FIT MET DIABETES

Goodmorning guys, het is weer tijd voor Fitspiration Sunday! Ik merk dat de minder standaard verhalen goed bij jullie in de smaak vallen en daar ben ik blij mee. Vandaag geef ik het woord aan Irene, die er ondanks haar diabetes een fitte levensstijl op na weet te houden. Nu is een fitte levensstijl op zich best al wel een uitdaging, maar diabetes maakt dit toch nog even iets lastiger. Toch wist Irene 20 kilo te verliezen. Dubbel respect voor haar dus! Je kunt haar volgen op haar Instagram pagina, aanradertje!

Waar het allemaal begon

Ik lag op een strandbedje onder de Griekse zon te staren naar een zo goed als leeg hotelzwembad.  Die dag had ik een berg beklommen met mijn vriend. Het was een route van 6 kilometer over een berg heen om in een stadje aan de andere kant uit te komen. Door de hitte, de hoogte en mijn slechte conditie was ik na 1,5  kilometer al aan het hijgen. Na de wandeling trok ik mijn bikini aan om nog wat zonnestralen mee te pakken. Het gevoel van schaamte wanneer ik in bikini langs het zwembad liep was iedere dag aanwezig, maar die dag misschien wel het meest. Na een duik in het zwembad zei ik tegen mijn vriend dat onze voeding en mijn conditie na de vakantie anders moest, ik wilde mij niet meer zo rot voelen in bikini. Om mijn woorden kracht bij te zetten zei ik nog tegen hem: ‘En dit keer écht’. Tijdens de vlucht naar Nederland had ik een boodschappenlijst gemaakt en zo liep ik 4 uur na het landen in de supermarkt. Geen chips, nootjes en koekjes maar fruit, groentesnacks en mager vlees. De app MyFitnessPal vond zijn weg naar mijn mobiele telefoon. Niet omdat ik via die app mijn calorieën wilde bijhouden maar omdat ik per maaltijd wilde weten hoeveel koolhydraten ik at. Vanaf mijn derde heb ik Diabetes Type 1 en ook mijn chronische ziekte had ik net als mijn lijf laten verslonzen.

Met vallen en opstaan

De periode na mijn vakantie was een periode van vallen en opstaan. Het aanpassen van een levensstijl bij een gezond persoon is op zich niet heel moeilijk, vervang sterk bewerkte producten door onbewerkte producten en je komt een heel eind, maar met diabetes werkt dat anders. Een diabeet reageert sterk op de bloedsuikerwaarde, is deze te laag (gemiddeld onder de 3,5 mmol/l) dan moet hij/zij koolhydraten eten om weer voldoende energie in het lichaam te hebben om te kunnen functioneren. Is deze te hoog (gemiddeld boven de 14,0 mmol/l) dan moet hij/zij het hormoon insuline spuiten om de glucose in het bloed naar de lichaamscellen te krijgen.

Zo kwam het een keer voor dat ik 2 uur voor een tenniswedstrijd een gezonde tropische smoothie nam met banaan, aardbei, mango en een beetje melk. Nadat ik mijzelf de juiste hoeveelheid insuline had gegeven voor dit ontbijt, zakte mijn bloedsuiker tijdens de wedstrijd naar een 2.0 mmol/l. Na zo’n 2 flesjes energydrank, wat dextro en wat rust, tenniste ik verder om vervolgens de wedstrijd te winnen met een bloedsuiker van boven de 20.0 mmol/l.

Gaandeweg verloor ik gewicht. Ik liep drie keer in de week hard, tenniste zo af en toe en lette op mijn voeding. Ik kreeg er bakkenvol energie en zelfvertrouwen voor terug. Na 2 maanden stond ik stil qua gewicht, er ging niets meer af en ik raakte gefrustreerd. Inmiddels was ik zo’n 8 kilo kwijt maar ik wilde meer. Via Facebook kwam ik in aanraking met Personal Body Plan. Door PBP startte ik met krachttraining en het bijhouden van mijn macro’s waardoor ik in 6 maanden tijd nog eens 12 kilo verloor. In die 6 maanden ben ik drie maanden heel streng geweest voor mezelf. Geen drank, geen toetjes, geen koekjes of andere zoetigheden en alles wat ik at werd afgewogen. Na die 6 maanden ben ik doorgegaan met spieropbouw en startte ik met de insulinepomp. Het resulteerde in eetbuien, stress en mijzelf schuldig voelen wanneer ik wel een koekje at. In totaal heeft het ongeveer een jaar geduurd voordat ik weer een beetje in mijn flow kwam. Een frustrerend jaar waarin ik dacht goed te doen maar uiteindelijk niet goed deed. Streng doordeweeks en in het weekend los. Tsja, dan verlies je geen gewicht natuurlijk.

Balans

Inmiddels zit ik weer in mijn flow en heb ik de balans teruggevonden. De diabetes gooit zo af en toe nog steeds roet in het eten. Zo at ik laatst om 3 uur s’nachts een volkoren boterham met chocoladepasta en slagroom omdat ik een bloedsuiker had van 1.5 mmol/l. Ja, dat is dan even balen maar de volgende dag is het gewoon weer de schouders eronder. Gewicht verliezen met diabetes is niet onmogelijk, zoals velen denken. Het vergt alleen extra aandacht, tijd en doorzettingsvermogen.

Door mijn gewichtsverlies en de frustraties rondom de coaching en mijn diabetes ben ik mijn eigen bedrijf begonnen waarin ik andere meiden met diabetes begeleid in hun gewichtsafname. Het is mooi om te zien wanneer zij na de coachingsperiode zoveel sterker in hun schoenen staan, kledingmaten gekrompen zijn en ze stabiele bloedsuikerwaardes hebben. Zij lopen tijdens de coachingsperiode tegen dezelfde punten aan waar ik tegenaan ben gelopen. Ik kan hen nu helpen op deze punten en dat geeft me voldoening en energie. Er heerst nog veel de gedachte dat diabetici geen gewicht kunnen verliezen. Dat vind ik zo’n onzin! Het is zeker niet makkelijk maar met de juiste focus kan je een heel eind komen.

Liefs, Irene

Heb jij ook een inspirerend verhaal wat je graag wilt delen? Stuur dan een mailtje naar contact@wayofhealth.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *