WELKE PLANTAARDIGE ZUIVEL IS DE BESTE KEUZE?

Een tijdje geleden mikte ik een poll in mijn Insta Story met de vraag welke producten jullie graag in de vergelijking terug wilden zien. Plantaardige zuivel werd zodanig vaak genoemd dat ik daar dan ook maar mee ben begonnen. Geen persoonlijke favoriet overigens en één van de redenen waarom volledig plantaardig eten voor mij geen succes is. Ik vind de yoghurtjes een naar smaakje hebben en de plantaardige kwark van Alpro deed me denken aan zure smeerkaas. Maar goed, dat ik iets niet lekker vind betekend natuurlijk niet dat iedereen er zo over denkt. Dus voor jullie heb ik verschillende soorten plantaardige zuivel vergeleken op prijs en voedingswaarden. Benieuwd naar de uitkomst?

Alpro Mild & Creamy naturel – €2,24 per 750 gram

Ingrediënten: water, gepelde sojabonen (7,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L bulgaricus)

Valt niet per se onder de noemer “clean eating” zeg maar…

Alpro Go On – €1,81 per 400 gram

Ingrediënten: water, gepelde sojabonen (16,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), natuurlijk aroma, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L bulgaricus)

Dit is EXACT hetzelfde lijstje als de Alpro Mild & Creamy naturel, alleen het gehalte sojabonen is hoger en bevat het natuurlijk aroma. Verrassend.

Alpro plantaardige variatie op yoghurt naturel – €1,69 per 500 gram

Ingrediënten: water, gepelde sojabonen (7,9%), suiker, tricalciumcitraat, stabilisator (pectine), zuurteregelaars (natriumcitraat, citroenzuur), aroma, zeezout, antioxidanten (tocoferolrijke extracten, vetzuuresters van ascorbinezuur), vitaminen (B12, D2), yoghurtculturen / -fermenten (S. thermophilus, L bulgaricus)

Oke dan Alpro, nummer 3 met hetzelfde lijstje. Behalve dat het aroma hier niet natuurlijk is en het sojaboon gehalte weer iets afwijkt.

AH plantaardige variatie op yoghurt ongezoet – €1,49 per 500 gram

Ingrediënten: water, 9% sojaboon, calcium, zuursel (lactobacillus acidophilus, bifidobacterium spp.)

Kijk Alpro, neem een voorbeeld aan AH. Geen lange lijst met enge woorden, maar de ingrediënten zijn op 1 hand te tellen. Hou ik van.

AH Creamy kokos naturel – €2,99 per 300 gram

Ingrediënten: 95% kokosmelk, tapiocazetmeel, dextrose, yoghurtcultuur.

De enige in het lijstje waarbij soja niet de basis is (overigens ook de enige die ik kan waarderen). Het ingrediëntenlijstje maakt me blij, maar de voedingswaarden?!

De resultaten

Wat me oprecht heeft verbaasd is dat de ingrediënten van de verschillende Alpro producten zo overeenkomen. Misschien een domme gedachte, want de ingrediënten van reguliere zuivel wijken ook niet per se veel van elkaar af. Maar toch. De smaak en structuur van de producten hangt dus blijkbaar af aan het gehalte aan sojabonen. Grappig weetje.

Verder valt het me op dat de Alpro producten flinke ingrediëntenlijstjes hebben terwijl AH laat zien dat het toch ook echt minder kan. Ik ben sowieso voorstander van zo min mogelijk ingrediënten. Hoe langer het lijstje hoe meer het product bewerkt is. En ook hier is het logisch dat vegan producten soms meer bewerkt zijn. Alleen wanneer het minder kan zou ik dat als merk zeker nastreven.

De prijzen van de verschillende producten verschillen wel. Maar hoe zou het met de voedingswaarden zitten. Door de ingrediëntenlijstjes ben ik in dit geval super benieuwd.

Calorieën

Wanneer je een product kiest op calorieën dan heb je een aantal goede opties. De minste calorieën vind je in de plantaardige yoghurt van AH. Met de Alpro Mild & Creamy en de Alpro plantaardige variatie op yoghurt als goede tweede. De AH Creamy kokos bevat veruit de meeste calorieën. Geen verassing: kokos bevat veel vetten, vetten bevatten veel calorieën.

Koolhydraten

Wanneer ik zuivel neem wil ik hier zo min mogelijk koolhydraten in hebben. Denk jij net zo dan is wederom de plantaardige yoghurt van AH de beste keuze. Slechts 0,4 gram per 100 gram product. Deze cijfers zie ik niet eens terug in reguliere zuivel. Complimenten. De meeste koolhydraten vind je wederom in de AH Creamy kokos.

Suikers

Ook een belangrijk punt voor mij als het gaat om productkeuze. De minste suiker vind je ook weer in de plantaardige yoghurt van AH. De AH Creamy kokos scoort hier een mooie tweede plaats. De meeste suikers zitten in de Alpro Go On.

Eiwitten

Hier draait het uiteindelijk allemaal om: eiwitten. De meeste eiwitten vind je in de Alpro Go On en ook hier scoort de AH Creamy kokos het slechtst.

Mijn conclusie

Ik denk dat we in dit geval een hele duidelijke “winnaar” hebben. Wanneer ik kijk naar mijn eisen voor een zuivel product dan scoort de AH plantaardige variatie op yoghurt hier een dikke dikke 10. Niet alleen qua voedingswaarden, maar zeker ook voor het prijskaartje want deze jongen is het goedkoopste product uit dit rijtje. Misschien dat ik hem toch eens ga proberen, al was het maar voor het lage gehalte in koolhydraten. De AH Creamy kokos scoort in deze test het minst goed maar vind ik persoonlijk super lekker. Als ik vegan zou eten zou ik de voedingswaarden voor lief nemen. Ze wegen voor mij niet op tegen de smaak en structuur.

Zit jouw favoriete plantaardige zuivel er tussen? Verrast over de resultaten? Let me know, ik ben benieuwd!

Geef een reactie