IK DEED EEN DETOX KUUR

Voor het geval dat je je afvraagt of het wel goed met me gaat, of ik misschien mijn hoofd heb gestoten of al mijn meningen over detoxen aan de kant heb gegooid? Nee. No worries. Op dit punt vind ik detoxen onnodig en een manier om de goedgelovigen onder ons hun geld afhandig te maken. Mocht je mijn iets uitgebreidere mening over detoxen willen lezen, klik dan even hier. Mijn mening is uitsluitend berust op feiten en mijn biologielessen op de middelbare school. Tot dit moment heb ik nooit eerder een detox gedaan of het überhaupt overwogen. Toch werd ik nieuwsgierig en zo kwam Frecious op mijn pad. Ik mocht de winterdetox proberen. Een detoxkuur waarbij je mag eten. Die durfde ik wel aan, want alleen leven op sapjes is sowieso niet aan mij besteed.

Winterdetox?

Klinkt spannend he? Ik vond het ook absoluut spannend kan ik je vertellen. Afgezien van het feit dat ik sceptisch ben over het nut van een detox ben ik ook niet per se heel erg dol op juices. De winterdetox van Frecious is een kuur van 7 dagen en zou een kickstart moeten zijn naar een gezondere levensstijl. Daarnaast zorgt de kuur voor een milde reiniging van je lichaam zodat de basis voor die gezondere levensstijl gelegd is. So far so good. Nu leef ik al vrij gezond dus ik ben heel erg benieuwd wat het met me gaat doen. De kuur bestaat uit verschillende juices en shots en je ontvangt een voedingsschema voor 7 dagen mét boodschappenlijstje. Hier komt de moeilijke eter in me naar boven. In het voedingsschema staan me iets te veel producten die ik niet lust. Ik besluit dan ook al snel om mijn voeding zelf in te plannen. “Kan ik best” dacht ik nog. Little did I know.

De voorbereiding

Een voorbereiding voordat je een detox start is bést slim. Ik ben koppig en eigenwijs en dacht dat ik dat niet nodig zou hebben.  Frecious adviseert een voorbereiding van 7 dagen. 7 dagen van te voren begin je met het afbouwen van frisdrank, gebak, zoutjes, banket, frituur, alcohol en eten uit pakjes en zakjes. 5 dagen van te voren begin je met het afbouwen van koffie, rood vlees, witmeel producten en zoetigheid (ook kunstmatige zoetstoffen). En 3 dagen van te voren stop je met het eten van tarwebrood, koeienzuivel en pasta. Waarom ik dacht deze voorbereiding niet nodig te hebben? Omdat ik 90% van de producten uit dit lijstje toch al niet meer at.  Behalve de (zero) frisdrank, kunstmatige zoetstoffen, tarwe producten, koeienzuivel en pasta. Again, little did I know.

De eerste dag

Je ontvangt de juices diepgevroren en dus hartstikke vers. Ik haalde de juices en shots een dag voordat ik ze nodig had uit de vriezer en liet ze rustig ontdooien in de koelkast. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zin had om te beginnen. Nieuwsgierig als ik ben vind ik dit soort experimenten heel erg leuk. Mijn eerste dag begon met een citroenshot in lauwwarm water. Ik pak er een rietje bij om m’n gebit te beschermen want het is ZUUR! Je mag er wat honing bij doen, maar dat heb ik niet in huis. Ik spring onder de douche en maak me klaar voor de dag. En dan is het tijd voor de eerste echte juice: de Celery Slim. Deze jongen bestaat voor 70% uit groente en bevat o.a. komkommer, bleekselderij, broccoli, avocado, tarwegras en gember. Van die laatste word ik zo intens ongelukkig, ook al is het maar 0,5% van de juice.

Ik schud de juice nog even goed en neem een voorzichtig slokje. Ik zal er niet omheen draaien, ik vind hem niet lekker. Vraag me niet hoe, maar ik proef die 0,5% gember er gewoon doorheen. Maar, niet aanstellen en achterover slaan die jongen. Daarna is het tijd voor mijn ontbijtje. Halverwege de ochtend is het alweer tijd voor de volgende juice. Ik mis nu wel mijn tussendoortje, maar gek genoeg vult de juice redelijk goed. Begin van de middag is het weer tijd voor een shot. Deze keer aloë vera. Ik meng het weer met wat water en sla het moeiteloos achterover. Voor de lunch is het tijd voor de juice met de (vind ik) leukste naam van allemaal: Boerencool. Deze bestaat o.a. uit boerenkool, knolselderij, ananas, pastinaak, kokoswater, kurkuma en kaneel. Ondanks het feit dat ik niet eens van boerenkool hou kan ik deze juice al een stuk beter waarderen dan de eerste van vandaag. Het bevalt me tot zover prima. Maar dan is bijna tijd voor het avondeten en tijd voor het laatste onderdeel van de kuur voor vandaag: een kurkuma shot. Ik kan kurkuma zeker waarderen, maar de shot bevat ook olijfolie zodat de kurkuma beter opgenomen wordt. Deze combinatie mag dan goed zijn voor je lichaam, het zorgt ervoor dat ik intens misselijk word en mijn avondeten oversla. Eerste en laatste keer van deze shot dus.

Werkt het nou echt?

Ik kan natuurlijk iedere dag gaan beschrijven, maar je wil waarschijnlijk vooral graag weten of ik er iets van heb gemerkt. Allereerst moet ik terugkomen op dat ik geen juices lust. Ik vond ze absoluut niet allemaal lekker, maar het grootste gedeelte was HEER-LIJK. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Liquid Gold en de Heart Beet.

Het door mij meest gevreesde uit deze kuur: de gember en kurkuma shots (I just can’t) en de Daily Digest juice dankzij de zuurkool. De rest was prima te doen voor deze moeilijke eter. Mijn voedingspatroon tijdens de kuur was niet veel anders dan normaal. Ik at de koolhydraten, eiwitten en vetten in een gelijke verhouding. Wel at ik dierlijke eiwitten wat eigenlijk niet wordt aanbevolen. Ik weet 100% zeker dat je meer resultaat zult merken wanneer je je wel aan het voedingsschema houdt. Dierlijke eiwitten zijn namelijk moeilijker te verteren en belemmeren daardoor de reiniging van je lichaam. Zoals ik aan het begin al zei: little did I know. Maar dan de resultaten. Ik voel me niet anders, niet fitter of gezonder. Ik voel me op dag 7 even fit en energiek als op dag 1. Mijn meetlint laat ook geen afname in centimeters zien. Maar dan ga ik op de weegschaal staan. Ik ben enigszins verbaasd als ik de getalletjes op zie lichten. Er is in 7 dagen tijd namelijk 2,3 kilo af. Hoogstwaarschijnlijk vooral vocht, maar toch! Wat me daarnaast opvalt is dat mijn huid er heel goed uit ziet.

Conclusie

Als ik niet mijn koppige zelf was geweest geloof ik wel dat ik er meer uit had kunnen halen. Toch zie ik wel wat resultaten terug van de kuur waardoor ik mijn mening toch iets bij zal moeten stellen. Detoxen heeft zeker wel baat. En op zich ook logisch want je krijgt een enorme lading vitamines en mineralen binnen. Zou ik het nog een keer doen? Ik denk het niet. Ik vond het leuk om het uit te proberen, ik ben blij met de resultaten maar juices en ik zullen nooit hele grote vrienden worden. Behalve Liquid Gold, Heart Beet en ik dan.

Ben je na het lezen van mijn ervaring nieuwsgierig geworden naar deze detox? Op de website van Frecious kun je alles over detoxen lezen en je kunt natuurlijk ook gelijk een kuur bestellen. En uiteraard sluit ik deze blog af met iets leuks. Want áls je wilt bestellen krijg je t/m 31 januari 10% korting op 1 detoxbox naar keuze. Besluit je 2 boxen te bestellen op hetzelfde adres dan krijg je 15% korting en bij 3 boxen op hetzelfde adres maar liefst 20% korting. Wat je daarvoor moet doen? De code DETOX2018 invullen bij het afrekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *