MIJN BERLIJN TIPS OP EEN RIJTJE

Als je me volgt op Instagram is het je vast niet ontgaan dat ik 2 weken geleden in mijn geliefde stad Berlijn was om de zomervakantie in te luiden. Ik heb toen behoorlijk wat privé berichtjes ontvangen met de vraag of ik een blog online wilde zetten met mijn tips. Niet echt iets wat bij Way of Health past, maar wel bij mij. Berlijn heeft mijn hart gestolen en is met stip op 1 mijn lievelingsplek op deze aarde. Ik vind het er zelfs fijner dan thuis. Dus vandaag zet ik mijn Berlijn tips voor je op een rijtje. Van verblijf, tot food en de vetste verlaten plekken. Ik hoop dat je er iets aan hebt en mocht je nog een leuke tip hebben die hier niet tussen staat, laat die dan zeker hieronder achter.

Ik kan natuurlijk beginnen met een opsomming van de bekende bezienswaardigheden, maar persoonlijk vind ik het niet de moeite waard om daar veel woorden aan vuil te maken. Sterker nog, sommige vind ik verspilling van je tijd (Checkpoint Charlie bijvoorbeeld). Wat ik persoonlijk vind dat je gezien moet hebben? De Berliner Dom (prachtig!),  Holocaust Memorial (impressive), Topographie des Terrors (even more impressive), East Side Gallery, Gedenkstätte Berliner Mauer, de Brandenburger Tor en de Fernsehturm op Alexanderplatz moet je ook wel gezien hebben. Je ziet hem vaak wel ergens op de horizon, maar wanneer je eronder staat besef je pas hoe immens groot deze toren is. Wanneer je de bijbehorende musea niet bezoekt kun je deze bezienswaardigheden in 1 dag plakken. Laten we dan nu snel verder gaan naar de real deal tips!

AMANO Home

 

Tijdens ons laatste verblijf hebben we hier een week geslapen. Je kunt hier een appartementje boeken met de luxe van een hotel (4 sterren), maar wel met eigen kook faciliteiten en natuurlijk een eigen badkamer. Omdat we deze keer wat langer in Berlijn zijn gebleven leek dit ons fijner dan een hotel en dat was het ook! Ons appartementje werd iedere dag netjes schoon gehouden en de locatie is perfect. Een heleboel leuke restaurantjes in de buurt, een metrostation op 3 seconden lopen, Alexanderplatz is om de hoek en toch zit je er heerlijk rustig. Het appartementencomplex ligt aan een druk kruispunt met de Torstraße en de Schönhauser Allee. We kregen een appartement op de 6e verdieping met uitzicht op dit kruispunt en hebben hier niets van gemerkt. De appartementen zijn bizar goed geïsoleerd en ik denk niet dat ik je uit hoef te leggen hoe fijn dat is. En misschien nog wel het mooiste aan dit verhaal is de prijs. Voor een medium appartement (34m2) betaalden wij €82,- per nacht wat bijzonder weinig is voor wat je krijgt. Je kunt natuurlijk ook een appartementje boeken via AirBnB, maar persoonlijk betaal ik graag iets meer voor meer luxe. Het is en blijft natuurlijk wel vakantie. En uiteindelijk is het is ons zó goed bevallen dat we hier een volgende keer zeker weer gaan boeken.

Gegevens
AMANO Home
Torstraße 52
10119 Berlin

Zeit für Brot

 

Nog een voordeel aan verblijven in AMANO Home is het feit dat er een vestiging van Zeit für Brot aan de overkant van de straat zit. Je kunt hier heerlijk ontbijten en/of brunchen. Het is er vaak wel enorm druk dus je moet geluk hebben dat je een plaatsje binnen of op het kleine terrasje kunt bemachtigen. Wat mij betreft moet je hier een kaneelbroodje eten, en hou in je achterhoofd dat je ogen groter zijn dan je maag. Wij gingen voor een bretzel en een kaneelbroodje wat er in mijn geval voor zorgde dat ik de laatste niet meer helemaal op kon. Hoe jammer is dat, want dit zijn met stip op 1 de beste kaneelbroodjes die je ooit gaat eten.

Gegevens
Zeit für Brot
Alte Schönhauser Straße 4
10119 Berlin

Huur een fiets

 

Berlijn is een enorm grote stad, ongeveer 4 keer zo groot als Amsterdam. De stad lopend verkennen is daardoor best een uitdaging. Ik zal zeker niet zeggen dat het niet kan, maar ik ben zelf van mening dat je hierdoor kostbare tijd verliest. De straten in Berlijn zijn grotendeels hartstikke fietsproof en een fiets kun je bijna op iedere hoek van de straat huren voor €10 tot €12 per dag. Je kunt er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan wat supergoed geregeld én heel betaalbaar is, maar dan besteed je zoveel tijd onder de grond en geniet je toch minder van de stad. Voor ons is fietsen door Berlijn de leukste manier van transport en we hebben dit 2 van de 3 keer dat we er geweest zijn ook gedaan. Wij hebben beide keren de fietsen gehuurd bij de accommodatie waar we verbleven, maar je kunt ook een fiets huren (zelfs alvast reserveren) bij Baja Bikes.

Chillen in het Mauerpark

 

De Bearpit Karaoke op zondag in het Mauerpark is een begrip in Berlijn, toch loop ik het iedere keer weer mis. Neemt niet weg dat het Mauerpark op andere dagen niet leuk is. Het park ligt wat hoger in Berlijn en is de perfecte plek om lekker te chillen op een zonnige dag. Je kunt er zelfs schommelen met uitzicht over Berlijn. Op een zonnige dag vind ik dit echt een aanrader. Kleedje mee, wat te eten en te drinken en je kunt je er prima vermaken en met een beetje geluk kun je zelfs genieten van artists die mooie nieuwe murals aan het maken zijn of in ons geval van een toneelgroep die een hysterisch toneelstuk aan het oefenen is.

Gegevens
Mauerpark
Gleimstraße 55
10437 Berlijn

Urbex: Kinderkrankenhaus Weißensee

 

Urbex? Urban exploring, ook wel het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen en terreinen. Een grote hobby van Cerezo en mij en Berlijn is daar het perfecte decor voor. Je hebt hier zoveel mooie locaties en helaas hebben we er tot nu toe nog maar 2 kunnen bezoeken waaronder Kinderkrankenhaus Weißensee afgelopen winter. Dit was ooit één van de belangrijkste kinderziekenhuizen voor artsen in opleiding maar daar is vrij weinig meer van te zien. Het gebouw is verlaten, vervallen en bijzonder kleurrijk door alle mooie graffiti pieces. Zo vind je er onder andere kamers waarbij alle muren, de vloer en het plafond vol staan met bananen, hartjes, bliksemschichten of cupcakes. Het gebouw staat aan een doorlopende weg waar je met de S-bahn heel makkelijk kunt komen. Even doorlopen tot je een doorgang in het hek vindt en je urbex tripje kan beginnen. Trek goede schoenen aan, neem je camera mee en enjoy.

Gegevens
Kinderkrankenhaus Weißensee
Hansastraße 182
13088 Berlijn

Urbex: Radartoren Teufelsberg

 

Laten we gelijk maar doorgaan met de tweede urbex locatie, dan hebben we dat ook maar weer gehad. Deze locatie vraagt wel iets meer doorzettingsvermogen. De radartorens zijn namelijk niet heel makkelijk te bereiken en een tocht van ongeveer 30 minuten door het Grunewald krijg je er gratis bij. Het is prima te doen wanneer je er op voorbereidt bent. Ga je in de zomer, spuit je dan goed in met deet om te voorkomen dat de muggen op je losgaan. Na een half uur heb je de top bereikt en kom je bij de ingang van het terrein. Je betaald €8,- per persoon om het terrein op te mogen en we vonden het iedere euro waard. Deze locatie zit namelijk bomvol geschiedenis. Het begint al bij de Teufelsberg die door de geallieerden gebouwd is met resten van WO II bovenop een militaire school van de Nazi’s. De Amerikaanse geheime dienst bouwde hier eind jaren ’50 een van de grootste afluisterstations wereldwijd. Je kunt de torens nog steeds in en dat is een bijzondere ervaring. Vooral het hoogste punt waarbij de koepel nog in tact is. De echo die je hier hoort is zo immens dat het niet in woorden uit te leggen is. Naast alle historie vind je hier belachelijk mooie kunstwerken (de kopafbeelding in deze blog is hier ook geschoten!). Ik wil je uiteraard niets verplichten, maar deze locatie MOET je zien.

Hoe kom je er?
Wij zijn met de S-bah naar station Heerstraße gereden. Via de Teufelsseestraße hebben we ongeveer een kwartiertje rechtdoor gelopen. Op den duur zie je aan je rechterhand een parkeerplaats met een oude slagboom. Deze slagboom loop je door en zo kom je in het Grunewald. Op dit punt is het misschien handig om je Google Maps in te schakelen want er zijn meerdere wegen die naar de torens leiden. Zodra je het hek heb bereikt wat rondom het complex is gebouwd loop je hier links omheen tot je bij de ingang bent.

Cafe Kraft

 

Deze tip kreeg ik van Marjolein van Berlijn Blog. Check sowieso haar blog ook nog even wanneer je tips zoekt, hier staan er meer dan genoeg! Maar Cafe Kraft dus, een superleuk koffietentje waar je ook heerlijk kunt eten. Koffie is niet zo mijn ding (lees: helemaal niet) dus ik ging voornamelijk voor zhe food. Wanneer je in het Mauerpark bent geweest, ga hier dan lekker lunchen want het is maar een kwartiertje lopen daar vandaan. Het interieur scoorde gelijk al punten, precies dezelfde kleur blauw op de muur als bij ons in huis én een industriële look. Love it. De granola bowl met yoghurt is absoluut een aanrader als ontbijtje of brunch en ik wens je alvast succes met het kiezen van iets lekkers.

Gegevens
Cafe Kraft
Schivelbeiner Straße 23
10439 Berlijn

Nihombashi

 

Nog een lekkere food hotspot in de buurt van AMANO Home is Nihombashi. Dit is met stip op 1 het meest fotogenieke restaurant wat ik ooit heb gezien. En belangrijker: bijzonder goeie sushi. De kaart is niet heel groot, maar toch is er keuze genoeg. Vind dit persoonlijk fijner dan die enorme lijsten bij de All You Can Eat’s in Nederland. Keuzestress dingen. Je kunt kiezen tussen diverse soorten vlees van de grill, groentes, soepjes en natuurlijk sushi’s.  Ook wanneer je vegan eet heb je hier meer dan genoeg keuze. Niet de goedkoopste sushi die je ooit heb gegeten, wel één van de lekkerste.

Gegevens
Nihombashi
Weinbergsweg 4
10119 Berlijn

De allerbeste tip…

Huur die fiets en ga gewoon op pad. Berlijn is hiervoor de perfecte stad. Om iedere hoek kan zomaar een pareltje tevoorschijn komen. De laatste keer dat we hier waren deden we dit ook. We hebben onze fietsen gepakt en zijn random gaan fietsen. We kwamen in een park terecht wat uitliep in een bos waar we vervolgens immens veel verlaten spoorwegen tegenkwamen. Na wat rond zoeken op Google kwam ik erachter dat we in het Natur-Park Schöneberger Südgelände terecht waren gekomen en de spoorwegen onderdeel zijn geweest van een rangeerterrein uit 1890. Dit soort dingen maakt Berlijn zo bijzonder en zo ontzettend leuk.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad en dat je het naar je zin gaat hebben in deze geweldige stad (ook al kan ik me bijna niet voorstellen dat dit niet zo is!). En andere Berlijn tips zijn natuurlijk altijd welkom, mijn tripje van 2 weken geleden zal zeker niet de laatste zijn.

Bronnen
Kopafbeelding: eigen foto
Afbeelding 1: AMANO Home
Afbeelding 2: Zeit für Brot
Afbeelding 3: Berlijn Blog
Afbeelding 4: eigen foto
Afbeelding 5: eigen foto
Afbeelding 6: Yelp
Afbeelding 7: iHeartberlin
Afbeelding 8: eigen foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *