WELKE KWARK IS HET GEZONDST?!

Na mijn onderzoekje welke granola nou eigenlijk de gezondste keuze is, is het tijd voor een nieuw onderzoekje. Een onderzoekje naar kwark. Onze koelkast bevat altijd minstens 4 bakken kwark, zowel vriendlief en ik eten het dagelijks. Als ontbijt en als pre- of post-workout snack. Ook verwerk ik het met regelmaat in cheesecakes en andere receptjes. Kwark is ook weer zo’n product wat je in zoveel verschillende varianten kunt kopen dat je misschien door de bomen het bos niet meer in ziet. Juist omdat er zo ontzettend veel varianten zijn heb ik voor nu de focus gelegd op magere kwark. Er komen zowel huismerken als A-merken aan bod, dus voor ieder wat wils. Let’s go!

Almhof Magere Franse Kwark naturel

Ingrediënten: magere kwark, magere milde yoghurt (met L. acidophilus en S. thermophilus).

Optimel Kwark 0% vet citroen

Ingrediënten: magere kwark, 20% magere yoghurt, vloeibare melkbestanddelen, 5% citroensap, gemodificeerd maïszetmeel, gelatine, aroma, kleurende vruchten en plantenextracten, zoetstoffen: acesulfaam-K en sucralose, calcium (melk), vitamine B2, B6 en B12.

Wauw, flink lijstje. Dit is één van mijn lievelingskwarkjes en dit is letterlijk de eerste keer dat ik het ingrediëntenlijstje heb bekeken. Op zich niet heel erg wereldschokkend, maar langer dan ik had gedacht.

Jumbo Magere Franse Kwark naturel

Ingrediënten: magere kwark (melk).

Hier word ik dan wel blij van. Mijn go to kwark bevat letterlijk alleen kwark. Hoe clean wil je het hebben.

Campina Magere Milde Kwark naturel

Ingrediënten: magere kwark.

AH Magere Franse Kwark naturel

Ingrediënten: magere kwark.

Lindahls Kvarg vanille

Ingrediënten: magere verse kaas (magere melk, melkzuurbacteriën, stremsel), water, gemodificeerd maïszetmeel, natuurlijk aroma, zoetstoffen (aspartaam, acesulfaam K), kleurstof (bèta-caroteen).

Laat het duidelijk zijn dat wanneer kwark een smaakje heeft er een hoop aan toegevoegd is. Hartstikke logisch, maar misschien dat je er niet altijd bij stil staat. Ik was zelf vooral heel erg benieuwd hoeveel verschil er nou eigenlijk zou kunnen zitten tussen de diverse soorten magere Franse kwark. Want kwark is kwark zou je denken. Mijn conclusie zegt toch eigenlijk wel iets anders.

Wederom ben ik verrast. Zoals ik je net al zei had ik totaal geen noemenswaardig verschil in voedingswaarden verwacht, maar wanneer je een huismerk magere Franse kwark naast de magere Franse kwark van Almhof zet schrik ik toch wel. Hoger in calorieën, hoger in suikers en (iets) lager in eiwitten. Typisch. Wat me ook opvalt is dat de 2 kwarkjes met een smaakje niet eens zo slecht naar voren komen. Een prima vervanging wanneer je de standaard kwark eens beu bent dus.

Calorieën
Wanneer je gaat voor de minste calorieën per 100 gram dan is de Optimel kwark 0%vet in de smaak citroen de beste uit dit rijtje. De magere Franse kwark van Almhof bevat veruit de meeste calorieën en de rest schommelt netjes in het midden.

Suikers
Wanneer je zo min mogelijk suikers binnen wilt krijgen dan kun je het beste gaan voor de magere milde kwark van Campina. Wel de naturel variant, de macro’s van de smaken vanille en kokos zullen waarschijnlijk iets afwijken. De meeste suikers zitten in de magere Franse kwark van Almhof, ruim het dubbele aan suikers dan in de kwark van Campina.

Eiwitten
Hier eten we de kwark uiteindelijk voor! De meeste eiwitten per 100 gram zitten in de Lindahls Kvarg en de minste in de Optimel kwark in de smaak citroen. Die laatste kies ik zelf altijd als “lekkere snack” en neem ik dus niet voor de eiwitten. De magere milde kwark van Campina krijgt overigens een dikke 2e plaats qua hoeveelheid eiwitten.

Zo zie je maar weer dat je niet altijd voor een A-merk hoeft te gaan voor de beste voedingswaarden. Almhof is één van de bekendste merken qua zuivel en heeft in deze vergelijking op een groot deel van de punten de slechtste voedingswaarden. De huismerken zijn qua scores gemiddeld en wanneer je dat dan vergelijkt met de prijs heb je een prima product.

Ik ben benieuwd of jouw favoriete kwark er tussen zit en wat je van de resultaten vindt! Heb je suggesties voor de volgende vergelijking laat het dan even weten in de reacties hieronder, via Facebook of via Instagram!

Volg je me al op Facebook en Instagram?

2 thoughts on “WELKE KWARK IS HET GEZONDST?!

  1. Joost van Berkum

    Ook ik ben (was) een liefhebber van de Lindahls Kvarg familie. Lekker en gezond zeker na weer een stevige workout. Wel mixte ik dit met de magere kwark van de Jumbo. Recent het volgende artikel gelezen: https://www.bodyenpower.nl/home/k2-categories/voedingstips/1072-is-lindahls-kvarg-gezond en dan blijkt dat er toch wel het e.e.a. in deze kwark zit wat niet zo gezond is en waar je wel even voor moet opletten. Alhoewel ik het al mixte overweeg ik toch om het maar bij magere kwark met een beetje honing en wat noten te houden. Meteen goed voor wat extra magnesium.

    1. wayofhealth

      Ik ga het eens doorlezen! Ben inmiddels zwaar geminderd met zuivel dus neem hem zelden meer maar ben wel benieuwd!

Geef een reactie