WELKE SMEERKAAS IS DE BESTE KEUZE?

Het is alweer 10 december. Over 2 dagen word ik weer een jaartje ouder. Over 14 dagen is het kerstavond en over 21 dagen is het 2018. Time flies right?! Dit is dan ook de laatste vergelijking van 2017. En deze keer een product waar ik vaak aan wordt geassocieerd. Mochten er collega’s meelezen dan weet ik zeker dat ze dit zullen beamen. Smeerkaas it is. I love smeerkaas. Als klein kind ging het al prima naar binnen, maar nu nog steeds. Wel de light variant, want ik moet natuurlijk wel een beetje op de macro’s blijven letten. Maar als ik een all time favoriet aan moet wijzen dan is dit de good old goudkuipje. Gewoon die in dat goudgele kuipje. Voor het perspectief ga ik deze als enige volvette smeerkaas meenemen in de vergelijking. Ben je benieuwd wat er uit komt?

ERU Goudkuipje naturel

Ingrediënten: kaas, water, boter, melkeiwitten, weipoeder, smeltzouten E452, E339.

ERU Balans naturel 15+

Ingrediënten: kaas, water, magere yoghurt, magere melkpoeder, melkeiwitten, smeltzouten (E452, E451, E339).

Grappig he, dat light producten altijd meer bewerkt zijn en dus meer ingrediënten bevatten. Geen nieuws voor mij, wel leuk om te zien dat het toch weer zo blijkt te zijn.

ERU Balans belegen 15+

Ingrediënten: 39% kaas (waarvan 7% oude kaas), water, magere yoghurt, magere melkpoeder, melkeiwitten, smeltzouten (E452, E451, E339), zout.

Jumbo Smeerkaas light 20+

Ingrediënten: kaas 49,6% (melk, zout, zuursel, stremsel, conserveermiddel: E251, kleurstof: cartonen), water, smeltzouten: E452, E451, E450, E340 en E331, melkeiwit, weipoeder (melk), magere melkpoeder.

Gouday naturel 20+

Ingrediënten: kaas (melk), water, smeltzouten (E452, E450, E331), melkeiwit, weipoeder (melk), magere melkpoeder, kleurstof (e101).

Milner Slankie naturel

Ingrediënten: kaas (melk), water, smeltzouten (E452, E451, E450, E331), melkeiwit, weipoeder (melk), magere melkpoeder, kleurstof (E101).

Ik denk wel dat ik kan concluderen dat alle ingrediënten vrijwel overeen komen. Alle merken zijn zelfs consequent in het gebruiken van dezelfde E-nummers. Ik vind de lijstjes ook niet schrikbarend lang. Er staan geen ingrediënten op met hocus pocus namen en eigenlijk ben ik nog niet zo verrast. Zouden de voedingswaarden daar verandering in brengen?

Ja en nee. Ik ben verrast omdat alle voedingswaarden vrij dicht bij elkaar liggen. Maar precies datzelfde punt verrast me ook weer niet. Het is een duidelijk verhaal dat alle light varianten van welk merk ook vrijwel gelijk zijn aan elkaar. De reguliere Goudkuipje springt er qua calorieën en hoeveelheid vetten wel ver bovenuit, maar is dat verrassend? Not really. Deze laat ik vanaf nu dan ook buiten beschouwing.

Calorieën

De minste calorieën vind je in ERU Balans naturel 15+. Mocht je een volledig bakje uitsmeren over je boterhammen of crackers dan krijg je daarmee 125 calorieën binnen. De andere light varianten bevatten tot 10 calorieën meer per 100 gram, dus eigenlijk maakt het weinig verschil.

Vetten

De minste vetten vind je in de ERU Balans naturel en belegen. Nu vind ik dit zelf niet zo’n bijster interessant punt. Ik eet vrij hoog in vetten, zo’n 35% van mijn inname dus ik let hier niet zoveel op. De andere varianten bevatten 2 gram meer vetten per 100 gram, dus ook hier weinig verschil.

Koolhydraten

Hier zit wel wat meer verschil in, maar nog steeds niet schrikbarend. De minste koolhydraten zitten in de Jumbo Smeerkaas light naturel, de Gouday naturel en de Milner Slankie naturel. Alle drie bevatten 1 gram koolhydraten per 100 gram. De meeste koolhydraten zitten in de ERU Balans belegen 15+. Maar of je het voor die 4 gram moet laten?

Eiwitten

Leuke bijkomstigheid van het eten van smeerkaas, eiwitjes. Hier eet ik het dan ook voornamelijk voor. En guess what, alle 5 de varianten bevatten 17 gram eiwitten. Goed verhaal dit.

Ik moet zeggen dat ik enigszins teleurgesteld ben over de uitkomsten van deze laatste vergelijking van 2017. Ik had gehoopt op wat spraakmakendere resultaten, maar helaas. Aan de andere kant ook wel eens fijn om te zien dat dezelfde producten van verschillende merken niet veel voor elkaar onder doen en dat het dus in feite niet uitmaakt welke jongen je op je brood smeert.

Zit jouw favoriete smeerkaas ertussen?

Tagged , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je je winkelmandje zo achterlaten?

Vul hieronder je gegevens in om je winkelmandje op te slaan voor later. En wie weet ontvang je nog wel een leuke kortingscode van ons!