrouw. Er is ook een mannelijke versie verkrijgbaar, maar die behandel ik hier dus niet.  Perfect Cuts bevat 9 ingrediënten: cafeïne, groene thee extract, green coffee extract, garcinia cambogia, cacao extract, geelwortel extract, gemberwortel extract, L-tyrosine en paardenbloem extract. Alle ingrediënten zouden elkaars werking moeten versterken. Ik vind het allemaal prima. Ik weet dat cafeïne, groene thee extract en green coffee extract vaak gebruikt worden in dit soort supplementen. De overige ingrediënten zeggen me persoonlijk wat minder. Maar goed, jullie waren enthousiast dus ik ga me er aan wagen!

“Stiekem maak ik me al gelijk zorgen voor de dagen dat ik de Perfect Cuts neem wanneer ik op kantoor zit en me misschien als een stuiterbal ga gedragen”

Het is de bedoeling dat je in de ochtend 2 capsules neemt. Nu is het zo dat ik vrij heftig reageer op cafeïne dus ik besluit te beginnen met 1 capsule en neem deze vlak voor het trainen. Ik merk gelijk dat mijn training beter gaat doordat ik meer energie heb. Stiekem maak ik me al gelijk zorgen voor de dagen dat ik de Perfect Cuts neem wanneer ik op kantoor zit en me misschien als een stuiterbal ga gedragen. Dat valt gelukkig mee, mijn lichaam lijkt te wennen aan het dagelijkse shotje cafeïne en mijn collega’s hebben niet meer last van me dan normaal.

Wat een fatburner zou moeten doen is het verhogen van je metabolisme. Je zou met het nemen ervan dus meer calorieën moeten verbranden dan wanneer je ze niet neemt. Dit lijkt misschien lastig te checken, maar niet wanneer je net als ik een Fitbit draagt en je dus precies kunt zien wat je verbranding doet. Hieronder zie je een screenshot van een maandag zonder fatburner op links en een screenshot van de eerste maandag met fatburner op rechts. Op beide dagen werk ik de hele dag op kantoor en gooi ik er ’s avonds een upperbody workout uit.

Ik ga hier niet teveel woorden aan vuil maken. Ik was namelijk een beetje teleurgesteld. Zonder burner verbrandde ik toch een kleine 100 kcal meer. Maar goed, het kan ook een momentopname zijn. Misschien zat ik op de maandag zonder burner iets meer te wiebelen op mijn stoel, je weet het niet.

Een dag later besluit ik weer te vergelijken. Wederom zie je op links de dag zonder fatburner en op rechts dezelfde dag maar dan een week later met fatburner. Op beide dagen heb ik wederom de hele dag op kantoor gewerkt. Daarna ben ik boodschappen gaan doen en heb ik een wandeling gemaakt van 45 minuten, toevallig ook precies hetzelfde rondje.

Say what?! Dat is ruim 200 kcal meer terwijl ik op beide dagen exact hetzelfde heb gedaan. In grote lijnen that is. Dit resultaat zorgt er dan weer voor dat ik toch weer wat enthousiaster word.

“Cerezo vindt me af en toe irritant druk, maar dat is het eigenlijk wel”

De eerste week gaat me goed af. De gehele week neem ik 1 capsule per dag. Bijwerkingen heb ik vrijwel niet. Ik merk wel dat mijn huid ineens wat slechter is. Normaal gesproken heb ik zelden oneffenheden of puistjes, maar tijdens mijn eerste week Perfect Cuts ontstaat het ene puistje na de ander. Cerezo vindt me af en toe irritant druk, maar dat is het eigenlijk wel. In functioneer overdag prima, voel me niet onrustig en slaap ’s avonds net zo goed als anders. So far so good.

In de tweede week besluit ik de aanbevolen dosis in te nemen: 2 capsules bij het ontbijt. Ik had eerlijk gezegd een flinke cafeïne boost verwacht maar die bleef uit. De rest van de week merk ik ook vrij weinig van de Perfect Cuts. De eerste week gaf het me behoorlijk wat energie maar deze week ben ik intens moe. Ik heb het niet drukker dan anders dus ik vraag me oprecht af of het komt door de capsules, alleen zie ik hier geen logica in.

“Juist door de dubbele dosering had ik een flinke boost in mijn verbranding verwacht. Een gevalletje wishfull thinking eigenlijk”

Ook het resultaat valt me in deze tweede week een beetje tegen. Juist door de dubbele dosering had ik een flinke boost in mijn verbranding verwacht. Een gevalletje wishfull thinking eigenlijk. Ik vergeleek de laatste zaterdag zonder fatburner op links met de eerste zaterdag met de dubbele dosering op rechts. In de ochtend bevond ik me in de sportschool en de rest van de dag verliep ook nagenoeg gelijk: boodschappen, cardio, chillen, huishouden, chillen. Op rechts heeft mn Fitbit de activiteit overigens wel geregistreerd maar niet weergegeven in een diagram, geen idee waarom ook maar dat terzijde.

Met de fatburner heb ik dus iets minder verbrandt dan zonder. We hebben het over 40 kcal, daar ben ik me van bewust maar ik had een hogere verwachting. Deze resultaten geven overigens een goed beeld van de rest van de week. Behalve de tegenvallende resultaten en mijn enorme moeheid heb ik verder geen bijwerkingen. Ook mijn huid begint gelukkig weer op te knappen.

“Toch vreemd terwijl ik een fatburner neem die mijn verbranding juist iets zou moeten verhogen”

Ook de derde week is nogal een tegenvaller. Ik blijf natuurlijk vergelijken met de laatste week zonder de Perfect Cuts en het valt me op dat ik structureel minder calorieën verbrand  terwijl mijn activiteiten hetzelfde zijn. Toch vreemd terwijl ik een fatburner neem die mijn verbranding juist iets zou moeten verhogen.

Op links zie je de laatste donderdag zonder fatburner en op rechts de donderdag met burner in de derde week. Dat zijn toch dik 100 kcal minder dan zonder de Perfect Cuts. Ik krijg het vermoeden dat mijn lichaam heel snel went aan de dosis cafeïne en dat er daardoor vrij weinig gebeurt momenteel. De eerste week waren de resultaten namelijk best wel prima, of het was toeval. Ik besluit de proef op de som te nemen en neem de Perfect Cuts tijdens de 4e week niet meer in. En dat blijkt een bijzonder goede zet.

Op links de dinsdag van week 3 en op rechts de dinsdag van week 4. Op beide dagen heb ik 8,5 uur op kantoor gezeten, een uur in de auto, heb ik een rondje boodschappen in de supermarkt gedaan en 5 km LISS cardio. In week 4 zonder fatburner verbrand ik daarmee 300 kcal(!) meer dan in de week met fatburner.

“Ik denk dat je jezelf een hoop geld en illusies kunt besparen door de fatburners links te laten liggen”

De derde week was ik nog steeds erg moe en werd mijn huid ook weer slechter. Tijdens de week zonder fatburner kreeg ik per dag meer energie en knapte mijn huid ook weer helemaal op. Ik kan dan ook eigenlijk maar één conclusie trekken: ik vind het rotzooi. Ik was al sceptisch over het gebruik van fatburners en dat is er niet minder op geworden na de afgelopen weken. De start was voorspoedig, maar het lijkt alsof mijn lichaam er snel aan gewend was. Ik denk dat je jezelf een hoop geld en illusies kunt besparen door de fatburners links te laten liggen. Waarschijnlijk krijg je van een paar kopjes koffie dezelfde boost en heb je daarmee een veel goedkoper alternatief.

Fatburners zijn wat mij betreft een typisch gevalletje “te mooi om waar te zijn”. Het vet wat je kwijt wilt heb je niet in een paar dagen verzameld. Een simpel pilletje gaat dat nooit(!) weg kunnen krijgen zonder aanpassing in je levensstijl. Tijdens het gebruik van de Perfect Cuts heb ik 80% van de tijd strak op mijn voeding gelet en minstens 4 keer in de week gesport. Eerlijk, ik heb geen resultaten geboekt die ik zonder deze burner niet had kunnen halen. Sterker nog, er is volgens mij niets extra’s gebeurt tijdens het gebruik.

Hoe denk jij over fatburners? Gebruik je ze wel eens? Heb jij er wel mooie resultaten ermee geboekt? Ik ben heel erg benieuwd!

Tagged , , , , ,

6 gedachten over “WAT GEBEURT ER ALS JE EEN FATBURNER GEBRUIKT?

  1. Wauw, die had ik aan de ene kant niet zien aankomen… maar aan de andere kant toch ook juist weer wel! Ben echt heel blij dat ik dit heb gelezen, want wat een illusie is het eigenlijk. Het komt toch altijd weer op t zelfde neer: gezond eten, bewegen en sporten werken gewoon het best om af te vallen, strakker te worden of op gewicht te blijven! Thnx voor dit artikel, echt leuk om te lezen 🙂

    1. 80% zit hem in je voeding, 20% in je beweging. Maar mensen hebben nou eenmaal een zwak voor wondermiddeltjes of geloven in een soort van placebo effect. Ik heb de afgelopen 4 weken wel progressie geboekt want ik heb volgens mijn schema gegeten en veel gesport. Ding is alleen dat ik diezelfde progressie ook had geboekt zonder die pillen 😊

  2. Ik geloof ook niet in wondermiddeltjes en Fitbit is ook zeker niet betrouwbaar (ja, heb er zelf ook eentje). Waar ik dan wel benieuwd naar ben, als een fatburner zijn naam eer aan doet zou je het op de weegschaal moeten zien. Heb je je gewicht ook bijgehouden?

    1. Ik heb zelf geen Fitbit meer vanwege de onbetrouwbaarheid (artikel is 2 jaar oud), maar het was wel het enige middel om de werking enigszins vast te leggen. Gewicht heb ik niet bijgehouden, cm’s wel maar gezien ik het niet benoemd heb zal het niet benoemenswaardig geweest zijn 🙂

  3. Ik draag zelf ook een fitbit en de calorieën die je verbrand berekent het apparaat aan de hand van de hoeveelheid beweging en de hoogte van je hartslag. Een fatburner zou toch juist dan niet te registreren zijn?

    1. Een fatburner zou je metabolisme (dus ook je hartslag) moeten verhogen. Dit is meetbaar op een Fitbit horloge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je je winkelmandje zo achterlaten?

Vul hieronder je gegevens in om je winkelmandje op te slaan voor later. En wie weet ontvang je nog wel een leuke kortingscode van ons!