FIT & FIBROMYALGIE

Het is weer tijd voor de maandelijkse dosis fitspiration op Way of Health. Vorige maand was de eer aan Annemiek die haar strijd met anorexia met ons deelde, vandaag is de eer aan Dalia die ondanks haar fibromyalgie en reuma lekker met gewichten smijt en er een super fitte lifestyle op na houdt. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan snel verder.

Bewegen met fibromyalgie en reuma is niet mogelijk? Dat is het zeker wel, het is zelfs goed voor je. Het is allemaal begonnen toen ik een jaar of 15 was. Ik kreeg allerlei vage klachten op verschillende plaatsen in mijn lichaam. Ik was altijd heel sportief en als echte Amsterdammer ging ik overal op de fiets naartoe, ik fietste zelfs naar Haarlem en Zandvoort met mijn zusje achterop en ik deed aan wedstrijdzwemmen. Doordat ik klachten aan mijn knieën, schouders en nek ontwikkelde werd het moeilijker om op een normale manier te bewegen ging ik steeds minder doen. Uiteindelijk ben ik in een paar jaar tijd gestopt met wedstrijdzwemmen en deed ik alles met het openbaar vervoer want op de fiets was ondoenlijk vanwege mijn schouders en knieën. Reuma zit bij mij in de familie en ik had toen al een vermoeden. De artsen hadden geen idee wat er aan de hand was, de pijn was er wel maar ze konden me niet vertellen waar deze vandaan kwam. Ik moest er maar mee leren leven, maar ik had geen reuma.

Toen het drie jaar geleden steeds slechter begon te gaan ben ik naar de reuma kliniek geweest. Na allerlei onderzoeken kreeg ik weer te horen dat het toch echt geen reuma was. Een jaar geleden was ik er helemaal klaar mee. Ik was continu verdrietig omdat ik toch echt overal pijn had maar niemand mij kon vertellen wat er nu precies aan de hand was. Zo had ik onder andere last van het prikkelbare darmsyndroom, migraine, chronische slijmbeursontstekingen, diverse allergieën, gewrichtsklachten over mijn hele lichaam, spierpijn, aanhechtingspijn, vermoeidheid, slapeloosheid en vergeetachtigheid. Ik ben teruggegaan naar de reuma kliniek. Na een aantal onderzoeken is de diagnose fibromyalgie gesteld. Daarnaast waren er factoren in mijn bloed die aangaven dat ik wel op korte termijn reuma zou kunnen ontwikkelen, om deze reden moest ik dan ook onder controle blijven zodat ze er op tijd bij konden zijn. Op dat moment kon ik mijn pols al niet meer goed bewegen, maar zij gaven aan dat dit geen gewrichtsontsteking was maar een peesontsteking vanuit de fibromyalgie. Er is helaas maar weinig aan te doen kreeg ik te horen.

Ik nam daar geen genoegen mee en heb mijn gehele levensstijl aangepast, van voeding tot beweging en sport. Door goed te luisteren naar wat mijn lichaam mij vertelt en op tijd rust te pakken is het me gelukt om weer wat sport op te pakken in de vorm van fitness. Maar elke keer dat ik lekker op gang was kreeg ik weer nieuwe klachten. Uiteindelijk had ik bijna voortdurend last van stijve handen en knieën, ik kon bijna niet lopen zonder op een oud omaatje te lijken en had geen kracht in mijn handen. Met mijn pols kon ik niets meer. Ik was in die periode heel verdrietig, ik kon niet geloven dat dit vanaf nu mijn leven zou zijn. Spijkerbroeken kreeg ik niet aan zonder hulp en ik kon niet eens de trap normaal aflopen ‘s ochtends.

4 maanden geleden tijdens een controle konden ze er met een polsontsteking, stijfheid die niet wegtrok en een ontsteking in mijn elleboog en hiel niet meer omheen. Dit was toch echt WEL reuma. Shit, dacht ik, dit is heftig, en ondanks dat ik dit vanaf mijn 15e al vermoedde kwam het toch aan als een enorme klap. Ik heb het nog steeds niet helemaal verwerkt maar het gaat steeds beter. Dit is iets dat nooit meer weggaat en waar ik mee moet leren leven, het is een deel van mij. Het voordeel is dat het met medicatie goed onder controle te houden is (met hier en daar wat pieken en dalen). Ik ben direct begonnen met de medicatie en binnen 3 dagen liep ik zonder pijn de trap af thuis!!! Ik heb wel last van bijwerkingen maar de pijn is zoveel minder, dat is het echt waard. Ik ben toen ook weer langzaam begonnen met sporten, heel langzaam. Het gaat steeds beter en ik begin nu ook echt verandering te zien en te voelen en er plezier in te hebben. Ik heb mijn Instagram account omgedoopt tot @daaltjes_fitjourney met als doel mensen te laten zien dat sporten met reuma en/of fibromyalgie wel degelijk mogelijk is en om te inspireren.

Door het sporten en voornamelijk door “lichte krachttraining” lukt het mij nu om mijn spieren en het weefsel eromheen weer sterker te maken waardoor mijn lichaam meer aankan. Ik moet alleen wel heel erg oppassen dat ik mijn lichaam niet overbelast want dan ben ik gelijk weer terug bij af. Dat is frustrerend en een echte leerweg vooral omdat sommige klachten altijd op de achtergrond aanwezig zijn en ik moet leren wat wel en niet kan. En soms gewoon omdat je het achteraf pas merkt.

Dat sporten, reuma en fibromyalgie niet samen gaan is in mijn ervaring niet waar. Het is wel zo dat je lichaam minder kan hebben en sneller uitgeput is, je moet voor jezelf de balans vinden. Naar mijn mening is het zelfs zo dat beweging juist goed is om je spieren, weefsels en gewrichten soepel te houden, als je niets doet is mijn ervaring dat het juist alleen maar erger en stijver wordt waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. I’ve been there.

Als je net de diagnose hebt gekregen is het wel belangrijk om eerst rust te nemen, zorgen dat je lichaam aan de medicatie kan wennen en je pijn minder wordt, maar ook geestelijk bij te komen van de schok, de woede en het verdriet. Als je zover bent kun je rustig aan gaan kijken op wat voor manier bewegen voor jou prettig is en eventueel je eetpatroon aanpassen. Ik heb dit samen met de hulp van mijn partner gedaan maar er zijn genoeg profs die jou kunnen helpen.

Ik kan mij nu weer lekker bewegen, zit goed in mijn vel en ben weer happy. En die ziekte? Dat ben ik niet, dat is alleen iets wat bij mij hoort.

Liefs Dalia

Heb jij ook een verhaal wat je graag wilt delen? Stuur dan zeker even een mailtje met een korte samenvatting van jouw verhaal en een linkje naar je Instagram account. Wanneer ik je verhaal wil plaatsen zal ik contact met je opnemen.

Volg je me al op Facebook & Instagram?

Tagged , , , , ,

1 gedachte over “FIT & FIBROMYALGIE

  1. Zo trots dat jij niet in de put blijft zitten maar het positieve er uit probeerde te halen!! Je bent een echte inspiratie en ik blijf je volgen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *