RECEPT | ZWARTE BLOEMKOOLPIZZA

Bloemkoolpizza’s zijn niet meer nieuw, zwarte pizza’s ook niet en de combinatie waarschijnlijk ook niet. Maar daar gaat het me ook helemaal niet om. Ik hoef niet per se vernieuwend te zijn. Ik ben gewoon gek op bloemkoolpizza’s en koop ze dan ook regelmatig kant en klaar van Magioni. Maar ik vind die bodems toch altijd wel een calorieën bom. Op zich niets mis mee, maar ik wilde zien of ik iets kon maken met minder calorieën maar wel met een goede smaak. Daarnaast hou ik zelf meer van een dunne bodem, dus dat nam ik ook gelijk mee. Die zwarte kleur voegt verder niks toe, vond ik gewoon leuk. Mocht je hem zelf ook zwart willen maken, ik gebruikte deze kleurstof ervoor.

Wat heb je nodig voor 1 bodem?

 • 100 gram gekookte bloemkool
 • 100 gram speltmeel
 • 1 theelepel gist
 • Zout
 • Optioneel: kleurstof

Wat ga je doen?

 • Snij de bloemkool in roosjes en kook deze gaar met wat zout. Ik ging uit gemak voor diepvries bloemkool en liet deze ongeveer 12 minuten koken.
 • Wanneer de bloemkool gaar is giet je deze af en pureer je het fijn met een staafmixer. Zorg dat het een papje wordt zonder klontjes.
 • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 100 graden, hier gaan we het deeg straks in laten rijzen.
 • Doe vervolgens het speltmeel in een kom en voeg hier ook wat zout aan toe.
 • Voeg het gist toe aan het bloemkoolpapje en meng dit even goed door elkaar.
 • Voeg vervolgens het bloemkoolpapje toe aan het meel en kneed dit goed door, je bent hier ongeveer 5 minuten mee bezig. Als je gebruik wilt maken van kleurstof is dit het moment om het toe te voegen.
 • Wanneer het deeg goed gekneed is leg je het terug in de kom, leg je er een vochtige theedoek overheen en laat je het deeg 45 minuten rijzen in de voorverwarmde oven (zet deze na het voorverwarmen wel even uit!).
 • Wanneer het deeg gerezen is strooi je wat bloem op het aanrechtblad en rol je het deeg uit. Je kunt er zelf voor kiezen hoe dun je de bodem maakt, ik ga in dit recept uit van een dunne bodem.
 • Bak de bodem vervolgens in 5 minuten af op 220 graden. Je kunt hem nu direct beleggen of je kunt hem afdekken en nog even bewaren of zelfs invriezen.
 • Nadat je de bodem hebt belegd bak je hem nog ongeveer 10 minuten af voordat je kunt eten.

Wanneer je je aan de bovenstaande ingrediënten en hoeveelheden houdt bevat 1 bloemkoolbodem 325 calorieën waarvan 58 gram koolhydraten, 15,9 gram eiwitten en 2,4 gram vetten.

Laat je het me weten wanneer je dit recept zelf gaat maken? Ik vind het super leuk om jouw resultaat voorbij te zien komen op Facebook of Instagram, vergeet dus niet om me te taggen en gebruik te maken van de hashtag #wayofhealth.nl

Volg jij me al op Facebook, Instagram & Youtube?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *