IK HEB LEVERVERVETTING

Leververvetting, ik had er tot op heden nog niet veel over gehoord. En toen ging een jaar geleden de telefoon, ‘Goedemorgen met de dokter spreekt u!’ Een bloedonderzoek en een echo hebben uitgewezen dat ik ‘leververvetting’ heb. De eerste vragen spookten door mijn hoofd. Hoe kom ik hieraan en wat kan ik hieraan doen? Leververvetting komt voornamelijk voor bij mensen met een alcoholprobleem, suikerziekte en overgewicht. Bij mij is overgewicht de oorzaak. Gelukkig ben ik sinds een paar maanden bezig met gezonde voeding en vooral mijzelf een gezondere levensstijl aan te leren.

“Bij leververvetting gaat de lever steeds meer vet opslaan in de levercellen.  

De lever maakt allerlei stoffen die voor het lichaam giftig zijn onschadelijk. Bijvoorbeeld alcohol en bepaalde medicijnen. Krijgt uw lever dagelijks teveel van die giftige stoffen te verwerken, dan reageert de lever door veel vet in de levercellen op te slaan. Dat noemen we leververvetting.”

Ik heb niet goed voor mijn lichaam gezorgd

Het voelt voor mij als een straf voor al dat vette en suikerhoudende eten wat ik de afgelopen jaren naar binnen heb gewerkt. Het vet heeft zich gevestigd in de levercellen, waardoor er een ophoping is ontstaan. Nu is het aan mijzelf om al dat vet weer uit mijn lever te krijgen. De enige manier om dit te doen is doorgaan met gezond eten, bewegen, blijven afvallen en voorlopig geen alcohol. Je schrikt wel even als je zulk nieuws krijgt, want je wordt geconfronteerd met het feit dat je niet goed voor je lichaam hebt gezorgd en als ik die woorden nu op schrijf word ik er ook verdrietig van. Hoe heb ik het zover laten komen?!
“De enige manier om leververvetting te verminderen is de oorzaak aan te pakken. Wordt de oorzaak op tijd aangepakt, dan kan de lever volledig herstellen.”

Ongezond leven is niet altijd zonder gevolgen


Ik wil met mijn verhaal graag duidelijk maken wat er kan gebeuren als je ongezond leeft en wat de gevolgen hiervan zijn. Leververvetting kan leiden tot leverontsteking en kan leiden tot levercirrose indien je er niks aan doet. Levercirrose is levensbedreigend en in de meeste gevallen is een levertransplantatie nodig! Het is daarom belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen, al is het maar een half uurtje per dag. Hoe lekker chips of chocolade soms kan zijn, eet met mate. Ik deed dat niet en ik ben er nu voor gestraft.

Hoe gaat het nu?

Het is vandaag precies een jaar geleden. Ondertussen gaat het steeds beter en is de pijn afgenomen. Het is en blijft moeilijk om altijd te letten op wat je eet. De laatste tijd let ik niet goed op, voornamelijk door stress en dan grijp je vaak naar de verkeerde snacks. Graag zou ik de motivatie weer terug willen krijgen om door te gaan met afvallen. Ik moet nog minimaal 15 kg afvallen en dan is mijn lever weer goed. Dat is mijn doel voor 2018!
Liefs, Chantal

Geef een reactie