WELKE PINDAKAAS IS HET GEZONDST?!

Het is weer tijd voor het maandelijkse onderzoekje. Ik vind het zo leuk dat dit zo goed ontvangen wordt door jullie en dat ik dus blijkbaar niet de enige fact lover ben. Vandaag bekijk ik 6 verschillende soorten pindakaas voor je die allemaal in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Pindakaas is echt mijn lievelings, waar ik er vroeger allergisch voor was maak je me nu keihard ongelukkig als je me zegt dat ik nooit meer pindakaas mag eten. Maar ook dit is een product waar 1001 varianten van zijn en toevallig weet ik dat de één sowieso beter is dan de ander. Hoe groot dat verschil is gaan we straks zien. Er komen zowel huismerken als A-merken aan bod, dus voor ieder wat wils. Let’s go!

Calvé Pindakaas

Ingrediënten: Pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.

Calvé Pindakaas met stukjes pinda

Ingrediënten: Pinda 81%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), dextrose zout.

Dit vind ik een beetje raar. Je zou denken dat er door de stukjes pinda wat extra pinda in zou zitten, maar niet dus. En ineens is er suiker toegevoegd, but why?!

Jumbo Pindakaas naturel

Ingrediënten: Pinda 85%, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet, zout.

AH BASIC Pindakaas

Ingrediënten: 55% pinda, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.

Het eerste “budget” potje pindakaas bevat gelijk zo’n 30% minder pinda’s. Zou dat dan gelijk de besparingspost geweest zijn? En hoeveel toegevoegde olie moet deze pindakaas dan wel niet bevatten?

AH 100% pindakaas met stukjes pinda

Ingrediënten: 100% pinda

Kijk, daar hou ik van. Pindakaas zoals pindakaas zou moeten zijn, gemaakt van pinda’s. Dit is overigens ook mijn go to pindakaas, ik hou van deze!

Fair Trade Original Pindakaas

Ingrediënten: Pinda 81%, zonnebloemolie, dextrose, gehard palmvet, zout.

Je zou denken dat pindakaas gewoon bestaat uit pinda’s en eventueel wat toegevoegde olie, maar je ziet dat er in sommige varianten toch ook nog wel wat suikers en zout wordt toegevoegd. Ik was na het zien van de ingrediënten vooral heel erg benieuwd naar de voedingswaarden en eventuele verschillen daarin.

Ben ik verrast? Eigenlijk niet. Ik had naar aanleiding van de ingrediënten al het vermoeden dat er wel wat verschillen zichtbaar zouden zijn door de toegevoegde suikers hier en daar en vooral door de hoeveelheid toegevoegde vetten. Het begrip ‘goedkoop is duurkoop’ bewijst zichzelf in deze test ook maar weer eens. De AH BASIC pindakaas is namelijk naar verhouding de goedkoopste pot die er tussen zit, maar qua voedingswaarden vind ik het persoonlijk regelrechte bagger. Onnodig hoog in calorieën, in vetten en in koolhydraten en ook nog eens laag in eiwitten. In vergelijking met de beste pindakaas uit deze test zelfs 11 gram eiwitten minder per 100 gram. Is best veel.

Calorieën
Wanneer je gaat voor de minste calorieën per 100 gram dan is de AH 100% pindakaas met stukjes pinda jouw beste vriend. De AH BASIC pindakaas bevat de meeste calorieën en de rest schommelt hier een beetje tussen.

Suikers
Wanneer je zo min mogelijk suikers binnen wilt kijgen dan kun je het beste gaan voor de Jumbo Pindakaas naturel. Deze bevat slechts 3 gram suikers. De AH 100% pindakaas met stukjes pinda krijgt hier overigens een dikke 2e plaats met 3,6 gram suikers. De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel.

Eiwitten
Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest. De AH BASIC pindakaas kun je beter in de winkel laten staan. De andere producten bevatten allemaal ongeveer dezelfde hoeveelheid.

Wederom blijkt dat een A-merk niet per definitie de beste keuze is. Calvé is denk ik wel het meest bekende pindakaas merk van Nederland, maar wanneer je de voedingswaarden bekijkt is het toch niet echt een aanrader. Overigens is het een prima optie hoor, maar wanneer je écht voor de beste voedingswaarden wilt gaan dan is het deze keer toch een huismerk die overduidelijk het beste uit de test komt. Ik ben er persoonlijk wel blij mee, zoals ik al zei is dit mijn go to pindakaas en blijkbaar is het ook nog de meest verantwoorde optie.

Ik ben benieuwd of jouw favoriete pindakaas er tussen zit en wat je van de resultaten vindt! Heb je suggesties voor de volgende test laat het dan even weten in de reacties hieronder, via Facebook of via Instagram!

Volg je me al op Facebook & Instagram?

Geef een reactie