Zo krijg je een gezonde relatie met je weegschaal

Zeg eens eerlijk, weeg jij je iedere dag? No shame, je zal zeker de eerste niet zijn. Regelmatig geven klanten met blozende wangetjes toe dat ze zich iedere dag gewogen hebben. Toch weet iedereen inmiddels wel dat je dagelijks wegen geen goed idee is.

Wat maakt dan dat zoveel van ons toch die verleiding niet kunnen weerstaan om op die weegschaal te kruipen? Eigenlijk is het antwoord simpel: je kent je lijf niet goed. De meeste van ons zijn gewend aan een crashdieet waarbij je minimaal eet en je bijna je buikvet per minuut voelt wegsmelten (wat dus niet zo is). Maar wat nou als je ‘gewoon’ normaal eet en nooit honger hebt? Hoe weet je dan of je op de goede weg zit?

Ik snap heel goed waarom, zeker in het begin wanneer je net begint met afslanken. Jezelf leren kennen kost tijd maar wat dacht je van het leren vertrouwen op je eigen lijf? Om te kunnen vertrouwen willen de meeste van ons eerst eens resultaat zien. Wanneer je weet dat het werkt wat je doet gaat het steeds makkelijker worden om los te laten. Voor sommige is dit een natuurlijk proces. Naarmate de tijd verstrijkt weet je wat je ongeveer wat je kunt eten en drinken waarbij je je goed voelt en een lijf hebt (en behoudt overigens) waar je blij mee bent. Voor de controlefreaks onder ons is het een stuk lastiger. In de praktijk zie ik vaak dat dames die graag controle houden het OF voor 100% bij houden OF het helemaal laten lopen. Het is ook spannend om ineens niet meer iedere dag op de weegschaal te gaan staan want dan moet je dus ineens op je gevoel gaan vertrouwen. Toch is het absoluut de moeite waard om ermee aan de slag te gaan. Om energie te stoppen in jouw relatie met de weegschaal.

Kijk allereerst eens naar wat de weegschaal met je doet. Voel jij je waardeloos als je ziet dat je niet bent afgevallen of zelfs bent aangekomen? Heb je het gevoel dat je iets niet goed gedaan hebt? Of kun je het relativeren, snap je waar het vandaan komt? Het menselijk lichaam is net als alle het andere op deze aardbol constant in beweging en dus in verandering. Je kunt niet van je lijf verwachten dat zij altijd precies doet wat je van haar verwacht. Hormoonspiegels, stress, zout, onregelmatige stoelgang, zwaar sporten, zwaar eten of veel eten zijn factoren die schommelingen in je gewicht constant beïnvloeden zonder dat IETS zegt over of je daadwerkelijk dikker of slanker bent geworden (want laten we eerlijk zijn, daar draait het écht om).

Ik wil werken aan mijn relatie met de weegschaal maar hoe doe ik dat?

  1. Geef jezelf een x – aantal weken om de eerste resultaten te boeken. Bijvoorbeeld: de eerste 3 weken ga ik dagelijks op de weegschaal staan als ik die behoefte voel.
  2. Als je de eerste resultaten behaald hebt weet je dus dat WAT je doet werkt. Dat komt niet door de weegschaal maar door wat je gegeten, gedronken en bewogen hebt. Schrijf eens op wat de oorzaak is van jouw succes.
  3. Achterhaal je motivatiebronnen. Ik merk dat voor een aantal mensen de weegschaal een motivatiebron is om afslanken vol te houden. Het is goed om andere motivatiebronnen te zoeken zoals bijvoorbeeld een foto of inspirerende mensen op internet.
  4. Van iedere dag wegen naar één keer per week is een behoorlijk grote stap. Bepaal wat een mooi tussendoel zou zijn. Zou het haalbaar zijn om in plaats van 7 dagen in de week nog maar 3 dagen op de weegschaal te gaan staan? Stel ook hiervoor een bepaalde duur in. Reflecteer bijvoorbeeld na 3 weken hoe het gegaan is en of je toe bent aan de volgende stap.
  5. Je bent nu 6 weken aan het afslanken en je hebt gemerkt dat je zelfs afslankt als je je niet meer iedere dag weegt. Geef jezelf eens 2 a 3 maanden de tijd hoe dat gaat zijn als je nog maar 1x per week op die weegschaal kruipt.
  6. Há, nu dacht je klaar te zijn hé 😉 Mooi niet want weet je wat pas echt mooi zou zijn? Als je volledig aan je lijf kunt voelen hoe je ervoor staat. Bouw het langzaam uit tot eens per 2 a 3 maanden en daarna misschien zelfs tot 1 keer per jaar.

De weegschaal kan houvast bieden, met name in het begin van het proces. Dat is de reden waarom mijn klanten tijdens meetmomenten ook op de weegschaal staan. Toch is de weegschaal de slechtste raadgever omdat het weinig over je gezondheid zegt. Om die reden hecht ik ook veel meer waarde aan de taille- en heupmeting. Ik zou je daarom ook absoluut aanraden om naast de weegschaal een meetlint te gebruiken. Het komt voor (met name bij krachtsporters) dat hun buik- en heupomvang wel afslankt terwijl er volgens de weegschaal niks gebeurd is. Houd dus altijd je echt doel voor ogen. Wat is belangrijk? Dat getalletje op de weegschaal of het lijf wat je in de spiegel ziet?

Liefs, Tessa

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *