MIJN ERVARING MET GLUCOSAMINE

Advertorial – Zoals je misschien wel weet liep ik afgelopen zomer een blessure op aan mijn knie. In eerste instantie werd gedacht aan een gescheurde meniscus. Er werd gekeken wat een weekje absolute rust voor mijn klachten zou doen. Dat deed vrij weinig en dus bracht ik een bezoekje aan de orthopeed en werd er een MRI scan gemaakt. De oorzaak van mijn klachten was direct duidelijk: geen gescheurde meniscus, maar een beschadigde knieschijf. De orthopeed adviseerde me om glucosamine te gaan slikken om mijn klachten te verminderen en eventueel zelfs te verhelpen. Maar wat is glucosamine nou precies en wat heeft het gedaan voor mijn klachten? Ik ga je daar vandaag wat meer over vertellen.

Wat is glucosamine?
Glucosamine is stof die door ons eigen lichaam geproduceerd wordt. Het komt voor in bijna alle weefsels in ons lichaam en is de bouwstof van kraakbeen. Wanneer er te weinig glucosamine beschikbaar is wordt de kwaliteit van het kraakbeen zwakker. Via onze voeding krijgen we geen glucosamine binnen, om deze reden is mij dan ook geadviseerd een glucosamine supplement te slikken.

Wat doet glucosamine voor mij?
Even terug naar mijn diagnose: een beschadigde knieschijf dus. Specifiek houdt dit in dat het kraakbeen aan de binnenzijde van mijn knieschijf scheurtjes bevat, als ik het goed heb onthouden noemde de orthopeed dit kraakbeenfibrillaties. Leuk woord voor galgje dacht ik zo. Ik had dagelijks ontzettend veel pijn, zowel bij activiteiten als in rust en mijn knie schoot soms wel 10 keer per dag op slot. Er zijn zelfs momenten geweest dat ik op wilde staan uit bed en mijn evenwicht verloor doordat mijn knie totaal niet stabiel voelde. Ik zal eerlijk toegeven dat ik niet stond te springen bij het advies van mijn orthopeed om een voedingssupplement te gaan gebruiken voor mijn klachten. Daarnaast vertelde hij er op zijn beurt heel eerlijk bij dat ik 40% kans had dat het ook daadwerkelijk voor verbetering zou zorgen. Mijn klachten waren zodanig dat ik toch besloot om glucosamine een kans te geven onder het mom van baadt het niet dan schaadt het niet.

Voor een periode van 3 maanden heb ik dagelijks een dosis van 1500mg glucosamine ingenomen om er vervolgens een maand mee te stoppen. De eerste maand heb ik eigenlijk vrij weinig verbetering gemerkt, maar dit is op zich ook niet zo gek. Het is tenslotte geen wondermiddel maar een lichaamseigen stof die een voorraadje op moet bouwen in je lichaam om effect te hebben. Na de eerste maand kon ik langzaam maar zeker steeds langer pijnvrij lopen. Ook wanneer ik ’s nachts in bed lag had ik minder last van de pijn. Wel schoot mijn knie nog steeds op slot en voelde deze niet altijd heel stabiel aan. Na de tweede maand werden ook deze klachten minder. Ik begon mijn trainingen weer op te pakken en stopte na 3 maanden braaf met het slikken van de pillen. Dat verliep vrij goed. Maandenlang heb ik zo goed als pijn vrij alles kunnen doen wat ik wilde. Het blijft wel een zwakke plek, dat is iets wat ik tot op de dag van vandaag nog steeds wel merk.

Afgelopen december vertrokken vriendlief en ik voor een stedentripje naar Berlijn. Ik slikte de glucosamine al een aantal maanden niet meer en dat heb ik geweten. Al na de eerste dag die voornamelijk bestond uit heel veel lopen zat ik ’s nachts rechtop van de pijn in bed. Na 4 dagen struinen door Berlijn voelde ik me weer precies als voor de glucosamine kuur. Bij thuiskomst ben ik dan ook direct weer begonnen met mijn dagelijkse dosis. Inmiddels zijn we bijna 2 maanden verder en ben ik weer zo goed als pijnvrij.

De conclusie is dan ook vrij simpel: glucosamine werkt voor mij. Ik vind er wel één groot nadeel aan hangen, ik kan schijnbaar niet langdurig zonder. En glucosamine is niet het meest voordelige supplement, zeker niet wanneer je de juiste dosis binnen wilt krijgen. Wanneer je wat research gaat doet online kom je al snel tot de conclusie dat de prijzen en samenstellingen ontzettend schommelen. De gemiddelde prijs voor een potje met de juiste dagdosering van 1500mg is €19,95 waarmee je ongeveer 2 maanden vooruit kunt. Wanneer je je glucosamine besteld bij Glucosamine.com kun je 3 maanden vooruit voor dezelfde prijs en met dezelfde dagdosering. Kwalitatief ga je er niet op achteruit en wanneer je gelijk 3 potjes besteld betaal je zelfs maar €17,90 per stuk. All for the win!

Ik hoop dat je na het lezen van mijn ervaring weer iets wijzer bent. Mocht je nog vragen hebben dan mag je die altijd stellen in de reacties hieronder. Wil je je eigen ervaring met glucosamine delen dan kan dat natuurlijk ook.

Volg je mij al op Facebook en Instagram?

Geef een reactie