POLAR A360 VS FITBIT CHARGE 2

Zoals je misschien al hebt gemerkt heb ik 2 maanden geleden mijn Polar A360 ingeruild voor een Fitbit Charge 2. Ik kreeg zelfs zwaar teleurgestelde berichtjes in mijn inbox van een aantal van jullie. Ik heb mijn Polar een jaar lang met veel plezier gebruikt, maar toen Fitbit de nieuwe Charge 2 lanceerde begon het te kriebelen. Ik ben vrij materialistisch (no shame in my game) en ben gek op nieuwe snufjes. I just can’t help it. Tijdens onze vakantie in Berlijn hakte ik de knoop door: ik ging afscheid nemen van mijn Polar en bij thuiskomst een Fitbit bestellen. Leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat ik nu een hele goede vergelijking kan maken tussen deze 2 activity trackers en dat met jou kan delen. En dat is precies wat ik vandaag ga doen!

Meer informatie over de Polar A360 kun je in deze review lezen die ik ruim een jaar geleden schreef. Zoals je kunt lezen was ik hier rete enthousiast over en dat ben ik eigenlijk nog steeds wel, ik zal hem niemand afraden. Maar de Fitbit Charge 2 is net even een stapje uitgebreider en gedetailleerder.

Design

Ik begin met het punt wat ik het minst belangrijk vind, maar waar de Fitbit Charge 2 tóch hogere ogen gooit dan de Polar A360. Het design komt redelijk overeen: een bandje in verschillende maten (ik draag bij beide maat S) met de activity tracker in het midden. De Polar A360 heeft een siliconenbandje wat niet heel erg goed vast zit en na verloop van tijd erg uitrekt. Hier begon mijn liefde voor de Polar A360 als eerste wat kleine scheurtjes te vertonen. Ik ben hem namelijk een aantal keer bijna verloren omdat het bandje niet goed sluit. Voor het geld wat je ervoor betaald verwacht ik toch wel iets meer. De Fitbit Charge 2 geeft dat extraatje dus wel. Het bandje is van een stevig soort rubber met een stevige sluiting wat niet zomaar los komt. Daarnaast oogt de Polar A360 wat “lomper” dan de Fitbit Charge2 en vind ik het design van de menu’s van deze laatste ook mooier weergegeven. Het is wel wat scrollen door het menu om alle informatie te krijgen die je wilt, maar ik vind dit niet storend.

Apps

Ook dit vind ik geen bijzonder punt maar is het noemen wel waar. Allebei de trackers kun je synchroniseren met een app. Voor de Polar is dit de Polar Flow app en voor de Fitbit de Fitbit app (goed verhaal). In de apps kun je de gegevens uitlezen die de tracker gedurende de dag voor je heeft verzameld. In feite verschillen ze hierin niet heel erg veel, behalve dat de Fitbit app wat meer opties heeft. Zo kun je je eigen dashboard samenstellen, heb je toegang tot workout video’s en kun je de instellingen van de Fitbit Charge 2 compleet personaliseren. Kan bij de Polar A360 ook, alleen moet dit op de website en kan dit niet via de app.

Slaapmeting

Hier komt het eerste punt waarbij ik de Fitbit Charge 2 ver boven de Polar A360 plaats. Beiden meten je slaap, maar de Fitbit Charge 2 doet dit véél uitgebreider. Met streepjes op de ‘e’ inderdaad, want dat verdiend hij ook echt. De Polar A360 laat zien hoe lang je hebt geslapen en hoeveel tijd daarvan rustig en onrustig. That’s it. De Fitbit Charge 2 laat je ook zien hoe lang je hebt geslapen, maar geeft ook weer in welke stadia. Hoeveel minuten je wakker bent geweest, hoelang je in de REM slaap hebt gezeten, hoe lang je diep hebt geslapen en hoe lang je licht hebt geslapen. Daarnaast geeft de app je ook wat meer toelichting over de verschillende stadia en wat het doet met je lichaam. Ook kun je zien of jouw slaap een beetje voldoet aan de gemiddelden voor mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd als jij.

Acitviteitenmeting

Daar heb je hem uiteindelijk voor gekocht, toch? Wat dit betreft doen ze beiden hetzelfde. Ze meten hoeveel calorieën je hebt verbrandt, hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometer je hebt afgelegd op een dag. Ze geven ook allebei meldingen wanneer je te lang stil zit (bij de Fitbit Charge 2 kun je dit uitzetten trouwens). De Fitbit Charge 2 laat daarnaast ook zien hoeveel trappen je hebt gelopen, maar dit vind ik niet zo boeiend. Wat ik wel boeiend vind is dat de Fitbit Charge 2 véél nauwkeuriger is. Weer met streepjes op de  ‘e’. Waar ik met de Polar A360 met moeite op de 2000 calorieën per dag kwam haal ik met de Fitbit Charge 2 makkelijk de 2300 calorieën (ik heb een kantoorbaan). Hieruit kan ik concluderen dat de hartslagmeter van de Fitbit Charge 2 je hartslag beter oppikt dan de Polar A360.

Sportmeting

Hiervoor heb ik hem gekocht. Ik hou graag de resultaten van mijn workouts bij. De verschillen hier in zijn niet per se heel groot. Behalve dat de Fitbit Charge 2 wat accurater meet. De Polar A360 laat zien hoe lang je getraind hebt, hoeveel je daarbij hebt verbrandt en hoeveel procent daarvan vetverbranding is geweest. Ook laat hij je gemiddelde en maximale hartslag zien en in het geval van cardio training je gemiddelde en maximale snelheid. Ook krijg je een leuk grafiekje te zien met je hartslag en hoe deze zich door de verschillende hartslagzones heeft begeven tijdens je workout.

In feite laat de Fitbit Charge 2 hetzelfde zien, alleen in een ander jasje. Hij laat bijvoorbeeld niet zien hoeveel procent van je training uit vetverbranding heeft bestaan maar laat dit je zien in minuten. Wat wel anders is, is dat de Fitbit Charge 2 laat zien wat de impact van je workout is geweest op je dag. Hoeveel meer stappen je hebt gezet en hoeveel meer calorieën je hebt verbrandt.

Synchroniseren met andere apps

Beiden kun je synchroniseren met apps als My Fitness Pal en Strava. Die laatste is handig bij de Polar A360 zodat je de route kunt zien die je gelopen of gefietst hebt. Is bij de Fitbit Charge 2 niet nodig omdat deze een ingebouwde GPS heeft. In de Fitbit app kun je gelijk de route terug zien die je hebt afgelegd. De voeding die je invoert in My Fitness Pal kun je rechtstreeks terug zien in de Fitbit app, dat is bij de Polar Flow app niet.

Conclusie

Waarschijnlijk voel je hem al wel aankomen dat ik de Fitbit Charge 2 een stuk beter vind werken dan de Polar A360. Nu is het natuurlijk wel zo dat er een jaar aan ontwikkelingen tussen beide apparaten zit, maar de Polar A370 (de nieuwe versie) verschilt naar wat ik heb gelezen vrij weinig met de oude. Mocht je op dit moment dus twijfelen dan zou ik zeker voor de Fitbit Charge 2 gaan, en ik word niet eens gesponsord om je dit te zeggen.

Tell me, welke van de 2 heb jij of voor welke zou je kiezen als je er nog geen hebt?

6 gedachten over “POLAR A360 VS FITBIT CHARGE 2

 1. Daisieskitchen zegt:

  Nu ben ik natuurlijk behoorlijk lui aangelegd haha maar ik zit de laatste tijd ook steeds meer te denken om zo’n fitbit aan te schaffen. Ik ben naast mijn dagelijkse verbranding ook erg benieuwd naar mijn slaapritme vanwege mijn chronische ziekte. Na het lezen van jouw review neig ik wel meer naar de ‘echte’ ?

  • wayofhealth zegt:

   Je slaapritme wordt echt bizar goed weergegeven met de Charge 2, dus wat dat betreft wel een aanrader hoor! Op de wishlist voor kerst of je verjaardag ?

 2. Jochen zegt:

  Hi Linda,
  Leuke review. Ben zelf ook wel geïnteresseerd in de fitbit, maar ik heb een vraagje over de activiteitenmeting. Je zegt dat de fitbit veel nauwkeuriger is, met als argument dat de fitbit meer calorieën aangeeft. Hoe heb je dan bepaald dat de waarde die de fitbit aangeeft beter klopt dan de waarde van de polar?

 3. Ellen zegt:

  Sinds kort heb ik een fitbit charge 2, heel tevreden tot nu toe. Geeft heel duidelijk aan of ik genoeg beweeg. Echter tijdens het handwerken op de stoel moet hij van de arm afgehaald worden anders meld hij te veel stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *