FOOD | IS KAAS GEZOND?

Wanneer je me volgt op Instagram zie je met regelmaat wel iets voorbij komen met kaas. Ik ben gek op kaas, altijd al geweest en ik zou oprecht verdrietig zijn als ik het nooit meer zou mogen eten. Nou is mijn liefde voor kaas beperkt tot de categorieën jong belegen tot en met oude kaas en hele jonge kazen. Door een allergie zijn schimmelkazen, gatenkazen en cheddar kaas niet geschikt voor mij, best jammer want ik was bijvoorbeeld gek op brie. Balen dus toen brie als één van de boosdoeners werd bestempeld jaren geleden. Maar goed, alles went, ook zo’n allergie, en ik ben allang blij dat niet alle kaas is afgeschreven. Toch merk ik dat kaas vaak gezien wordt als iets ongezonds. Niet wanneer ik mozzarella of hüttenkäse gebruik in één van mijn recepten, maar wel wanneer ik jong belegen kaas gebruik, al is het een 30+ variant. Tijd om uit te zoeken of dit nou echt zo is!

Op zich is het antwoord op deze vraag iets gecompliceerder dan je in eerste instantie zou denken. Ik denk eigenlijk dat het iets heel persoonlijks is. Iedereen vindt tenslotte iets anders ‘gezond’. Iemand met een lactose intolerantie zal kaas bijvoorbeeld niet als ‘gezond’ bestempelen. Maar goed, laten we vooral even kijken naar de feiten zodat je uiteindelijk je eigen conclusie kunt trekken.

Wanneer ik naar de macro’s kijk van bijvoorbeeld jong belegen 48+ kaas dan ben ik daar best tevreden over. Want? Weinig koolhydraten en veel eiwitten. Maar koolhydraten en eiwitten zijn niet de enige macro’s. De vetten sloeg ik bewust even over omdat ik hier wel iets meer over wil vertellen. Kaas bevat namelijk relatief gezien veel vetten, voornamelijk veel verzadigde vetten. Dit zijn precies de vetten die je het liefst overslaat en waardoor kaas vaak de stempel ‘ongezond’ mee krijgt. Ondanks de feiten vind ik dit niet helemaal terecht. Kaas bevat namelijk óók het vetzuur CLA wat officieel onder het kopje ‘transvetten’ (slechte vetten) valt. Alleen is CLA helemaal niet slecht en kan het zelfs helpen bij het afvallen. Dit vetzuur wordt niet voor niets verkocht als supplement. Niet alle soorten kaas bevatten evenveel vet, hüttenkäse bevat bijvoorbeeld maar 2,6 gram verzadigde vetten per 100 gram product. Wanneer je kaas wilt eten maar niet zoveel verzadigde vetten binnen wilt krijgen dan is hüttenkäse, geitenkaas, mozzarella of fetakaas een goed alternatief.

De eiwitten in kaas zijn wel een groot pluspunt omdat kaas hoge kwaliteit eiwitten bevat die goed worden opgenomen door je lichaam. Daarnaast bevat kaas een heleboel vitamines en mineralen die essentieel zijn voor je lichaam. Bijvoorbeeld calcium, vitamine B12, fosfor, zink en vitamine K2. Deze vitamines en mineralen maken dat kaas goed is voor je botten, je gebit en je zenuwstelsel.

Naast veel vetten en eiwitten bevatten veel kaassoorten ook erg veel zout. De jong belegen 48+ kaas bevat 2 gram zout op 100 gram product. Zelfs hüttenkäse bevat nog 0,73 gram zout per 100 gram product. Dat zout niet goed is voor je lichaam kunnen we wel bestempelen als een feit. Merken als Milner spelen hier slim op in door kaas op de markt te brengen met minder zout. We hebben het dan over 1,5 gram zout op 100 gram product.

Mijn conclusie is eigenlijk heel simpel. Ik vind kaas niet ongezond, mits je het met mate eet. Eet je iedere dag 2 boterhammen met kaas, 7 dagen per week, dan zal dat niet ten goede zijn van je gezondheid. Eet je 1 of 2 keer per week een boterham met kaas dan kan dit echt geen kwaad. Je kunt kaas prima inpassen in je macro’s door te compenseren. Eet je bijvoorbeeld kaas bij je lunch, zorg dan dat je avondmaaltijd wat minder verzadigde vetten en zout bevat. It’s all about balance!

Wat vind jij? Ik ben heel erg benieuwd naar je mening, laat het met weten in de reacties hieronder!

Volg je ons al op Instagram?

Tagged , , , , , , ,

2 gedachten over “FOOD | IS KAAS GEZOND?

  1. Balans is het beste inderdaad! Ik gebruik vaak kaas voor pasta’s enzo. En dan het liefst wel de vette, zodat het lekker smelt 😉

    1. Dat is inderdaad wel het lekkerste, maar mijn macro’s zijn dat niet met me eens 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *