FIT | VOEDING TRACKEN & MACRO’S

Meten = weten! Dit zeg ik vaak tegen mijn deelnemers.  Dit is niet anders dan ook met de voeding.  Maar ik hoor zo vaak “oh dit kost zoveel tijd!”.  Mensen schieten meteen in de stress van het woord tracken.  Tuurlijk moet je hier een inspanning voor leveren, maar wat krijg je er voor terug als je dit consistent doet? Zijn alle nieuwe dingen in het leven niet spannend en nieuw? Alles heeft even tijd nodig voordat je het onder de knie hebt.  Dit geldt dus ook voor tracken.  Ik ga je wat tips geven in deze blog hoe je tracken  kunt aanleren.

Je neemt iedere ochtend dat kommetje kwark?  Dit hoef je echt niet iedere dag af te wegen. Als je weet hoeveel je in dat kommetje schept.  Dat is iets voor 2 keer en je weet precies hoeveel er in dat kommetje zit.  Gebruik steeds hetzelfde kommetje en dezelfde lepel waarmee je opschept.  Dit geldt ook voor de versiering bijvoorbeeld. Gebruik dan ook altijd dezelfde lepel, zodat je weet hoeveel gram je erop gooit.  Controleer het af en toe voor jezelf, dan weeg je dit kommetje weer eens af om te checken of je op de goede weg zit.

Je kent het probleem misschien wel! Je hebt die lekkere pot met pindakaas voor je.  Maar hoe ga ik dat nu tracken van uit die pot? Heel makkelijk. Je zet de pot op de weegschaal. Je zet de weegschaal weer op 0, je haalt de pindakaas uit de pot voor op je boterham, zet de pot weer op de weegschaal en je ziet precies hoeveel er uit de pot is. Dit noteer je dan in de tracker. Deze methodes kun je voor meerdere maaltijden gebruiken. Als je sommige maaltijden dagelijks gebruikt hoef je deze niet steeds te gaan wegen. En geloof mij, als je na een tijdje het resultaat in de spiegel ziet, ga je het tracken alleen maar leuker vinden!

Maar nu de macro’s.  Wat zijn macro’s  oftewel macronutriënten?  Je lichaam heeft macronutriënten nodig om te zorgen dat je training ook daadwerkelijk effect heeft.  Een nutriënt => voedingstof. Macro => groot. Macronutriënten zijn dus voedingstoffen die je lichaam nodig heeft.  Macro’s  zijn onderverdeeld in koolhydraten, eiwitten en vetten.

Eiwitten zijn erg belangrijk voor de spiertjes, maar ook erg goed voor de verzadiging.  Koolhydraten leveren je energie op, wat je nodig hebt na het trainen zodat je energie level weer op peil komt. Maar de vetten zijn ook heel erg belangrijk voor o.a. je hormonen. Zeker bij een vrouw is dit erg belangrijk.  Voor de juiste verdeling van de macro’s is het belangrijk om te weten welk lichaamstype je hebt.

1 gram koolhydraten bevat 4 kcal
1 gram eiwitten bevat 4 kcal
1 gram vet bevat 9 kcal

Een handige regel hierbij is de 20/80 regel. Haal 80% van je totale inname uit volwaardige producten en vul de overgebleven 20% van je inname op met producten die je graag wilt eten. Dat mag best dat stukje chocolade zijn wat jij graag eet!  Probeer ook flexibel om te gaan met je voedingspatroon. Dit is een belangrijke psychologische factor op weg naar jouw gewenste doelstelling. Voor de ene persoon betekent dit het tellen van macro’s, terwijl de andere liever op gevoel eet. De handpalm methode is daar een goed voorbeeld van. Wil je graag meer weten hoe de handpalm methode werkt? Laat mij dit weten dan ga ik daar een keer verder op in.

Heb je al eens een kijkje genomen op mijn personal coaching profiel?

Related posts

Leave a Comment