ECO LIFESTYLE

Zo herkenbaar, als er gevraagd wordt; “waarom leef je zo?”Β EN dan volgt al snel de volgende vraag “denk je dat het zin heeft?” and here we go again, zegt een stemmetje in mijn hoofd. “Heb je even?” vraag ik dan en voor ik het weet, betrap ik mezelf erop dat ik als een amateur politicus een lijst aan voorbeelden, weetjes en tips opnoem. Ja sorry, had dan maar niet die twee vragen gesteld πŸ˜‰ haha.

Wat je lifestyle ook is, of je nu een doorgewinterde veganist bent, je als vegetariΓ«r nog wel een gekookt eitje lust of je meer voelt voor een flexitarisch menu met zo nu en dan vis. Ik vind het goed.
Ben je gestopt met koemelk drinken, maar dat ijsje blijft toch wel erg lekker. Eet je vlees, maar kies je bewust voor biologisch vlees in plaats vanΒ de met antibiotica volgespoten plofkip. Heb je een moestuin, waardoor je onbespoten groenten en fruit kan oogsten (je red levens van insecten). Koop je dierproefvrije cosmetica, tweedehands kleding of interieur items. Maak je zelf wasmiddel, schoonmaakmiddelen of koop je deze producten die voldoen aan een aantal dier- en milieuvriendelijke criteria. Pak je (vaker) de fiets of sta je korter onder de douche. Ruim je in de natuurΒ het vuilnis op. Ik vind het goed.
Al heb je naast je ‘carnivore’ voedingsvoorkeur toch een aantal ‘vegan’ producten in huis, zoals agave siroop, ei-vrije mayonaise of omega-3 vervangers voor vis. Ik vind het goed en ja, dit is zinvol!!

“Kennis brengt keuze en de grens bepaal je zelf.”

Dit zijn enkele voorbeelden waarvan ik denk dat als je dit in je dagelijks leven doet, je al ecologisch verantwoord bezig bent en dat dit een stap is in de goede richting! Mijn complimenten! En ik denk dat je dan al meer doet dan de meeste burgers in de samenleving! Je werkt nu al mee aan een wereld waarin we als consument laten zien dat we wel degelijk in staat zijn om bewuste keuzes te maken voor een mens-, dier- en milieuvriendelijker bestaan!
Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Het zit ‘m in de kleine dingen die bepalen of je verantwoord bezig bent voor mens, dier en milieu. Het gaat er denk ik om dat je weet wanneer je wel of niet verantwoord bezig bent. Kennis brengt keuze en de grens bepaal je zelf.
Daarom is ethiek zo belangrijk, ethisch denken in de keuzes die je maakt. Waar voel jij je goed bij en wat is voor jou belangrijk? Autonomiteit in het vinden van een balans waar jij gelukkig van wordt.

“Ik ‘ben’ geen lifestyle. Ik consumeer het liefst volgens een bepaalde lifestyle, omdat ik daar mijn persoonlijke ethische afwegingen in heb gemaakt.”

Als je deze week drie keer plantaardig eet, twee keer vegetarisch enΒ twee keer een stukje vlees of vis op je bord hebt liggen. Dan ben je in mijn ogen al hartstikke goed bezig. Val je dan onder een lifestyle categorie? Nee, theoretisch gezien niet, maar is dat dan erg? Je doet het uiteindelijk voor de dieren en de natuur. Niet om ergens bij te horen toch? Het is uiteindelijk ook geen wedstrijd.
Ik krijg ook vaak te horen: “jij ‘bent’ tot vegetarisch?”. Nee, ik ‘ben’ niet vegetarisch, ik eet vegetarisch, morgen eet ik weer plantaardig en de dag daarna koop ik (voor mijn gevoel) stiekem die ongezonde snoepjes in de supermarkt waarvan ik weet dat de kleurstof is gemaakt van luizen…. I know.
Ik ‘ben’ geen lifestyle. Ik consumeer het liefst volgens een bepaalde lifestyle, omdat ik daar mijn persoonlijke ethische afwegingen in heb gemaakt. Door dit zo in te zien, nam dit voor mij de druk van ‘het moet nu perfect’ weg. Ik ‘ben’ Elcke en ik weet dat ik m’n best doe, ook al kan ik soms zo genieten van luizen snoepjes, ach de volgende dag fiets ik het er wel weer vanaf, bespaar ik direct brandstof en zo CO2 uitstoot. ik bedoel ‘Fukk Shell’, toch πŸ˜‰

Wat ik met deze blog wil bereiken, is de grenzen tussen diverse lifestylen een beetje losser te maken. Want zoals ik al in een vorige blog heb geschreven; β€œIs het niet zonde als perfectionisme mensen tegenhoudt om deel te nemen aan een ethisch verantwoordt leven met respect voor mens, dier en natuur?”.
We zijn niet allemaal hetzelfde, maar we kunnen wel ieder op een eigen manier ons steentje bijdragen aan een maatschappij en economie waar respect voor mens, dier en milieu voorop staan.
Ik zie zoveel vrouwen om mij heen die al zo goed bezig zijn, ook degene die zich niet benoemen tot vegan, vega, klimatariΓ«r, flexitariΓ«r pescotariΓ«r, flexi vegan of semi vegetariΓ«r… Noem het anders gewoon ‘eco- lifestyle’.

Groene liefhebbers, wat je lifestyle ook is: Jullie zijn fantastisch!

Liefs, Elcke

Geef een reactie