IK AT 2 WEKEN VEGETARISCH EN DIT IS WAT ER GEBEURDE…

Degene die mij kennen of al wat langer volgen weten dat ik sowieso weinig vlees eet. Sinds een jaar of twee ben ik drastisch gaan minderen met het eten van vlees. Allereerst omdat ik van mening ben dat de gemiddelde Nederlander meer vlees eet dan hij/zij eigenlijk nodig heeft. Het eten van een stukje vlees bij de maaltijd is meer uit gewoonte dan dat het écht iets bijdraagt aan je gezondheid. Ten tweede ben ik een stuk kritischer geworden als het gaat om WAT voor vlees ik eet. Nadat ik een documentaire had gezien over hoe varkens werden behandeld op weg naar het slachtmes stopte ik in één klap met eten van varkensvlees. Naast dat varkensvlees niet veel goeds doet voor mijn huid, springen de tranen ook in mijn ogen als ik denk aan de documentaire. Op een enkele keer na (als ik bijvoorbeeld bij iemand anders eet , dan doe ik er niet moeilijk over) eet ik dus sowieso al geen varkensvlees. Na de hele plofkip-affaire ben ik overgestapt op kip van de kippenboer die scharrelkip verkoopt. Dan blijft er nog koeienvlees over. Buiten dat ik op oma’s gehaktballen na helemaal niet van koeienvlees houd, is het de laatste jaren pijnlijk zichtbaar geworden wat bewerkt- en rood koeienvlees met je lijf doet. Onderzoeken laten zien dat wanneer je dit meer dan eenmaal per week eet, je het risico op met name darmkanker drastisch verhoogd. Gezien de vele darmkankerpatiënten van moeders kant, kun je je wellicht voorstellen dat ik daar wat terughoudend in ben. Als allerlaatste houd ik van dieren en ben ik van mening dat we dieren moeten eten om te kunnen overleven in plaats van dieren te eten puur voor ons eigen genoegdoening.

Minder vlees oké, maar waarom helemaal vegetarisch?


Ik ben nieuwsgierig aangelegd, dus toen ik me realiseerde dat ik nog NOOIT in mijn hele leven een week vegetarisch gegeten had en dus ook niet kon weten wat het met mijn lijf zou doen als ik helemaal vegetarisch zou eten was de beslissing snel gemaakt. Tijd voor een experiment! Omdat een week te kort is om echt verschil te kunnen merken ben ik voor twee weken min één dag gegaan. In deze twee weken heb ik géén vlees en gevogelte gegeten. Ook ben ik tot zeker 50% minder dierlijke producten gaan eten zoals kaas, eieren en yoghurt. Ik probeerde me te beperken tot maximaal één portie dierlijke producten per dag. Wel at ik vis en schaaldieren.

Dit is wat geen vlees eten met mijn lijf deed na twee weken


Ik wilde natuurlijk goed van start gaan en besloot om direct de eerste dag zonder dierlijke producten door te komen. Man, dat viel tegen! Normaliter ontbijt ik graag met een volle yoghurt met granola en iets van bramen. Kies ik als lunch relatief vaak voor een cracker met kaas en een eitje en is er ’s avonds bij het avondeten ook wel een kazig stukje op mijn bord te vinden. Het was alleen al een uitdaging om te bedenken wat ik dan zou gaan eten. Naast dat mijn creatieve vermogen werd getest had ik aan het einde van dag één (!) al cravings naar yoghurt. Dat vond ik bizar. Ik kan mij niet heugen dat ik ooit cravings naar yoghurt heb gehad. Trek? Sure maar cravings?? Never. Toch heb ik het drie hele dagen zonder zuivel en vlees vol gehouden. Na drie dagen verdwenen de cravings nog steeds niet en heb ik ultra genoten van mijn bakje naturel yoghurt. Het mooie is, dat je maar één ding tegelijk je aandacht kan geven. Aangezien ik direct in week één van de vegachallenge besloot om een detoxweekje mee te pakken had ik wel wat chocoladecravings verwacht. Blijkbaar waren mijn cravings naar yoghurt sterker want ik heb niet eens aan chocolade gedacht!

Doordat ik geen vlees, gevogelte en minder zuivel producten at ging ik automatisch meer koolhydraten eten. De detox was een goede zet omdat ik nu dus automatisch naar vezelrijke koolhydraten greep zoals havermout. Gezien mijn spastische darm had ik wel wat tegensputter verwacht maar dat gebeurde niet. Alles liep gewoon zamazegge… lekker door. Ook ging ik hele andere dingen eten zoals vleesvervangers als een pompoen-tijm burger, falafel, gegrilde groente spread, pompoenhummus, avocadospread en kaas-spinazie rondo’s. Ik heb expres niet gekozen voor vegatrische hamburgers etcetera omdat ik het idee hebt dat de smaak dan alleen maar tegen kan vallen. In mijn ogen kan iets vegetarisch de echte smaak van vlees niet evenaren. Toch kan ik niet anders zeggen dat de producten waar ik voor gekozen had echt onwijs lekker waren. Sterker nog, die ga ik zelfs nu na mijn vegetarische experiment nog vaker halen.

Wat me ook opviel is dat na week twee mijn huid wat rustiger werd. Opzich heb ik een goede huid maar ik kan snel last hebben van rode plekken en bultjes op mijn voorhoofd. Na twee weken was dat minder en waren de bultjes zelfs bijna verdwenen (!). Last but not least mijn gewicht. Nu moet ik erbij zeggen dat ik het experiment plus detox niet voor niets op dat moment ingezet had. Na een paar weken wat minder goed eten en wat meer eten woog ik 69. Normaal gesproken schommel ik tussen de 66 en de 68 kg. Eigenlijk sta ik alleen op de weegschaal om voor mijn klanten te testen of hij het nog doet maar nu ben ik er voor experiment op gaan staan. Zoals ik al aan mijn lijf voelde was het inderdaad tijd om weer even terug te pakken op de basis. Na twee weken min een dag zonder vlees en veel minder zuivelproducten ben ik meer dan een kilo afgevallen. Dat vond ik echt bizar omdat ik gewoon ben blijven eten. Ik ben meer noten en meer koolhydraten gaan eten. Voor mijn gevoel heb ik écht niet minder gegeten.

Je zou dus de conclusie kunnen trekken dat het eetpatroon van de afgelopen twee weken mij meer verzadigd heeft dan wat ik daarvoor deed. Natuurlijk is het zo dat wanneer je bewuster eet je vaak al afslankt maar meestal kan ik dat wel goed inschatten. Ik had oprecht geen idee dat het zoveel zou zijn gezien ik al een gezond gewicht heb.

Wat is voor mij waardevol gebleken uit dit experiment?


Allereerst de nieuwe producten die ik ontdekt heb. Er zijn echt onwijs lekkere alternatieven op de markt. Zo ben ik gek op falafel. Ik heb gemerkt dat geen vlees eten mij eigenlijk vrij makkelijk af gaat en dat ik me daar ook prettig bij voel. Veel liever eet ik eens in de zoveel tijd een goed stuk vlees van een dier wat een goed leven heeft gehad dan dat ik standaard 2 a 3 keer per week voor een kippetje ga (want dat is het meestal). Ook heb ik gemerkt dat mijn huid rustiger is geworden. Persoonlijk denk ik dat dat niet zoveel met het vlees te maken heeft maar meer met het minderen van zuivelproducten. Ik kan me herinneren dat ik een zeer onrustige huid had in mijn ‘krachttrainingsfase’. Nu doe ik nog steeds graag krachttraining maar pas ik daar niet specifiek mijn voeding op aan. In die tijd at ik enorm veel eiwitten omdat die je spiergroei bevorderen. Om aan voldoende eiwitten te komen ga je al snel voor magere kwark en eiwitpoeders. Ik kreeg daar meer bultjes en zelfs pukkels van waardoor ik er toen mee stopte. Interessant is dat mijn huid nu nog rustiger is geworden na het beperken van dierlijke eiwitten. Door dit experiment neem ik vaker een havermout ontbijt met amandelmelk. Dat wissel ik af met knäckebröd, yoghurt en af en toe natuurlijk een croissantje (vergeet ook niet te genieten!).

Heb jij wel eens een week vegetarisch gegeten? Wat heeft dat met jou gedaan? Laat het me weten!

Liefs, Tessa

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *