UPDATE HEALTH ADVIES BREDA

It’s been a while, maar dat was ook echt volledig bewust. Eind maart was mijn laatste huidplooimeting bij Health Advies Breda en ik was alles behalve tevreden met de uitkomst. Mijn vetpercentage was namelijk gelijk gebleven en dat is natuurlijk hartstikke prima. Sterker nog, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die zouden willen dat het hetzelfde bleef. Alleen ben ik nogal een doelgericht en perfectionistisch persoon en ging ik voor een daling. Gelukkig besefte ik me dat ik veel te streng was voor mezelf. Te gefocust op mijn doel. Zo gefocust dat ik alle plezier en voldoening volledig kwijt was geraakt. Ik nam wat gas terug, even geen huidplooimetingen meer om de focus wat minder op mijn vetpercentage te leggen. Eerlijk gezegd vond ik dit best spannend, ik leefde namelijk altijd een beetje naar die metingen toe. Dit klinkt misschien raar, maar 9 van de 10 keer werkt het super motiverend om te zien dat je inspanningen vruchten afwerpen. Tot je dus op een plateau belandt.

Ik heb hier met mijn coach Willem meerdere keren over gesproken. Een plateau is niet per se iets slechts alleen was het contrast voor mij te groot. De eerste maanden daalde mijn vetpercentage als een trein en dan ineens gaat het enorm moeizaam. Ik vond dat heel lastig. Willem maakte in één van de gesprekken een mooie vergelijking waar ik me nu ook prima aan vast kan houden. Hij gaf aan om het verlagen van je vetpercentage te vergelijken met het graven van een kuil. De bovenste laag is los zand en daar schep je makkelijk door heen. Hoe dieper je komt, hoe meer moeite je moet doen om je kuil te graven. Zo zit het ook met je vet. Het is ook logisch. Die procentjes die ik er nog af wil zijn de spekkies die er al jaren zitten en die zitten daar prima op hun plek. Verwachten dat die spekkies ook binnen 2 maanden wegsmelten is niet per se heel erg realistisch. Heeft mijn stapje terug geholpen? Ik denk het wel. Ik kan het in ieder geval weer wat realistischer bekijken.

De afgelopen 1,5 maand ging eigenlijk best wel goed. Iedere week stond ik 4 keer in de sportschool voor krachttraining en most of the time deed ik ook nog minstens 2 LISS workouts per week. Mijn voeding is in grote lijnen ook hartstikke prima gegaan. Ik heb mijn voedingsschema’s van Health Advies Breda in zoverre aangehouden dat ik me aan het calorieën budget en de macro verdelingen heb gehouden, de keuze van bronnen wilde nog wel eens wisselen en dat pakte prima voor me uit. Met uitzondering van het paasweekend, Koningsdag en de 60e verjaardag van mn vader waarvoor ik een big ass Nutella taart bakte. Maar wanneer je deze dagen over de gehele 1,5 maand spreidt stelt dit eigenlijk helemaal niets voor.

Om een lang verhaal niet té lang te maken besloot ik afgelopen weekend dat het wel weer tijd was voor een meting. Eigenlijk heel spontaan tijdens het sporten op zondagochtend. ’s Middags stapten we in de auto richting Breda. Ik moet zeggen dat ik er heel erg blanco naar toe ging, ik had werkelijk geen idee waar het naar toe zou kunnen gaan. De afgelopen weken hield ik mijn afmetingen wel bij en daar smolten langzaamaan toch nog wat centimetertjes weg. De weegschaal vertelde me niets nieuws en in de spiegel was wat groei in spiermassa te zien. Het kon alle kanten op gaan wat mij betreft. Uiteindelijk goed nieuws, een daling van 0,8% wat mijn huidige vetpercentage uit laat komen op 21,1%. Dik tevreden. Consistentie blijkt dus te werken, en ook wat druk van de ketel heeft daar ongetwijfeld een aandeel in gehad. Ik ga dan ook lekker zo verder. Het bevalt me namelijk prima om mijn macro’s zelf in te delen en om het soms even helemaal los te laten. Mijn doel om voor de zomer onder de 20% te komen vind ik op dit moment niet meer zo belangrijk, ik vermoed ook dat ik het niet ga halen en dat is best oke. Zeker wanneer ik kijk naar de winst die ik het afgelopen jaar heb behaald, het komt allemaal wel.

Aankomende week komt er een eetdagboekje online waarin je een beeld krijgt in hoe ik momenteel eet en hoe ik mijn macro’s in deel. Wie weet geeft dit jou ook weer wat inspiratie. Deze keer een wat kortere update dan je gewend bent, maar er is nou eenmaal niet zoveel te vertellen over de afgelopen periode. Tot de volgende update!

Volg je me al op Facebook & Instagram?

Geef een reactie