SPORT | HARTSLAGZONES

Sinds ik gebruik maak van mijn Polar A360 tijdens mijn trainingen heb ik een hoop geleerd! Ik had daarvoor wel eens van hartslagzones gehoord maar ik heb dat nooit echt serieus genomen of me er verder in verdiept. Eigenlijk best kortzichtig van mezelf, want de juiste hartslagzone kan je helpen je doel sneller te bereiken. Er is namelijk een hartslagzone die de vetverbranding bevorderd. Ook hier had ik wel eens van gehoord, maar goed, je leest zoveel fabels over vetverbranding dat ik ook dit niet serieus nam. If I only knew.. Na mijn eerste workout met mijn Polar A360 bekeek ik mijn statistieken in de app en begon het belletje te rinkelen…

Laten we beginnen met de basis. Wanneer je gaat sporten gaat je lichaam meer calorieën verbranden. Precies wat we willen. Wanneer je zeer intensief gaat sporten verbrandt je lichaam in verhouding meer suikers dan vet. Precies wat we NIET willen! Wanneer je tijdens het sporten je hartslag in de juiste zone houdt kun je dit dus voorkomen. Misschien ben ik de enige, misschien ook niet, maar ik was altijd in de illusie; ‘hoe harder ik sport, hoe meer ik zweet, hoe beter het voor me is!’. Well, I was wrong.. Je verbrandt het meeste vet wanneer je hartslag op 60 tot 70% van je maximale hartslag is. Wanneer je je maximaal inspant verbrandt je lichaam dus voornamelijk suikers.

Hoe bereken ik mijn maximale hartslag?
Wanneer je een exacte berekening wilt is het verstandig om hier een specialist voor in te schakelen omdat je maximale hartslag van veel factoren afhankelijk is. Een hartslagmeter zoals de Polar A360 helpt je ook een eind op weg, maar is niet zo secuur als een meting door een specialist. Ik kan me best voorstellen dat je liever op een makkelijkere (en goedkopere) manier aan deze informatie komt, en guess what?! Dat kan ook! Er bestaat een formule die je een grove inschatting geeft van je maximale hartslag. Deze kun je vervolgens weer gebruiken om de juiste hartslagzone te berekenen om je vetverbranding te maximaliseren. De formule is heel simpel;

220 – je leeftijd = je maximale hartslag.

Hoe bereken ik de juiste hartslagzone?
Zoals ik eerder al aangaf verbrandt je het meeste vet wanneer je hartslag op 60 tot 70% van je maximale hartslag is. Nu je weet hoe je je maximale hartslag grof in kan schatten is er nog één rekensommetje nodig!
Mijn maximale hartslag is 190. 60% hiervan is 114. 70% hiervan is 133. Mijn ideale hartslagzone voor vetverbranding ligt dus tussen een hartslag van 114 en 133.

Nu heb je hier alleen iets aan wanneer je gebruik maakt van een hartslagmeter tijdens je workouts. Anders kun je dit namelijk niet monitoren.

IMG_5121

Deze statistieken zijn van mijn eerste rondje LISS met de Polar A360. Dit zijn precies de statistieken waardoor ik me realiseerde dat ik in mijn LISS workouts vanaf dag 1 verkeerd aanpak. De blauwe balk geeft mijn hartslagzone voor vetverbranding weer. Zoals je kunt zien heb ik slecht 5 minuten en 30 seconden van mijn hele workout in deze zone gelopen. OEPS!

IMG_5185

Deze statistieken zijn van mijn tweede rondje LISS met de Polar A360 én met wat meer kennis over hartslagzones! Wat een verschil! Nu heb ik 27 minuten en 59 seconden in de juiste hartslagzonde gelopen wat zou betekenen dat ik meer vet verbrandt zou hebben. En dat klopt! Na de eerste LISS workout met mijn Polar A360 verbrandde ik 307 calorieën waarvan 23% calorieën uit vet. Na de tweede LISS workout verbrandde ik (maar) 258 calorieën waarvan 38% calorieën uit vet. Yo do the math!

Houd jij je hartslag bij tijdens je workouts of was je hier ook nog niet echt bekend mee? Ga je het toepassen? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de reacties hieronder!

Geef een reactie