WAAROM SUIKER ZO SLECHT VOOR JE IS

Suiker staat de laatste tijd in een nogal negatieve spotlight. Het zoete vergif en de killer van je energie en gezondheid. Waar gaat al deze ophef eigenlijk over en belangrijker nog, is het terecht?

Suiker is een koolhydraat en komt van nature voor in suikerriet en suikerbieten. Ons lichaam heeft suikers (koolhydraten) nodig om de energie te produceren die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Lees hierover meer in dit artikel.

De suikers waar we het in dit artikel over hebben zijn geraffineerde koolhydraten. Deze koolhydraten zijn zodanig bewerkt dat (bijna) alle goede voedingsstoffen verwijderd zijn. Ze worden ook wel lege koolhydraten genoemd. Deze geraffineerde suikers zitten o.a. in snoep, koek en frisdrank. Je lichaam kan hier niets mee waardoor de kans groot is dat je lichaam deze suikers opslaat als vet.

Daarnaast heeft suiker honderd-en-één schuilnamen waardoor je als consument aardig misleidt kunt worden. Suiker kan vermeld worden als glucose, fructose, dextrose, galactose, maltose of sucrose. Wanneer het eindigt op –ose kun je er eigenlijk vanuit gaan dat het suiker is. Maar, behalve deze schuilnamen komt suiker in nog meer vormen. Klik op onderstaande afbeelding om doorgelinkt te worden naar de suiker spiekpas die Carola van Bemmelen heeft samengesteld voor de Sugar Challenge. Deze spiekpas vormt een goede handleiding bij het boodschappen doen wanneer je wilt letten op verborgen suikers in producten.

schuilnamen

Oke, to the point; waarom is suiker zo slecht voor je? Behalve dat het geen voedingsstoffen bevat schijnt het net zo verslavend te zijn als alcohol, sigaretten en cocaïne. Volgens deze onderzoeken activeert suiker het beloningssysteem in de hersenen, precies zoals sigaretten of drugs dat ook doen. Je hersenen worden afhankelijk van het stofje dopamine wat vrij komt wanneer je suiker eet. Dopamine geeft je een fijn en gelukkig gevoel, maar zodra het wegzakt krijg je een dipje en wil je meer. Bij drugs gebeurt dit ook, alleen dan in extremere mate. Ook blijf je van suiker eten. Niet alleen omdat het verslavend werkt, maar omdat suiker geen verzadigd gevoel geeft.

Daarnaast heeft suiker nog verschillende negatieve effecten op je gezondheid;

  • Het is slecht voor je tanden. Suiker voedt de slechte bacteriën in je mond waardoor je glazuur wordt aangetast en je een verhoogde kans hebt op gaatjes.
  • Teveel suiker schopt de insulineproductie in je lichaam in de war. Wanneer je suiker eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in het bloed en de lichaamscellen. Wanneer er teveel glucose in het bloed komt raakt de insulineproductie in de war. Je lichaamscellen worden immuun voor de enorme hoeveelheid insuline. Dit kan vervolgens leiden tot verschillende ziektes zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekten.
  • Suiker heeft een slechte invloed op je immuunsysteem doordat je lichaam vezels, vitaminen en mineralen gebruikt om de suiker af te breken. Je immuunsysteem wordt hierdoor onderdrukt en je weerstand wordt slechter waardoor je meer last krijgt van kwaaltjes.
  • Teveel suiker kan ook de oorzaak zijn van vage klachten als migraine, eczeem, acne, astma, oververmoeidheid, stress, slapeloosheid, darmproblemen en allergieën.
  • Suiker zorgt er ook voor dat de huid sneller veroudert. Dit zou komen doordat suikers zich ophopen in onze huid en daarbij het collageen aantasten. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en zorgt dit op termijn voor rimpels.

Suiker vergroot dus de kans op ziektes, geeft je een slechtere weerstand en zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert. En toch lukt het maar weinig mensen om volledig suikervrij te eten, het bewijs dat suiker verslavend is. Ik leef zelf niet suikervrij maar ik zorg er wel voor dat ik zo min mogelijk geraffineerde suikers binnen krijg. Je komt al een heel eind wanneer je zo natuurlijk mogelijk eet. Probeer bewerkt voedsel uit pakjes en zakjes teveel vermijden Drink het liefst ook geen frisdrank of vruchtensappen uit pak maar vervang dit voor water en (kruiden)thee.

We zijn erg benieuwd naar jouw mening aangezien wij de gevolgen van het eten van veel suiker best schokkend vinden. Probeer je zoveel mogelijk suikervrij te eten of ben je er niet bewust mee bezig? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *