HET LEED DAT DETOXEN HEET

Alvast mijn oprechte excuses wanneer jij je niet kunt vinden in mijn mening, toch ga ik hem delen. Het fenomeen detoxen wordt namelijk nogal rond mijn oren geslingerd de laatste tijd. Een Clean 9 kuurtje hier, een juice detox daar en ik vind het absoluut nergens op slaan. Dit soort kuren claimen alle afval- en gifstoffen uit je lichaam te verwijderen in een tijdsbestek van een aantal dagen waarna jij je weer als nieuw voelt. Op zich is dit nog niet eens het gedeelte waar ik me aan stoor, het gedeelte waarin merken claimen dat je overtollige kilo’s als sneeuw voor de zon verdwijnen, daar stoor ik me aan. Want als het zo simpel zou zijn dan was er niemand op deze aardbol met overgewicht. Te zwaar? Even 10 dagen aan wat sapjes en de spekkies smelten weg. Zou best ideaal zijn toch, maar ik hoop dat ik je niet hoef uit te leggen dat dit een typisch gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’ is.

Let’s cut all the crap. Als je te zwaar bent dan kun je er vergif op innemen dat dit puur en alleen te maken heeft met je voedingspatroon. Gifstoffen maken je niet dik, die zak chips die je 3 keer per week op de bank naar binnen zit te stoppen, die maakt je dik. Heb je weinig energie? Afvalstoffen maken je niet moe, het gebrek aan volwaardige voedingsstoffen, dat maakt je moe. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om die afval- en gifstoffen de schuld te geven van je kwaaltjes dan eens kritisch te kijken wat je nou zoal naar binnen stopt in een week tijd. Die afval- en gifstoffen zijn tenslotte met een detox kuurtje te verwijderen, je eetpatroon aanpassen vergt wat meer moeite. En die moeite, dat is precies het probleem.

Maar nog even specifiek over die afval- en gifstoffen he. Die zijn inderdaad in ons lichaam aanwezig. Ook wanneer je super gezond eet. Maar laten we even terug gaan naar de biologie lessen op de middelbare school. En dan specifiek naar de lessen over onze lever en nieren. Deze twee fijne organen zorgen er namelijk voor dat afval- en gifstoffen uit je bloed gefilterd worden. Net als je longen, je huid, je darmen en je zweetklieren. Deze afval- en gifstoffen verlaten je lichaam dus op dagelijkse basis door te zweten of door bijvoorbeeld naar het toilet te gaan. Een detox kuur is feitelijk gezien dus niet eens nodig, want mocht het zo ver komen dat je lichaam de afval- en gifstoffen niet meer uit kan scheiden dan is het zeer verstandig om zo snel mogelijk een dokter op te zoeken aangezien er dan sprake is van lever- en/of nierfalen. Ik kan me er mateloos aan irriteren dat de marketing rondom deze detox kuren ervoor zorgt dat mensen niet meer logisch nadenken en een soort van wonderpil aanschaffen. Terwijl we diep van binnen allemaal weten dat wonderpillen onzin zijn.

En dan die overtollige kilo’s die je kunt verliezen. Dit schreeuwt crash dieet en in feite is dat het ook. Wanneer je op een gezonde manier af wilt vallen is het verstandig een calorietekort te hanteren tussen de 300 en 500 calorieën, afhankelijk van de hoogte van je huidige vetpercentage. Wanneer je een detox kuur gaat volgen moet je niet verbaasd zijn dat je misschien nog maar 30% binnen krijgt van wat je normaal gesproken binnen kreeg aan calorieën. Op korte termijn kun je daar inderdaad best wel goede resultaten mee behalen, maar dit soort resultaten zijn vaak net zo snel weer verdwenen. En afgezien daarvan, ga jij de rest van je leven aan de detox kuren om die kilo’s niet meer terug te zien komen? Afgezien van het feit dat het budget technisch gezien niet een heel erg ideaal plaatje is, is het ook absoluut niet vol te houden. Daarnaast is de kans ontzettend groot om weer terug te vallen in je oude patroon na het volgen van de detox, waardoor dit eigenlijk absoluut geen toegevoegde waarde heeft gehad en het alleen nog maar neerkomt op geldverspilling.

Met een detox kuur vecht je in mijn ogen alleen maar tegen de symptomen. Het voelt fijn om snel resultaat te zien terwijl je in je achterhoofd zo goed weet dat dit ook maar tijdelijk is. Je kunt beter gaan voor de echte oorzaak van je probleem, voor een lange termijn oplossing. Laat die zakken chips lekker in de supermarkt, trek je luie kont van de bank en ga iedere avond eens een uurtje lopen en zorg dat je een gezond voedingspatroon aanhoudt en voldoende water drinkt op een dag. Je zal misschien geen 10 kilo kwijt zijn in 10 dagen. Maar die 10 kilo die je in een half jaar bent verloren zijn de kilo’s waar het om gaat, dat zijn de kilo’s die ook daadwerkelijk weg kunnen blijven. Detoxen heeft hier absoluut helemaal niets mee te maken, maar echt niet!

Nogmaals, als jij hier anders over denkt dat vind ik dat prima. Dat mag. Maar ik ben wel heel benieuwd naar jouw mening! Deel hem dus gerust hieronder of via Facebook of Instagram.

Volg je me al op Facebook & Instagram?

Geef een reactie