RECEPT | GEZONDE ONTBIJTKOEK

Tsja, wie is er niet groot mee geworden? Nee, ik bedoel geen pindakaas, ik heb het over ontbijtkoek! Volgens mij is dit net zo Hollands als een boterham met pindakaas. Beetje boter er op en eten maar. Heerlijk! Jarenlang heb ik dit gegeten in de veronderstelling dat het goed voor je was, het bevatte tenslotte vezels en zag er bruin uit. Ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat mijn besef van wat goed is voor je en wat niet goed is voor je toen nog niet zo goed ontwikkeld was. De ontbijtkoek die je in de supermarkt of bij de bakker koopt zitten namelijk propvol geraffineerde suikers. Onderaan dit artikel deel ik de macro’s van de gezonde variant, wanneer je dit vergelijkt met de meest gangbare ontbijtkoek in de rode verpakking van Peijnenburg zie je dat mijn variant meer koolhydraten bevat, maar ook meer eiwitten. De koolhydraten in deze variant zijn de zogenaamde complexe koolhydraten, de koolhydraten die je lichaam nodig heeft. Het verschil zit hem voornamelijk in de ingrediënten; de ontbijtkoek van Peijnenburg bestaat uit o.a. glucose-fructosestroop, suiker en gebrande suiker. Voor deze guilty pleasure hebben we gelukkig een goed alternatief, en we vinden de smaak en structuur nog lekkerder ook (winning!).


Wat heb je nodig?

 • 400 gram speltmeel (boekweitmeel kan ook voor een glutenvrije variant);
 • 75 gram kokosbloesemsuiker
 • 100 gram honing
 • 350 ml ongezoete amandelmelk
 • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
 • 4 theelepels bakpoeder

Wat ga je doen?

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix dit tot een glad beslag met een handmixer.
 • Bekleed een cakevorm met bakpapier zodat je de ontbijtkoek er straks makkelijk uit krijgt.
 • Giet het beslag in de bakvorm en klop de bakvorm een paar keer op een vlak oppervlak zodat de meeste luchtbelletjes eruit gaan.
 • Zet de ontbijtkoek voor ongeveer 45 minuten in de oven, controleer met een prikker of de binnenkant goed gaar is. Als er een paar kruimels aan de prikker blijven hangen is dat niet erg, dat is de ontbijtkoek lekker chewy van structuur.

Wanneer je de ontbijtkoek in 14 plakken snijdt bevat 1 portie 138 calorieën waarvan 27,6 gram koolhydraten, 3,6 gram eiwitten en 0,8 gram vetten.

Laat je ons weten wat je er van vond in de reacties hieronder? Laat het ons ook weten wanneer je jouw favoriete guilty pleasure in een gezonder jasje wilt zien! Klik hier voor meer lekkere recepten en volg onze Instagram account voor kijkjes achter de schermen!

3 thoughts on “RECEPT | GEZONDE ONTBIJTKOEK

  1. wayofhealth

   Ben benieuwd wat je er van vindt!

Geef een reactie