PERSONAL | Q&A

On a daily basis besef ik het me niet zo erg, maar wanneer ik erover nadenk krijg ik best veel vragen over mijn manier van leven. Mensen vinden het interessant, belachelijk, overdreven, noem maar op. Ik vind het altijd wel leuk om deze vragen te beantwoorden. Niet zodat ik me kan verdedigen, maar omdat mensen vaak de verkeerde conclusie trekken wanneer ze doorkrijgen hoeveel ik bijvoorbeeld bezig ben met mijn eten. “Heb je een minderwaardigheidscomplex? Niet? Een eetstoornis dan?” Zomaar een greep uit de opmerkingen die me soms rond de oren vliegen. Het leek me leuk om de meest gestelde vragen hier te beantwoorden, mocht ik een keer geen zin hebben om het uit te leggen kan ik altijd nog naar dit artikel verwijzen.. Nee hoor, just kidding, misschien vragen jullie het je ook wel af en op deze manier leer je me misschien weer wat beter kennen.

Waarom ben je op dieet? Je bent helemaal niet dik!
Ik ben inderdaad niet dik, maar ik ben ook niet op dieet. Een dieet is iets waar ik absoluut niet in geloof en waar ik ook niet achter sta. Ja, je valt er gegarandeerd mee af. Maar je verkrijgt geen blijvend resultaat omdat de kans ontzettend groot is dat je weer in je oude gewoontes vervalt wanneer je dieet tot een einde is gekomen. Daarnaast draait een dieet ook niet altijd om gezonde voeding en de beste voedingsstoffen voor je lichaam. Ik focus mij zoveel mogelijk op onbewerkte voedingsmiddelen en de juiste voedingsstoffen.  Nu ik naar een specifiek doel toe werk, houd ik mij aan een maximaal aantal calorieën per dag en focus ik me vooral op de juiste verhouding tussen de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten).  Ik heb nooit onhoudbare honger zoals dat vaak gebeurd tijdens een dieet. Mijn lichaam is de gehele dag door goed verzadigd door de juiste keuze aan voedingsmiddelen en voedingsstoffen en dat maakt het goed vol te houden. Ik ben dus niet op dieet, maar ik heb een aanpassing gedaan in mijn levensstijl.

Heb je nou nooit het gevoel dat je iets mist?
Ja, kilo’s! Niet dat ik dit ooit eerder heb uitgesproken, maar dit is wel wat ik altijd denk wanneer iemand me dit vraagt. Ik mis echt niks. De tijd dat ik intens kon genieten van gebakjes, koekjes, snoep en chocolade is echt voorbij. Het is niet dat ik het niet meer lust, ik haal er alleen geen voldoening meer uit. Mijn lichaam kan de hoeveelheid aan suiker en vetten in dit soort producten ook niet meer zo goed handelen. Als er dan een moment is dat ik mezelf te buiten ga aan een reep Tony’s dan heb ik daar letterlijk de rest van de dag last van. Heel soms is dat het me waard, vaak niet.

Eet je dan nooit meer een patatje?
Jawel hoor, maar net zoals ik bij de vorige vraag al aangaf haal ik er geen voldoening meer uit. Ik word er misselijk van en mijn buik ziet er na een uurtje uit alsof ik 6 maanden zwanger ben. Maar gelukkig is daar de Airfryer. Als ik op een cheatdag patat wil eten dan snijd ik dit zelf en bak ik dit in de Airfryer. Hartstikke lekker en absoluut niet vet. Natuurlijk is het niet te vergelijken met een patatje uit de frituurpan, maar ik vind het 10 keer lekkerder.

Waarom ben je eigenlijk zoveel bezig met je voeding en sport?
Ik heb een doel voor ogen en dat wil ik heel erg graag bereiken. Dat gaat niet lukken zonder dat ik daar energie in steek. Vaak wordt gedacht dat ik dit allemaal doe uit onzekerheid. Maar het is alles behalve dat. Het gaat om jezelf goed voelen in je eigen vel. Ik ben altijd sportief geweest, ik had daarnaast ook een actieve baan en kon toen eten wat ik wilde. Toen ik het sporten in de diepvries had gelegd, een kantoorbaan kreeg en bleef eten zoals ik dat altijd had gedaan maakten de spieren langzaamaan steeds meer plaats voor vet. Dit is een jaar of 3 zo door gegaan en uiteindelijk was het genoeg. Ik voelde me niet meer mezelf en voor mijn doen was ik toch wel wat aan de dikke kant. Ik kwam tot de conclusie dat dit niet was hoe ik verder wilde. Ik gooide het roer om, begon weer met sporten, begon steeds gezonder te eten en begon me steeds fitter te voelen. Ik kom nu eigenlijk gelijk op een andere veel gestelde vraag: “ben je niet aan het door slaan?”. Dat ben ik niet. Het doel waar ik naar toe werk is puur esthetisch, dat wel. Een gezond vetpercentage voor een vrouw tussen de 30 en 40 jaar ligt tussen de 25 en 27%. Mijn laatst gemeten vetpercentage is 21%. Maar dit betekend niet dat dit ook gelijk ongezond is. Ik doe dit onder begeleiding waardoor ik er zeker van ben dat ik niets doe wat slecht is voor mijn lichaam of voor mijn gezondheid.

Waarom krijg je begeleiding? Je kunt alles wat je moet weten toch online vinden?
Gedeeltelijk is dit wel waar. De basis informatie kun je inderdaad online vinden om dat vervolgens te vertalen naar jezelf. Zo ben ik ook begonnen. Calorie inname verlagen, wat lager in de koolhydraten en wat hoger in de eiwitten en vetten. Easy does it. Maar waar het vaak mis gaat, en zo ook bij mij, is dat je zelf niet exact kunt achterhalen hoeveel calorieën je dagelijks moet eten om een specifieker doel te behalen zoals bijvoorbeeld het verlagen van je vetpercentage. Zo belandde mijn lichaam in de spaarstand en stagneerde mijn progressie. Op dat moment besloot ik langs te gaan bij Health Advies Breda en te kiezen voor hun begeleiding. Ik heb hierover verschillende update’s geschreven die je hier kunt vinden. Dat terzijde, ik heb heel bewust voor begeleiding gekozen omdat geen lichaam hetzelfde is. Wat voor jou ontzettend goed werkt hoeft voor mij niet per se te werken en andersom. De coaches bij Health Advies Breda hebben de kennis die ik niet heb en dat vind ik zelf heel fijn. Ook de controle momenten werken bij mij heel motiverend, zelfs als dit betekend dat ik eens in de zoveel weken een uurtje naar Breda moet rijden.

Word je hier nou niet zwaar ongelukkig van?
Dit is een vraag die in mijn ogen vaak wordt gesteld door mensen die zelf niet zo fijn in hun vel zitten, zelf ook heel graag wat kilo’s kwijt zouden willen maar zich er niet toe kunnen zetten. Begrijp me niet verkeerd, ik veroordeel niemand en ergens begrijp ik de gedachtegang zelfs. Vanuit andermans ogen kan ik me voorstellen dat het lijkt alsof ik alles moet laten, niks mag eten en nooit eens mezelf te buiten kan of mag gaan. Daarnaast is sporten voor veel mensen een noodzakelijk goed in plaats van dat het gezien wordt als iets leuks of als een uitlaatklep. Maar voor mij is niets van dit waar. Sporten geeft me ontspanning en voldoening. De spierpijn is niet altijd even fijn, maar geeft me wel het gevoel dat ik mn best heb gedaan. Traktaties weigeren vind ik 9 van de 10 keer niet moeilijk en hoe ik met mijn voeding bezig ben is voor mij normaal geworden. Daarnaast voel ik me zo ontzettend veel fijner in mijn vel dan een jaar geleden dat ik absoluut niet kan zeggen dat deze manier van leven mij ongelukkig maakt, in tegendeel!

Als je zelf nog vragen hebt, stel ze gerust in de reacties hieronder of via Instagram!


 

2 thoughts on “PERSONAL | Q&A

  1. Daisieskitchen

    Leuk dat je veel gestelde vragen beantwoord. En zoals je zelf al zegt: je doet het voor jezelf deze levensstijl, niet voor een ander. Als jij je er goed bij voelt, wie zijn zij dan om dat de veroordelen. Lekker doorgaan meis! Xo Daisy

    1. wayofhealth

      Lief van je! X

Geef een reactie