MIJN FAVORIETE HIIT WORKOUT @ HOME

Tot eind vorig jaar sportte ik altijd thuis. Ik had een enorme hekel aan de sportschool en vooral aan de sfeer die er altijd hangt. De ene showt nog harder zijn enorme biceps dan de ander. Niet mijn ding. Inmiddels heb ik me er overheen gezet en ben ik 4 keer per week in de sportschool te vinden. Gelukkig heb ik een hele fijne sportschool waar deze opschepperige sfeer niet zo heerst. Je vindt er een enorme diversiteit aan mensen en inmiddels ga ik er ook met plezier naar toe. Maar dat betekent niet dat ik nooit meer iets thuis doe. Mijn krachttrainingen doe ik in de sportschool, maar mijn cardio doe ik nog steeds thuis. Meestal doe ik 2 keer in de week een LISS workout, een vorm van cardio op een lage intensiteit. Ik loop dan zo’n 6 kilometer in een uurtje tijd. Op dagen dat ik hier geen tijd voor heb kies ik voor het intensievere zusje van LISS: HIIT.

Mocht je nou geen idee hebben waarover ik het heb zal ik deze begrippen nog een klein beetje toelichten. LISS staat voor Low Intensity Steady State wat zoveel wil zeggen als cardio op een lage intensiteit met een constante snelheid. Als ik een LISS workout doe ga ik vaak een rondje lopen. Ik loop dan 6 à 7 kilometer in een uurtje tijd. Richtlijn is dat je nog gewoon een gesprek kunt voeren terwijl je aan het lopen bent. Eigenlijk een hele ontspannende vorm van cardio, vind ik tenminste. LISS zou goed zijn om je vetverbranding te activeren. Doordat je op een lage intensiteit met een constante snelheid beweegt haalt je lichaam de energie die het nodig heeft niet uit koolhydraten maar uit de opgeslagen vetten. Iedere dag een uur gaan lopen heeft overigens niet veel zin omdat je stofwisseling er aan gaat wennen. Afwisseling is key.

HIIT is het tegenovergestelde. HIIT staat voor Hight Intensity Interval Training wat denk ik wel genoeg voor zichzelf spreekt om te weten wat het inhoudt. Voordeel van een HIIT workout is dat ze aanzienlijk korter duren dan andere workouts en dat het je stofwisseling verhoogt waardoor je lichaam na je workout nog steeds vet zal verbranden. Bij LISS is dit niet het geval. Belangrijk is wel dat je HIIT met mate toevoegt aan je trainingsschema. Wanneer je teveel HIIT workouts doet kan dit leiden tot spierafbraak en dat is natuurlijk zonde van al je andere inspanning. Hou een max van 3 keer per week aan om dit te voorkomen.

Oke, nu je een idee hebt wat LISS en HIIT inhoudt is het tijd om mijn lievelings HIIT workout met je te delen. Je kunt het gewoon thuis doen, desnoods lekker in de zon op een grasveldje of in het park. Je hebt er in ieder geval geen sportschool voor nodig. Wat wel fijn is, is een interval timer (kun je gratis downloaden uit de app store) en een flesje water. Daarnaast heb je ook een dumbbell en/of kettlebell nodig. Met deze workout ben je ongeveer 15 minuten bezig, en geloof me, daarna ben je kapot!

20 seconden – skaters
10 seconden rust
20 seconden – push ups
10 seconden rust
20 seconden – bicycle crunches
10 seconden rust
20 seconden – burpees
10 seconden rust
20 seconden – tricep dips
10 seconden rust
20 seconden – weighted squats
10 seconden rust
20 seconden – russian twists
10 seconden rust
20 seconden – kettlebell swings
10 seconden rust

Dit circuitje herhaal je in totaal 3 keer. Haat me niet, please!  Mocht je de oefeningen niet kennen dan gaat een rondje Google of YouTube je al een heel eind op weg helpen.

Nog even een kleine disclaimer: deze HIIT workout staat natuurlijk niet garant voor een strak lichaam, maar in combinatie met krachttraining, LISS én vooral een gezond voedingspatroon met een passend calorieëntekort zal je er zeker een eind mee komen.

Volg je me al op Facebook & Instagram?

Geef een reactie